Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna med långt hår betraktar sitt hår i handen

Så färgar och bleker du håret naturligt

Har du tänkt färga eller bleka håret? Läs då vad den "gröna frisörmästaren" Maria Hellström har att säga först. Traditionella hårfärger är ofta sämre ur hälso-, allergi och miljösynpunkt. Så välj grönt för din egen, miljöns och din frisörs skull!

Kanske har du tänkt att hårfärger är snällare och mindre skadliga för hälsa och miljö än blekning? Men sanningen är att de traditionella hårfärgerna är mer problematiska ur hälso-, allergi och miljösynpunkt än blekning, förklarar Maria Hellström, frisörmästare på miljöcertifierade salongen Green heads i Stockholm.

– När det kommer till färgning använder man sig därför på våra salonger, som är certifierade enligt en dansk certifiering som heter Grön Salong, av naturliga växtfärger samt "new generation-färger" som är syntetiska färger, men utan giftiga kemikalier.

 

LÄS OCKSÅ: Fylligare hår med rätt näring

Maria Hellström, frisörmästare

Maria Hellström är frisörmästare på en grön salong och expert på naturlig hårfärg.


Helt naturlig färg av malda växer

Växtfärg är den enda helt naturliga färg som finns på marknaden och består av enbart malda växter som man blandar med vatten. Exempelvis henna, indigo, valnöt, cassia och rabarberrot. Växtpigmenten fäster väldigt bra på hår, det är inte en färg som enkelt bleks bort.

– Är man en person som gillar att variera sin hårfärg ofta så är därför inte växtfärg rätt val. Till exempel så får växtpigmentet indigo, som behövs för att få till mörka och mer neutrala toner, grön/blåaktig ton om man bleker på den. Men det är en perfekt färg för dig som hittat DIN färgton och vill fortsätta färga med den, förklarar Maria.

New generation är en sorts färg som är fri från  kemikalier som öppnar upp hårstrået. Pigmenten fäster då på hårstråets yta i stället för att tränga in i det.

– New generation-färger är som sagt syntetiska men fria från toluene-2,5-diamine (PTD), P-phenylenediamine (PPD), resorcinol, ammoniak, parfym, silikoner, phtalater och andra skadliga och allergiframkallande ämnen, berättar Maria.

 

LÄS OCKSÅ: Så motverkar du flygigt, sprött och platt hår!

Täcker grått hår utan att skada det

Håller dessa naturliga färger lika bra som vanlig, kemisk färg?

–  De har en mycket bra hållbarhet och täcker grått och moget hår på ett mjukt och fint sätt utan att skada hårets kvalitet. Det fungerar helt enkelt som en permanent färg, som växer ut. Framförallt växtfärg har en mer laserande och naturlig täckning där man kan ana naturliga skiftningar i hårets ljushetsläge. Det kan man ibland behöva vänja sig vid om man tidigare färgat med traditionella färger, som snarare får en hård, heltäckande, nästan hjälmliknande färg. Färgen sitter alltså väldigt bra, men det blir en mjukare utväxt.

Behöver man tänka på något särskilt med naturliga färger på sommaren, då håret utsätts för stark sol och salta eller klorfyllda bad?

– Nej, det gäller snarare hår som är färgat på traditionellt vis. För då har håret öppnats upp av väteperoxid och pigmenten placerats djupare i hårstråt. Detta skadar hårets struktur permanent och hårstrået blir mer känsligt för yttre påfrestningar från sol och värme. Färgen ljusnar lätt och hårkvaliteten blir skadad eftersom fjällskiktet är skadat.

Hårfärg

Traditionell hårfärgning skadar håret mer än naturlig och gör det känsligare.

Bleker med lera

För dig som vill bleka ljusa slingor tipsar Maria Hellström om uppljusningslera som kan ljusa upp håret i två-fyra steg. Leran ger beiga och guldiga toner med ett fantastiskt fint, naturligt resultat. För den som föredrar ett kallblont, eller väldigt mycket ljusare resultat, behövs dock traditionell blekning. Traditionell blekning med väteperoxid förekommer på gröna salonger, men då utan ammoniak, ammoniumpersulfat och parfym.

 

LÄS OCKSÅ: Dålig kvalitet på hud och hår sänker vår självkänsla

Orättvist dåligt rykte

Men Maria understryker att väteperoxid inte är den ”värsta ingrediensen”.

– Väteperoxid krävs för att kunna bleka håret. Folk blir rädda och tror att det är farligt, men det är inte det värsta för hälsa och miljö. Däremot kan det förstöra håret om det används för mycket, men det är en annan sak.

Du som vill gå över till gröna färgmetoder istället för kemiska, har kanske fått höra att du måste låta håret växa ut helt innan du lägger den naturliga färgen eller slingorna för att färgningen ska fungera. Men det stämmer inte menar Maria.

– Det handlar mer om att vi kanske inte kan matcha det exakta resultat du fått innan, på kemisk väg, och att det då kan bli snyggast resultat att vänta tills håret har växt ut, så att färgen blir enhetlig. Men att du har kvar din gamla färg i håret är inget som gör det omöjligt eller svårt att färga. Vi väljer det tillvägagångssätt som passar hårets utgångsläge och färgar utifrån det.

Av Carolina ErikssonSkriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Mage

Har det blivit för mycket av det goda under sommaren? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb. Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

Slipp klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

 

kvinna knyter sko

Så blir din konditionsträning effektivare

TRÄNING

Att ha en livsstil som innefattar olika former av fysisk aktivitet är enormt viktigt för hälsan. Vissa ser fram emot sina träningspass medans andra gör det med sviktande motivation, och för att man måste. För att få mycket ut av sin konditionsträning kan man effektivisera den.

Fyra hundar på rad i skogen

Hur smart är din hund?

Husdjur

Har du funderat över hur intelligent din hund egentligen är, eller hur den står sig jämfört med andra hundraser? Då behöver du inte fundera länge till, för nu finns en rankinglista!

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – behandlingen som ger piggare hud

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.