Foto: Pernilla Wahlman

”Mitt hår har aldrig mått så bra som nu!”

Susanne Eriksson

Ålder: 42 år.
Bor: Gävle.
Gör: Snart färdigutbildad socialpedagog.
Familj: Ensamstående.
Så mår jag bra: Jag tillbringar tid ute i naturen, promenerar, umgås med vänner och med min familj.

Från tunt och sprött babyhår till hår som känns starkt, friskt och växer snabbare. 42-åriga Susanne Eriksson ger sitt hår en välbehövlig boost inifrån bestående av växtextrakt, vitaminer och mineraler.

–Babyhår!
Svaret kommer blixtsnabbt när 42-åriga Susanne Eriksson ska beskriva sitt hår.
– Jag har verkligen supermjuka och fina hårstrån, det känns exakt som babyhår. Det går inte att beskriva det bättre.

Hon skrattar och säger att det är hennes pappas fel.
– Min mamma har tjockt och mörkt hår och min pappa har ljust och fint hår. Det blev tyvärr så att jag ärvde pappas elände!

 

Extremt mjukt hår
Hon berättar att hon alltid har haft extremt mjukt hår. Avancerad styling har aldrig varit något att tänka på och till och med gummisnoddar har orsakat problem och slitit av de tunna hårstråna.
– Eftersom jag alltid har varit mån om mitt hår har jag valt bort styling och låtit håret vara i mesta möjliga mån. Min styling består mer av att jag vänder upp och ner på huvudet och skakar på det. Sedan får det självtorka.

Dessutom är det meningslöst att ge sig på några avancerade uppsättningar eller frisyrförsök, säger Susanne.
– När man stylar håret och gör sig fin så går det en kvart och all styling är som bortblåst. Det finns liksom ingen styrsel i håret och då känns det onödigt att fixa och dona med det.

Eftersom Susannes hår är så känsligt har hon alltid varit noga med att hålla efter det och frisörbesök står högt upp på prioriteringslistan. Hon klipper det oftast med åtta-tio veckors mellanrum, men just den här perioden har det gått lite längre tid än vanligt då Susanne är mitt inne i en intensiv praktikperiod. Hon pluggar sista terminen till socialpedagog och pendlar till praktikplatsen i Västerås.
– Jag har en klipptid på måndag, men håret har hållit sig förvånansvärt fint. Det är lite torrt i topparna men jag har inte tappat något hår. Det brukar jag annars göra när det är slitet.

Rådgjorde med sin frisör
I perioder har Susanne ätit tillskott för håret. Det har gett resultat, men då hennes favoritprodukt slutade tillverkas gjorde hon ett längre uppehåll. För en tid sedan bestämde hon sig för att börja igen.
– Jag googlade vitaminer för hår och började läsa på lite om innehåll och vad jag behövde för just mitt hår. Jag gillar rena produkter och då jag är student är humana priser ett plus också.

 

Susanne rådgjorde även med sin frisör för att få hans syn på saken och om han trodde att det skulle hjälpa hennes hårkvalitet på traven.
– Min frisör Tommy är jätteduktig. Han har varit verksam i många år och är väldigt kunnig. Jag litar väldigt mycket på hans omdöme och han tyckte att jag skulle testa Beautiful Hair.

LÄS OCKSÅ: Frisören Paula fick tillbaka håret med kisel

Stor skillnad
Susanne kände av skillnaden snabbt, berättar hon.
– Det märktes framför allt på kvalitén. När håret är slitet så tappar jag ganska mycket. Nu höll det väldigt mycket bättre och längre innan jag behövde klippa det.

När hon väl besökte Tommy igen såg han också en stor skillnad på Susannes hårkvalitet.
– Utväxten såg mycket starkare och fylligare ut än tidigare. Han har ju sett mitt hår under många år och var själv förvånad över skillnaden.

 

Hon tar en tablett en gång om dagen och förbättringen håller i sig, berättar hon.
– Det både känns och syns och det är mycket mer tåligt. Det går inte av lika lätt och jag kan styla det mycket mer utan att det sliter på det. Håret har varit så känsligt tidigare, hårtork och plattång har alltid gjort det narigt och sprött. Nu är det mycket mera hållbart.

LÄS OCKSÅ: Så fick Annika håret tillbaka

Växer snabbare
Just nu håller Susanne på att spara ut sitt hår från en kort nacke och lite busigare frisyr till mer jämna längder. Det går snabbare än tidigare, berättar hon.
– Det växer definitivt snabbare sedan jag började äta tillskott för håret. Ibland får jag ett ryck och klipper av mig allt hår och sedan bestämmer jag mig för att spara ut det igen. Jag märker verkligen att det går snabbare att spara ut det denna gången. Det växer på riktigt bra!

Hon rekommenderar alla med tunt och känsligt hår att ta hand om det inifrån med vitaminer och mineraler.
– Det är uppenbart att näringstillskottet fyller ett behov hos mig. Så här bra har mitt hår aldrig mått!

Av Jennie Jägeblad


Susanne Eriksson

Ålder: 42 år.
Bor: Gävle.
Gör: Snart färdigutbildad socialpedagog.
Familj: Ensamstående.
Så mår jag bra: Jag tillbringar tid ute i naturen, promenerar, umgås med vänner och med min familj.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.

 

D-vitamin ger KOL-patienter färre skov

Forskning

För låga värden av D-vitamin har visat sig vara utbrett, framförallt bland den nordiska befolkningen eftersom solen är vår främsta källa för inlagring av vitaminet i kroppen. D-vitaminbrist kan ge allt från värkande muskler och benbrott till allvarliga sjukdomar som depression. En studie på KOL-patienter visade att om de som hade normala nivåer D-vitamin minskades risken markant för besvärliga skov.  

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Forskning

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

 

Therese ändrade kosten och blev frisk från en ilsken reumatisk värk

Hälsa

För tio år sedan drabbades Therese Gillberg, 41 år, av en aggressiv reumatisk sjukdom. Hon provade sig igenom alla mediciner sjukvården kunde erbjuda, men ingenting fungerade. Fem år senare, efter två operationer och månader av sängliggande beslöt hon sig för att hitta sin egen väg bort från värken. Hon lade om kosten och efter bara tre månader var hon medicinfri. Idag är Therese frisk från sin ”kroniska” sjukdom.

Låginflammatorisk kost prövas på reumatiska barn

Forskning

Nu provar Akademiska sjukhuset i Uppsala låginflammatorisk kost som medicin för barn med inflammatorisk ledsjukdom. Tidigare har barn och tonåringar behandlats med smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel, men nu söker läkarna alternativ och komplement till den traditionella behandlingen.

Förläng livet med styrketräning

Hälsa

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

 

Glad kvinna

”Känslor är inget flum – de är logiska”

Krönikan

Länge har den gängse synen på våra känslor varit att de kan och ska kontrolleras. Känslor har ansetts oberäkneliga och onödiga, precis som blindtarmen. Men känslor är inget flum, utan de är vårt styrsystem, och om vi inte lyssnar till dem så påverkar det såväl vår psykiska som vår fysiska hälsa, skriver Anna Eriksson Skarin och Maria-Pia Gottberg i sin krönika.

Solveig Hagström

Hon skyddar ögonen med blåbär

Intervju

Hennes mamma hade problem med gula fläcken vilket gjorde synen sämre. När Solveig Hagströms båda systrar började äta tillskott med blåbär, ville hon också prova. Idag är hon nästan åttio år och har inga problem med synen – mörkerseendet har till och med blivit bättre.