Håret är som en tavelram, som ska fånga och signalera en människas personlighet, precis som med konstverket som lyfts med rätt ram. Det menar Anita Enkvist som älskar sitt yrke där hon blivit expert på att genom frisyren plocka fram en persons finaste egenskaper.
– Alla vill se så bra ut som möjligt och idag är det inte fult att vilja vara vacker. Långt tillbaka i tiden var det lite skamligt att vara fåfäng och tänka på sitt utseende. Idag finns det många som lägger ganska mycket pengar på sitt hår, på klippning, färgning och extensions. Glansigt och starkt hår signalerar friskhet, som många eftersträvar, säger hon.
Vanligt att tappa hår med åren
Men med åren är det vanligt att man börjar tappa mer hår, än de vanliga 40–100 hårstrån som de flesta av oss tappar varje dag. Håravfall kan vara ångestladdat för både män och kvinnor. Särskilt kvinnor kan börja tappa hår under klimakteriet, när hormonerna är i obalans.
– Håravfall drabbar kvinnor på hjässan och det kan uppstå glesa partier. Som frisör ser jag även annat håravfall, som på ben och ögonfransar. Det är viktigt med fettsyre-balansen för att stötta den hormonella balansen, men även kosttillskott kan vara bra att komplettera med. Ju äldre man blir desto mer bra bränsle behöver kroppen, säger hon.
För tio år sedan kände Anita själv att hennes hår inte var lika tjockt och glansigt som tidigare. Hon provade då ett tillskott med bland annat åkerfräken och nässla.
– Speciellt efter sommaren tar jag mer tillskott, för under vinterhalvåret är så många frukter och grönsaker processade och saknar näring.
Starkare hår med åkerfräken och nässla
Åkerfräken är en art inom fräkenväxterna som är rik på kisel som stärker håret. Växten, eller ogräset som en del ser den som, innehåller också antioxidanter som är viktiga för hårtillväxten, för att de kan reducera mikroinflammationen i hårfibrerna.
Forskare vid Stockholms universitet visar i en ny studie hur man kan använda åkerfräken som kiselgödning och öka kiselupptaget i vete upp till 40 gånger. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Plant Physiology and Biochemistry.
Nässla, även den ett ogräs, innehåller mängder av vitaminer och mineraler som till exempel C-vitamin, järn, kalcium och magnesium. Det finns ett trettiotal nässelväxter i nässelsläktet och de växer över hela världen. Historiskt har människor använt växten till både mat och textilier. Idag finns nässla inte bara som nässelsoppa, som de flesta känner till, utan även i olika kosttillskott.
Stress stor faktor bakom håravfall
Anita poängterar att det är viktigt att se till att förutsättningarna för håret är så goda som möjligt, eftersom håret inte är viktigt för vår överlevnad. Näringen går med andra ord till mer betydelsefulla, vitala kroppsdelar.
– Jag brukar säga att man inte ska röka, kröka, äta dåligt eller vara olycklig. Även stress är en stor faktor bakom håravfall, liksom kraftig viktnedgång.
Hon vill också slå ett slag för en bra massagborste för hårbotten.
– 100 borsttag per dag har man ju alltid sagt och det stämmer. När du borstar håret med en mjuk borste, gärna med huvudet nedåt, så ökar blodcirkulationen som stimulerar hårtillväxten. Men det är framförallt hur vi lever som ofta visar sig i håret. Håret är kroppens hälsobarometer.
LÄS OCKSÅ: Så färgar och bleker du håret naturligt
Av Anne Haavisto
Anita Enkvist
Ålder: 73 år.
Bor: I villa i Bankeryd.
Familj: Man, tre vuxna barn, sju barnbarn.
Gör: Frisörmästare.
Så mår jag bra: En balans med jobb, familj och motion.
Åkerfräken och nässla
Åkerfräken är en mycket mineralrik växt som är särskilt rik på kisel, som behövs för att bilda kollagen. Kollagen behövs för att stärka hud, hår och naglar. Produktionen sjunker med stigande ålder men påverkas negativt även av stress och solning. Åkerfräken kan hjälpa om man har besvär av håravfall eller mjäll.
Nässla anses vara supermat med sitt extremt näringsrika innehåll. De innehåller många vitaminer och mineraler, antioxidanter och aminosyror – vilket är en del av förklaringen till att den inom flera områden effektivt används medicinskt.
Speciellt är nässlor en bra källa till C-vitamin, järn, folsyra och kalcium.