Den här färgsprakande pajen med två sorters zucchini ger den perfekta, höstiga känslan på matbordet. Både matig, värmande, näringsrik och vacker att se på! Receptet kommer från bokaktuela matbloggaren Madeleine Landley.
”Grön zucchini brukar man kunna hitta året om i butik, men på hösten när den gula zucchinin börjar säljas blir saker och ting genast mer intressanta. Att blanda dessa två blir både gott och dekorativt”, skriver Madeleine Landley som skapat detta recept.
Madeleine driver ”Landleys kök”, som är en aV Sveriges största matbloggar. Hon är nu aktuell med boken ”Vegomat” (Semic).
Visste du att…?
Ättika i pajdegen gör den lättkavlad medan bakpulvret gör den mindre kompakt.
Ingredienser
4-6 personer
Pajskal:
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
125 g rumsvarmt smör
1 tsk ättikssprit (12 %)
Fyllning:
250 g gul zucchini
250 g grön zucchini
salt
1 stor avlång rödlök
Stanning:
3 ägg
3 dl crème fraiche
1 tsk torkad timjan
2 krm rökt paprikapulver
salt, svartpeppar
Gör så här
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Smula i smöret, häll i ättiksspriten och knåda ihop till en boll. Låt degen vila i 10 minuter.
Kavla ut degen och lägg den i en pajform på cirka 24 centimeter i diameter.
Ställ in formen i kylen i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga botten med en gaffel och för- grädda skalet i 10 minuter.
Skär gul och grön zucchini i tunna skivor. Lägg ut skivorna på en handduk och strö över lite salt.
Låt ligga i 30 minuter så lite vätska dras ur. Torka bort vätskan som lämnat zucchinin.
Skala och skär rödlöken i tunna skivor.
Varva skivor av gul och grön zucchini samt lök i pajskalet.
Vispa ihop ägg och crème fraiche med kryddorna i en skål och häll stanningen över pajen.
Grädda pajen i 40–45 minuter. Servera med en enkel sallad.
LÄS OCKSÅ: Färgstark vegansk bibimbap
Av Carolina Eriksson