Annons

Maten som skyddar mot cancer

Likväl som det finns mat som ökar risken för cancer finns det mat som förebygger sjukdomen. Här är 16 exempel på livsmedel med skyddande effekt.

Redaktionen

21 februari, 2013
Maten som skyddar mot cancer
Dela inlägget

Likväl som det finns mat som ökar risken för cancer finns det mat som förebygger sjukdomen. Här är 16 exempel på livsmedel med skyddande effekt.

Enligt Cancerfonden drabbas var tredje person någon gång av cancer i någon form. Men studier visar att livsmedel som grönsaker, bär och frukt kan minska risken att drabbbas av cancer medan rött kött kan öka risken.
Det är på de vanligaste cancerformerna det finns flest studier som visar ett samband att olika grönsaker kan ha en skyddande effekt, säger Lars Beckman överläkare vid Sundsvalls sjukhus till Expressen.
Han har tillsammans med kollegan Lars Franzén och kocken Fredric Andersson skrivit boken ”Matfrisk – mat som kan förebygga cancer”.
Han menar att frukt och grönsaker kan skydda mot andra cancerformer som bröstcancer, tarmcancer och prostatacancer och i boken rekommenderas man bland annat att äta mer blåbär, broccoli, chilipeppar, citron, vitlök och hallon om man vill minimera riskerna.

Våra val spelar roll
Enligt en analys, nyligen publicerad i den brittiska tidsskriften Journal of the National Cancer Institute och vilken Kurera tidigare rapporterat om, minskar frukt och grönt risken för svår bröstcancer.
– Det är aldrig för sent att börja motionera, men ju tidigare man bygger in vardagsmotion i sitt liv desto bättre, säger Elizabeth Bergsten Nordström, ordförande i Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, till tidningen Expressen. Som säger att hon själv försöker leva hälsosamt genom att välja grönsaker i stället för pommes frites och att ta trapporna i stället för hissen.
Något hon gör helt rätt i. För våra levnadsvanor, och inte minst våra kostval, har en stor inverkan på om vi kommer att insjukna i den fruktade sjukdomen eller ej.

16 tips på mat som skyddar

1. Vitlök
2. Blåbär
3. Chilipeppar
4. Citron
5. Hallon
6. Broccoli
7. Vitkål
8. Brysselkål
9. Ruccola
10. Rädisor
11. Pepparrot
12. Morötter
13. Tomat
14. Paprika (gul och röd)
15. Granatäpple
16. Äpple

Av Isabelle Hedander

Annons

Annons