Runt All helgona och Halloween, ja egentligen under hela senhösten, är drycker och bakverk med ”pumpkin spice”, eller pumpakrydda, populära. Egentligen är det främst en amerikansk kryddblandning, men som likt många andra trender och maträtter från USA letat sig över Atlanten hit till Sverige. Kaffekedjorna säljer ”pumpkin spice-latte” och det tipsas om pajer och kakor med den höstiga smaksättningen.
Den söta och kryddiga blandningen innehåller dock inte pumpa, utan fem andra välkända kryddor, som vi listar här nedanför!
Kryddor fulla av antioxidanter
Även om det inte är särskilt hälsosamt att äta och dricka för mycket av tårtor och lattedrycker – som ofta innehåller sirap som gör dem sötare – så är själva kryddblandningen pumpakrydda/pumpkin spice en riktig hälsobomb, full av skyddande antioxidanter! För att inte tala om att den ger en känsla av höstmys, välbefinnande och värme.
Blanda gärna kryddorna själv, eller köp en färdig kryddlandning och strö över yoghurt, gröt eller i en smoothie. Eler köp den som ett te (finns till exempel av märket Yogi Tea).
Så vilka kryddor ingår egentligen i den populära kryddblandningen? Här nedanför listar vi dem och några av deras hälsofördelar.
De 5 ”pumpakryddorna”
1.Kanel
Antibakteriella effekter, främjar matsmältning, sänker blodsockret och förbättrar insulinkänsligheten, men mer forskning behövs för att fastställa kanelens effekter på diabetes. En del studier har även visat på kolesterolsänkande och blodfettssänkande effekter
2. Kryddnejlika
Är även en av julens mest populära kryddor, antibakteriell och förbättrar dålig matsmältning. Innehåller skyddande antioxidanter, samt mineralen mangan som är involverat i ämnesomsättning och i immunförsvaret och behövs för god benhälsa och reproduktionsförmåga. Ämnet eugenol som finns i kryddnejlika har i provrörsstudier också visat sig ha anticanceregenskaper.
3. Ingefära
Har välgörande effekter vid förkylning, hjälper vid värk (exempelvis reumatisk värk eller artros) och minskar inflammation, samt kan minska illamående och kräkningar, exempelvis vid graviditet och åksjuka. Innehåller gingeroler som kan öka värmekänslan och därmed öka cirkulationen. Främjar matsmältning och ämnesomsättning, med mera vilket vi skrivit om tidigare här på Kurera.
4. Muskot
Har använts länge inom ayurvedisk medicin för dess antiinflammatoriska, antibakteriella och smärtlindrande egenskaper
5. Kryddpeppar
Antiinflammatoriska effekter, minskar huvudvärk och muskelkramper och kan även bistå i att reglera blodsockret och blodcirkulation. Precis som kryddnejlika förbättrar kryddan även matsmältningen, och ska vara bra vid upplåst och gasig mage. Har antimikrobiella egenskaper och kan fajta svampinfektioner. Studier har även visat att kryddpeppar-extrakt kan lindra klimakteriebesvär, tack vare att extrakt av kryddan binder till östrogenreceptorer i kroppen, vilket kan lura den att östrogennivåerna är högre
Källor: Health.com, Healthline m.fl