Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna klipper en man

Foto: Photos4U

Fylligare hår med rätt näring

Hair

… från Better You är ett nytt kosttillskott för att få tjockare hår med lyster. Hair innehåller 13 ämnen som alla främjar ett friskt hår. Bland annat innehåller den B-vitaminen biotin, mineralen zink och spårämnet selen som bidrar till en bra hårkvalitet genom att bland annat föra ut gifter ur kroppen. Och om ditt hår börjat bli grått kan koppar hjälpa till. Ett friskt hår behöver en frisk hårbotten, och där fyller vitamin A en viktig funktion. Kisel är ett annat ämne som hjälper till med bildandet av elastin och kollagen. Tänk på att det kan ta mellan tre och sex månader innan effekten syns i håret. Innehållet i Hair är godkänt av Djurens rätt.

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

Marianne Lehne har jobbat som frisör i över 30 år och hon älskar sitt yrke. För hår är ju viktigt. Att ha stripigt, risigt eller på andra sätt ovårdat hår känns gärna som att man är både otvättad och oklädd. 

Ett långt, vackert och glansigt hårsvall kanske inte alla kan få. Det typiska skandinaviska håret är både tunt och flygigt, och generna rår vi inte på. Men i dag finns det en uppsjö av bra hår- och stylingprodukter för alla hårtyper som kan göra stor skillnad.

 

Håret växer cirka en centimeter per månad och de flesta av oss har 100 000 till 150 000 hårstrån på huvudet. 80-85 procent av dessa strån befinner sig i en tillväxtfas, några i en mellanfas och 15 procent i vilofas.

Hår är faktiskt död vävnad och består till största delen av keratin, som är ett trådformat protein som växer ur celler i hårsäcken. Men även om det inte finns levande celler i håret så kan vi påverka dess kvalitet både via utsidan och från insidan. När vi är stressade, om hormonerna är i obalans och när vi blir äldre så är det viktigt att vi sköter om vår insida för att håret ska må bra.

LÄS OCKSÅ: Så gör du en hårkur med äppelcidervinäger

Föna och färga sliter på håret

Grunden för att få ett bra hår – oavsett gener – börjar med skötsel från insidan. Vi kan styra ganska mycket över vår hårkvalitet genom många bra val. En livsstil som innebär bra nattsömn, fysisk aktivitet och hälsosam kost bygger ett starkt och friskt hår.

– Har du en bra grund kan du också hålla på med ditt hår mer. Och med det menar jag föna, färga och göra olika uppsättningar som sliter på håret.  Men om du har ett slitet och ledset hår så blir resultatet mycket sämre, säger Marianne Lehne.

Jobbet som frisör innebär mycket mer än att bara klippa. Ingen kund är den andra lik, och Marianne tycker att det är viktigt att kunna ge ärliga råd och samtidigt försöka förverkliga kundernas önskningar.

 

– De allra flesta som kommer till mig har realistiska tankar om sitt hår och den frisyr de vill ha. Men visst avråder jag från färgningar och frisyrer som jag ser inte kommer att fungera för kunden. Fast det gäller förstås att säga det på rätt sätt, säger Marianne Lehne.

LÄS OCKSÅ: Stressen gjorde att håret ramlade av

Alla tappar hår

Klimatet är en annan faktor som påverkar vårt hår. Ett kyligt och torrt väder, det gillar inte håret. Det är oftast förklaringen till varför håret – ja, det som redan är dött – ser sprödare och livlöst ut på våren. När värmen kommer och det blir fuktigt i luften så tar håret till sig fukten vilket märks därför att det oftast blir starkare och får bättre volym.

– Lockigt hår är torrare än rakt och har lätt för att bli frissigt. Då gäller det att ha produkter som tillför mycket fukt och krämer som binder ihop och lyfter fram lockarna. Personerna med rakt hår har oftare fet hårbotten och ska tvätta håret oftare. Då behöver man helt andra stylingprodukter. Här spelar min kunskap stor roll för att guida kunden till rätt produkter.

Vi tappar normalt runt 100 till 150 hårstrån per dag. Men det finns tillfällen i livet då vi tappar mer hår och kanske inte får tillbaka hårväxten tillräckligt snabbt. Det kan bero på stress, hormonella förändringar, ålder eller dålig kost under en längre period. Om vi använt färg- och stylingprodukter alltför flitigt så kan hårkvaliteten bli sämre. 

LÄS OCKSÅ: Det tjocka håret kom tillbaka

Vitaminer och mineraler

– När hårvårdsprodukterna inte räcker till då brukar jag råda kunden att titta över om det fattas något i kosten. Men ibland är det kanske inte så lätt att få i sig all näring kroppen behöver. Då kan ett vitamintillskott vara lämpligt. Ett livlöst och tunnare hår kan hämta sig och kunden kan återfå sitt hårsvall. 

