Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna klipper en man

Foto: Photos4U

Fylligare hår med rätt näring

Hair

… från Better You är ett nytt kosttillskott för att få tjockare hår med lyster. Hair innehåller 13 ämnen som alla främjar ett friskt hår. Bland annat innehåller den B-vitaminen biotin, mineralen zink och spårämnet selen som bidrar till en bra hårkvalitet genom att bland annat föra ut gifter ur kroppen. Och om ditt hår börjat bli grått kan koppar hjälpa till. Ett friskt hår behöver en frisk hårbotten, och där fyller vitamin A en viktig funktion. Kisel är ett annat ämne som hjälper till med bildandet av elastin och kollagen. Tänk på att det kan ta mellan tre och sex månader innan effekten syns i håret. Innehållet i Hair är godkänt av Djurens rätt.

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

Marianne Lehne har jobbat som frisör i över 30 år och hon älskar sitt yrke. För hår är ju viktigt. Att ha stripigt, risigt eller på andra sätt ovårdat hår känns gärna som att man är både otvättad och oklädd. 

Ett långt, vackert och glansigt hårsvall kanske inte alla kan få. Det typiska skandinaviska håret är både tunt och flygigt, och generna rår vi inte på. Men i dag finns det en uppsjö av bra hår- och stylingprodukter för alla hårtyper som kan göra stor skillnad.

 

Håret växer cirka en centimeter per månad och de flesta av oss har 100 000 till 150 000 hårstrån på huvudet. 80-85 procent av dessa strån befinner sig i en tillväxtfas, några i en mellanfas och 15 procent i vilofas.

Hår är faktiskt död vävnad och består till största delen av keratin, som är ett trådformat protein som växer ur celler i hårsäcken. Men även om det inte finns levande celler i håret så kan vi påverka dess kvalitet både via utsidan och från insidan. När vi är stressade, om hormonerna är i obalans och när vi blir äldre så är det viktigt att vi sköter om vår insida för att håret ska må bra.

LÄS OCKSÅ: Så gör du en hårkur med äppelcidervinäger

Föna och färga sliter på håret

Grunden för att få ett bra hår – oavsett gener – börjar med skötsel från insidan. Vi kan styra ganska mycket över vår hårkvalitet genom många bra val. En livsstil som innebär bra nattsömn, fysisk aktivitet och hälsosam kost bygger ett starkt och friskt hår.

– Har du en bra grund kan du också hålla på med ditt hår mer. Och med det menar jag föna, färga och göra olika uppsättningar som sliter på håret.  Men om du har ett slitet och ledset hår så blir resultatet mycket sämre, säger Marianne Lehne.

Jobbet som frisör innebär mycket mer än att bara klippa. Ingen kund är den andra lik, och Marianne tycker att det är viktigt att kunna ge ärliga råd och samtidigt försöka förverkliga kundernas önskningar.

 

– De allra flesta som kommer till mig har realistiska tankar om sitt hår och den frisyr de vill ha. Men visst avråder jag från färgningar och frisyrer som jag ser inte kommer att fungera för kunden. Fast det gäller förstås att säga det på rätt sätt, säger Marianne Lehne.

LÄS OCKSÅ: Stressen gjorde att håret ramlade av

Alla tappar hår

Klimatet är en annan faktor som påverkar vårt hår. Ett kyligt och torrt väder, det gillar inte håret. Det är oftast förklaringen till varför håret – ja, det som redan är dött – ser sprödare och livlöst ut på våren. När värmen kommer och det blir fuktigt i luften så tar håret till sig fukten vilket märks därför att det oftast blir starkare och får bättre volym.

– Lockigt hår är torrare än rakt och har lätt för att bli frissigt. Då gäller det att ha produkter som tillför mycket fukt och krämer som binder ihop och lyfter fram lockarna. Personerna med rakt hår har oftare fet hårbotten och ska tvätta håret oftare. Då behöver man helt andra stylingprodukter. Här spelar min kunskap stor roll för att guida kunden till rätt produkter.

