Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna tvättar håret

Så gör du en hårkur med äppelcidervinäger

Vad är surskölj?


Surskölj är en hårsköljning som fungerar som balsam efter att du tvättat håret med en tvål. Efter tvätten så är hårbotten och håret basiskt och för att reglera tillbaka det till surt, sköljer du håret med en surskölj. Sursköljen hjälper till att få ur tvålrester ur håret som kan göra håret tungt, sluter hårstrået och bidrar med glans och mjukhet till håret.
(Källa: Sara Nomberg)

Äppelcidervinäger har många hälsomässiga fördelar. Visste du att det även kan användas som en renande, lugnande och glansgivande kur för håret? Så här gör du!

Att använda sig av äppelcidervinäger (förkortat ÄCV) i en så kallad surskölj innebär att du sköljer håret med en blandning av ÄCV och kallt vatten. Fördelningen vinäger och vatten kan du justera beroende på hur känslig hårbotten du har och hur stark du vill att effekten är.

 

Är det viktigt vilken äppelcidervinäger man använder, eller funkar det med allt som finns i mataffären?

– Jag rekommenderar en opastöriserad och ofiltrerad äppelcidervinäger eftersom den har mest näringsämnen kvar, men om man "enbart" vill åt det sura så fungerar vilken äppelcidervinäger som helst som du kan hitta i matvarubutiken, tipsar Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog.
Foto: Michael Tomescu

LÄS OCKSÅ: Tips för naturligt friskt hår

Här är 3 tips på hur du kan använda äppelcidervinäger!

  1. Vid beläggning efter stylingprodukter: Surskölj kan användas som ett sätt att få ut rester av stylingprodukter som ibland kan vara svåra att få bort med skonsamma ekologiska schampon.
  2. Som balsam: Istället för balsam kan du använda surskölj efter att ha tvättat håret med schampo. Sara Nomberg brukar själv tvätta håret med en miljövänlig metod utan syntetiska kemikalier. Då  använder hon sig antingen av schampotvål eller ett schampopulver på indiska örter och leror som hon blandar ihop själv. Efter detta vill hon ha något som försluter hårstråna och ger glans och då sköljer hon med surskölj. "Jag sköljer igenom håret noggrant och masserar in i hårbotten och håret och låter verka någon minut. Sedan sköljer jag ut med kallt vatten. För att inte bli allt för kall böjer jag mig och vänder jag upp och ner på håret så får jag inget kallt vatten på mig. Vissa tycker inte att man behöver skölja ur en surskölj, att det slutar lukta när det torkar, men jag håller inte riktigt med. Jag sköljer gärna ur mitt!", skriver Sara Nomberg.
  3. Mot klåda i hårbotten: Du kan också använda surskölj för att bli av med klåda i hårbotten – då sköljer du håret varje kväll (oavsett om du duschat eller inte) och klådan brukar försvinna ganska omedelbart.

LÄS OCKSÅ: Skönhetspanelen testar: Schampo

Så här blandar du egen surskölj

En surskölj gör du enkelt själv med vatten och äppelcidervinäger, eller något annat "surt", som avsvalnat te på till exempel hibiskusblommor.

Gör surskölj i en kanna eller bunke som rymmer cirka en halv liter. Till ett medellångt eller långt hår räcker en halv liter. Kortklippt hår behöver bara hälften, crika 2,5 dl.

 

Blandningens dosering beror lite på hur känslig hud du har – ju mer ÄCV desto starkare effekt. Och då det kan bli för starkt så är det bäst att testa dig fram till en optimal mängd. Sara brukar använda cirka 1 del ÄCV och 10 delar vatten. "Jag häller gärna i någon eterisk olja för doft också – en favorit är citrongräs + pepparmynta – frisk och fräscht!", tipsar Sara Nomberg på sin hemsida.

Tipsen kommer från Kureras skönhetsexpert Sara Nombergs hemsida.

LÄS OCKSÅ: Mineralet som boostar hud, hår & naglar

Av Carolina Eriksson


Vad är surskölj?


Surskölj är en hårsköljning som fungerar som balsam efter att du tvättat håret med en tvål. Efter tvätten så är hårbotten och håret basiskt och för att reglera tillbaka det till surt, sköljer du håret med en surskölj. Sursköljen hjälper till att få ur tvålrester ur håret som kan göra håret tungt, sluter hårstrået och bidrar med glans och mjukhet till håret.
(Källa: Sara Nomberg)

Tips! Schampo och balsam med äppelcidervinäger

Om du inte vill göra en egen surskölj med äppelcidervinäger så kan du också testa schampo och balsam med vinägern i. New Nordics produkter "Hair Volume Shampoo" och "Hair Volume Balsam" innehåller både äppelcidervinäger och äpple och är fritt från mineraloljor, silikoner och sulfater.
Produkterna, som gör håret fylligare och tjockare, samt reparerar och ger fukt, har blivit nominerade till "Swedish Beauty Awards 2021".

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!