Så håller du dina nyårslöften | Kurera.se
Kork som det står 2014 på

Så håller du dina nyårslöften

Det nya året är snart här. Har du ett nyårslöfte som rör din hälsa i år? Vi bad två av våra experter, Carolin Helt och Zarah Öberg, råda om hur man väljer – och framförallt håller sitt löfte.

Zarah Öberg, Näringsexpert, råder:
"Det jag skulle vilja tipsa om är att de som vill avlägga ett nyårslöfte, faktiskt väljer något som de verkligen ser som en realistisk långsiktig förändring. Om du till exempel väljer att börja träna så kan det vara klokt att se över hur mycket tid du kan lägga på lång sikt. Annars blir det lätt så att man försöker ändra allt på en gång, tränar varje dag och lever på näringsfattig sallad med resultatet att man blir trött, sjuk och inte heller får det resultat som man önskar. Inför det nya året vill jag gärna tipsa om vikten av balans. När kroppen är i balans, i harmoni och lugn, så är det lättare att känna vad den mår bra av och vad som gör dig lycklig. Fyll på kroppen med gott om näring, ren och livsgivande mat, gott om sömn och vila och rörelse och frisk luft. Låt det nya året bli det år då DU får den viktigaste platsen i ditt liv och fyll din tid med människor som älskar dig, som gör dig glad och som vill dig väl."

 

 

Carolin Helt, PT, råder:
"Oavsett om du tänker börja träna eller tänker höja ribban och träna hårdare så kommer ett SMART mål att hjälpa dig att nå dit.

S- pecifikt: Målet ska vara tydligt och väldefinierat. Det räcker inte bara med att ”må bättre”, ”gå ner i vikt” eller ”bli starkare”. Du ska kunna se målet för ditt inre öga..

M-ätbart: För att det inte ska råda något tvivel om att du har nått målet måste det gå att mäta. Träna tre gånger i veckan är inte två eller inget alls. Springa maraton är inte två mil, det är 42 kilometer, tio armhävningar är tio och inte åtta, och så vidare.

A-ttraktivt: DU måste vilja nå målet. Det ska vara ett mål som du riktigt går igång på. VILL du så KAN du! Snudd på viktigaste delen i ett SMART mål..

 

R-ealisktiskt: Välj ett mål som utmanar dig men som är förankrat i verkligheten. Tränar du inte alls nu och drar igång med 6 stenhårda träningspass i veckan kommer du med all säkerhet inte lyckas hålla dig frisk och så har du ännu en gång bara börjat men inte uppfyllt ditt löfte. Du måste även ha de praktiska möjligheterna för att nå målet. En långsiktig och realistisk handlingsplan krävs.

T-idsbetsämt: Ange ett datum när målet ska vara uppnått. Låt inte Beach 2014 bli Beach 2018.

Ytterligare ett A är på sin plats- A som i accepterat. Berätta för andra om ditt Nyårslöfte. Om du berättar för andra vilket mål du har med 2014 är det så mycket svårare att dra sig ur när/om latmasken börjar viska i örat."

 

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Lagrad vitlök skyddar hjärta och kärl

Hälsa

Modern forskning har visat att bakterier i munnen inte bara orsakar plack och blödande tandkött – bakterierna kan även ta sig vidare ut i blodbanan och ge upphov till hjärtfel och blodproppar. En ny studie gjord i Australien visade att lagrad vitlök inte bara sänker högt blodtryck och minskar dåliga kolesterolvärden – vitlöken bidrar också till en bättre bakterieflora i munnen och kan även den vägen skydda mot hjärt-kärlsjukdomar.

 

Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

Kost

Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Krönikan

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

 

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

 

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom.