Tvättmaskin, kyl, golvvärme eller lampor…Vad drar egentligen mest el i ditt hem? Har du koll på detta kan du göra miljön och klimatet en tjänst – och samtidigt få en lägre elräkning!
Det är ett faktum att alla stora hushållsapparater, som diskmaskin, torktumlare, tvättmaskin och kyl/frys drar mycket el, precis som uppvärmning av hemmet.
Här är några goda tips som gör att du kan minska din elkonsumtion och göra både miljö och plånbok lite gladare!
LÄS OCKSÅ: 50 förändringar i vardagen som ska rädda planeten
-
Sänk värmen!
Genom att bara sänka din temperatur inomhus med en grad så minskar du kostnaden för uppvärmning med cirka fem procent. För uppvärmning är en riktig ”elbov”, men självklart kan du inte stänga av värmen helt, framförallt inte på vintern.
-
Tumla mindre, tvätta fullt!
Framförallt torktumlaren är en riktig energitjuv. Så när du kan: skippa tumlaren och låt kläderna lufttorka istället. Sommartid är det perfekt att hänga ut plaggen för att torka i solen. Ett annat tips är att alltid tvätta fulla maskiner så ofta du kan, det gäller både tvätt- och diskmaskin.
LÄS OCKSÅ: Fem E-nummer med hälsorisker att undvika
-
Stäng av stand-by läget
Vi har hört det förut, men kom ihåg att stänga av dina hemelektronikprodukter, så att de inte står i stand-by läge. Ett tips som slår flera flugor i en smäll är att använda en förgreningskontakt med en strömbrytare på, så kan du plättlätt stänga av allt på en gång.
-
Skippa golvvärmen ibland
En annan varm och mysig sak, som är bland de mest elslukande som finns i hemmet, är golvvärme. Måste du ha på den hela tiden eller räcker det kanske att dra på den när det är extra kallt ute? Detsamma gäller handdukstorken. Tips! Rena elslingor drar normalt mer el än vattenburen golvvärme.
-
Stäng av handdukstorken
Slå av handdukstorken när du inte använder den – en som står på dygnet runt kan ge kostnader på flera hundra kronor per år. En vattenburen handdukstork drar mindre el och är ett bättre val.
LÄS OCKSÅ: E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen
-
Coola ner
Det går inte att undvika att vissa apparater står och drar el dygnet runt, utan att vi kan stänga av dem. Som kylskåp och frys. Men du kan göra smarta energisparande åtgärder ändå, som:
– Låt maten svalna helt innan du sätter in rester/matlådor i kylskåpet. Annars kan temperaturen i kylen gå upp och då krävs extra energi för att få tillbaka rätt temperatur.
– Låt inte dörrarna till kyl och frys stå öppna längre perioder och öppna dem bara när du behöver något.
– Köp nya vitvaror om de du har är gamla, eftersom moderna modeller oftast drar mindre el. Håll koll på om nya produkter du köper har en energimärkning eller ej.
-
Snabbduscha mer!
Visste du att en snabbdusch på fem minuter kan minska både vatten, energi och kostnader värt 500 kWh per år, jämfört med en dusch på 15 minuter? En dusch på tre minuter motsvarar cirka 36 liter varmvatten medan en på tio minuter i snitt förbrukar 120 liter varmvatten. Ett annat tips är att byta ut duschmunstycket till en snålspolande variant med energisparfunktion. Låt inte heller vattnet rinna i onödan.
-
Släck när du lämnar rummet
Ett enkelt knep är att tänka på att släcka efter dig när du lämnar ett rum och inte ska vara där igen på ett tag. Och byt till lågenergilampor, som halogenlampor eller led-lampor, med lång livstid som inte drar så mycket el.
Av Carolina Eriksson