Vi tappar normalt runt 100 till 150 hårstrån per dag. Men det finns tillfällen i livet då vi tappar mer hår och kanske inte får tillbaka hårväxten tillräckligt snabbt. Det kan bero på stress, hormonella förändringar, ålder eller dålig kost under en längre period. Om vi använt färg- och stylingprodukter alltför flitigt så kan hårkvaliteten bli sämre. 

LÄS OCKSÅ: Det tjocka håret kom tillbaka

Vitaminer och mineraler

– När hårvårdsprodukterna inte räcker till då brukar jag råda kunden att titta över om det fattas något i kosten. Men ibland är det kanske inte så lätt att få i sig all näring kroppen behöver. Då kan ett vitamintillskott vara lämpligt. Ett livlöst och tunnare hår kan hämta sig och kunden kan återfå sitt hårsvall. 

 

Tillförsel av näring till håret sker genom transport via små blodkärl till hårroten och därför är det viktigt med en god blodcirkulation i hårbotten. Lagom mängd vitaminer, mineraler och spårämnen gör att cellerna i kroppen fungerar som de ska, även de som ansvarar för att upprätthålla ett friskt och starkt hår.  

B-vitamin, zink, selen, kisel, A- och C-vitamin är viktiga ämnen för håret. Koppar lär vara viktigt för hårets pigmentering. Ett exempel på en produkt med näring anpassad för håret är Better You Hair, som innehåller en blandning av vitaminer, mineraler och aminosyror.

– Det är härligt att jobba med hår. Har man av olika anledningar fått sämre hårkvalitet eller faktiskt tycker om att göra mycket med sitt hår så att man sliter på det, ja, då tycker jag man ska anstränga sig att hitta passande produkter men också se till att tillföra den näring man behöver för att håret ska förbli fint, säger Marianne Lehne.

Av Inger Palm


Hair

… från Better You är ett nytt kosttillskott för att få tjockare hår med lyster. Hair innehåller 13 ämnen som alla främjar ett friskt hår. Bland annat innehåller den B-vitaminen biotin, mineralen zink och spårämnet selen som bidrar till en bra hårkvalitet genom att bland annat föra ut gifter ur kroppen. Och om ditt hår börjat bli grått kan koppar hjälpa till. Ett friskt hår behöver en frisk hårbotten, och där fyller vitamin A en viktig funktion. Kisel är ett annat ämne som hjälper till med bildandet av elastin och kollagen. Tänk på att det kan ta mellan tre och sex månader innan effekten syns i håret. Innehållet i Hair är godkänt av Djurens rätt.

Håravfall 

… kan drabba alla någon gång. Stress kan bidra till att tillförseln av näringsrikt blod till hårrötterna minskar. Bristfällig kost, bantning och för lite sömn, hormonförändringar eller sjukdom kan tillfälligt ge tunnare hår. Och stylar, fönar och färgar du håret mycket så kan det påverka hårets kvalitet precis som sol, vatten och kyla kan slita på håret.
En sund livsstil är basen till all hälsa – även god hårkvalitet. Men skulle det vara så att din hårkvalitet försämrats och den inte går att återställa som du önskar kan ett näringstillskott vara lösningen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Illustration av mat som slängs i soptunnor

5 missförstånd som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

29 september varje år infaller "Internationella matsvinnsdagen", som är instiftad av FN. I samband med det passar det bra att reda ut några missförstånd kring just matsvinn. Tror du till exempel inte att din hantering av matrester och ditt sätt att göra matinköp gör någon skillnad för klimatet, eller för din egen plånbok? Då är det dags att tänka om!

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

 

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

 

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

 

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.

 

Hand sätter rosa post it-lapp på kylskåp

Så lär du dig slappna av snabbt!

Mental hälsa

Behöver du lära dig att slappna av snabbt? Och vill du kunna göra det i alla slags stressiga situationer? Med hjälp av så kallade triggerlappar som påminner dig, kan du lära dig att varva ner i såväl kön i mataffären och hemma som på jobbet!

 

Paj med grön och gul zucchini

Gul och grön zucchinipaj med rödlök

Recept

Den här färgsprakande pajen med två sorters zucchini ger den perfekta, höstiga känslan på matbordet. Både matig, värmande, näringsrik och vacker att se på! Receptet kommer från bokaktuela matbloggaren Madeleine Landley.

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.