Chiafrön har verkligen trendat de senaste åren och finns nu i var och vartannat skafferi.
Har du inte redan testat?
Då är det verkligen dags nu!
Det lilla chiafröets populäritet är odiskutabel, du kan hitta det nästan vart och när som helst och i produkter av alla möjliga slag.
Vad är det då som gör just chiafrön så populärt? Svaret är enkelt: Det är enkelt att använda och innehåller stora mängder av den livsviktiga omega-3-fettsyran.
► Läs också: Forskning: Tillskott med fettsyror hjälper barn med ADHD
Balans mellan fettsyror
Just vårt intag av fettsyror bidrar till vår hälsostatus i stor utsträckning då balansen mellan de olika fettsyrorna i kroppen är mycket viktig. I vår moderna kost får vi i oss alldeles för mycket av de växtbaserade omega-6 fettsyrorna i och med användningen av vegetabiliska oljor och fetter och för lite av den oftast animaliska omega-3-fettsyran. Att sträva efter balans mellan de två är viktigt då omega-3 och 6 fungerar i motsatsförhållande när det kommer till många sjukdomstillstånd.
Minskar inflammationer
Omega-3 kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom medan omega-6 ökar risken. Omega-3 minskar inflammationer och omega-6 ökar dem. Man brukar därför rekommendera de som inte får i sig tillräckligt med omega-3 i kosten att förbättra balansen med hjälp av kosttillskott. För att uppnå ett tillräckligt intag via maten anses man behöva äta fet fisk som sill, lax, makrill eller sardiner flera gånger per vecka. De flesta av oss äter dock inte tillräckliga mängder med fisk eller väljer vit fisk som är fattig på omega-3.
► Läs också: ”Är hälsofördelarna med fisk fler än riskerna – eller är det tvärtom?”
Två teskedar frön motsvarar en portion lax
Vill man öka sitt intag av omega-3 rekommenderas oftast tillskott baserade på fisk, vilket passar långt ifrån alla. Inte bara ur allergisynpunkt utan det finns även miljöaspekter som talar emot den stora exploateringen av fiskebeståndet. Dessutom är vegotrenden starkare än någonsin och många väljer att äta mer vegetariskt utan att ta steget fullt ut och bli vegetarian. Möjligtvis är det därför chia har blivit så populärt!
Vill du öka ditt intag av omega-3 med hjälp av chia motsvarar två teskedar frön nämligen lika mycket omega-3 som en portion lax.
► Läs också: Därför ska du äta chiafrön
Användningsområden
Hur använder man då chia? Till nästan vad du vill är det bästa svaret! Bland annat kan du använda chiafrön till att sänka fetthalten i bakverk med 25 procent. Läs mer här.
De är också utmärkta för att göra smoothies mer mättande och chiapudding är en perfekt, mättande frukost!
Nedan hittar du några av våra och våra bloggares favoritrecept med chiafrön:
• Nyttig jordgubbssmoothie med chia
• Chiapudding med hallon
• Chokladproteinbollar med chiafrön
• Chiagröt
• Proteinpannkakor med chia
• Morgonsmoothie med chia
• Chiapudding – den perfekta frukosten
• Chia fresca
• Chia- och bananplättar
• Uppiggande rödbetssmoothie med lakrits och chia
Av Therese Hagberg
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Chia är förutom omega-3 rikt på fibrer, kalcium och järn. Det är även en bra källa till protein, hela 21 gram per 100 gram frön. Kaloriinnehållet är dock högt och 100 gram chiafrön ger cirka 520 kalorier men eftersom intaget oftast rör sig om några teskedar anses det inte påverka hälsan negativt.