 

Tillförsel av näring till håret sker genom transport via små blodkärl till hårroten och därför är det viktigt med en god blodcirkulation i hårbotten. Lagom mängd vitaminer, mineraler och spårämnen gör att cellerna i kroppen fungerar som de ska, även de som ansvarar för att upprätthålla ett friskt och starkt hår.  

B-vitamin, zink, selen, kisel, A- och C-vitamin är viktiga ämnen för håret. Koppar lär vara viktigt för hårets pigmentering. Ett exempel på en produkt med näring anpassad för håret är Better You Hair, som innehåller en blandning av vitaminer, mineraler och aminosyror.

– Det är härligt att jobba med hår. Har man av olika anledningar fått sämre hårkvalitet eller faktiskt tycker om att göra mycket med sitt hår så att man sliter på det, ja, då tycker jag man ska anstränga sig att hitta passande produkter men också se till att tillföra den näring man behöver för att håret ska förbli fint, säger Marianne Lehne.

Av Inger Palm


Hair

… från Better You är ett nytt kosttillskott för att få tjockare hår med lyster. Hair innehåller 13 ämnen som alla främjar ett friskt hår. Bland annat innehåller den B-vitaminen biotin, mineralen zink och spårämnet selen som bidrar till en bra hårkvalitet genom att bland annat föra ut gifter ur kroppen. Och om ditt hår börjat bli grått kan koppar hjälpa till. Ett friskt hår behöver en frisk hårbotten, och där fyller vitamin A en viktig funktion. Kisel är ett annat ämne som hjälper till med bildandet av elastin och kollagen. Tänk på att det kan ta mellan tre och sex månader innan effekten syns i håret. Innehållet i Hair är godkänt av Djurens rätt.

Håravfall 

… kan drabba alla någon gång. Stress kan bidra till att tillförseln av näringsrikt blod till hårrötterna minskar. Bristfällig kost, bantning och för lite sömn, hormonförändringar eller sjukdom kan tillfälligt ge tunnare hår. Och stylar, fönar och färgar du håret mycket så kan det påverka hårets kvalitet precis som sol, vatten och kyla kan slita på håret.
En sund livsstil är basen till all hälsa – även god hårkvalitet. Men skulle det vara så att din hårkvalitet försämrats och den inte går att återställa som du önskar kan ett näringstillskott vara lösningen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

bara ben

Naturliga sätt att ta bort hudflikar

Hud

Hudflikar är små utväxter som plötsligt dyker upp på halsen, under armen, på ögonlocket och där det finns veck på kroppen. Dessa kan uppstå vid hormonförändringar och med en ökad ålder. Här är några naturliga sätt att få bort dem.

Man i kostym

Så slapp Magnus biverkningar från statiner

Övrigt

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.

Närbild på händer som knäpper bh på ryggen

Därför ska du skippa bh

Hälsa

Att slänga bh:n, som på ”det glada sjuttiotalet”, eller i alla fall byta din bygel-bh mot en annan variant, kan vara en god idé för din hälsa. Det handlar om att inte stoppa upp kroppens lymfsystem. Här berättar vi mer!

 

ek

Ekved kan hjälpa kroniskt trötta

Övrigt

Från franska ekar utvinns ett vattenextrakt som ger extra energi till mitokondrierna – cellens eget kraftverk. Studier har visat att sömnproblem och kronisk trötthet blivit bättre av extraktet. Även fullt friska sportande personer gynnades – där visade rapporter att muskelmassan ökade och återhämtningen gick snabbare.

 

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

kvinna knyter sko

Så blir din konditionsträning effektivare

TRÄNING

Att ha en livsstil som innefattar olika former av fysisk aktivitet är enormt viktigt för hälsan. Vissa ser fram emot sina träningspass medans andra gör det med sviktande motivation, och för att man måste. För att få mycket ut av sin konditionsträning kan man effektivisera den.

Fyra vänner ler och håller om varandra

Psykologen: så hittar och behåller du goda vänner

Mental hälsa

Forskning visar tydligt att starka relationer till andra gör oss lyckliga och ger längre och friskare liv. Ändå har vi en förmåga att underskatta och bortprioritera våra vänner. Men vad kännetecknar en god vänskapsrelation? Och hur skapar vi och bibehåller goda vänskaper över tid?  Bokaktuella psykologen Frida Andersson svarar.

Tareq Taylor

Tareq Taylor: ”Jag blev sjuk av skräpmat”

Hälsa

Vare sig mobbingen i barndomen, för mycket skräpmat eller en bruten nacke har kunnat stoppa Tareq Taylor från att leva sin dröm – att vara ”njutningsleverantör”, som han själv kallar kockyrket. Hans önskan är att beröra i allt han gör och få folk att må bra. Men han vill se en ny definition av begreppet hälsa.                           

Rotfruktslasagne med bönor

Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne

Recept

Rotfrukter hör hösten till, och lasagne är både perfekt vardagsmat och rejäl "comfort food" när vinden viner utanför knuten. Denna smakrika vegetariska lasagne är signerad tv-aktuella stjärnkocken Tareq Taylor.

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

 

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.