Ingredienser (cirka en liter)
ca 800 g färska tomater
1 liten bit, ca 3 cm av det ljusgröna på en purjolök
2 dl balsamvinäger
2 lagerblad
3 hela kryddnejlikor
1 krm malen kanel
ca 1/2 – 1 dl sukrin ( men ta det försiktigt med mängden. Det kan bli för sött annars. Bättre att öka på sockermängden när man smakar av).
1 dl tomatpurè
2 msk potatismjöl
Gör så här
Skiva tomaterna och skär purjolöken i mindre bitar.
Fräs i lite smör tills de blir mjuka och rör ner tomatpuré. Koka upp balsamvinäger, kryddor och socker i en annan kastrull. Häll blandningen över tomatfräset och
låt stå och småputtra utan lock i ca 35-40 minuter. Ta upp lagerblad och nejlikor. Mixa till en slät sås med stavmixer direkt i kastrullen. Smaka av och tillsätt ev. mer socker eller balsamvinäger. Red av med potatismjölet utrört i lite vatten. Koka upp snabbt och ta genast av från värmen. Låt stå och svalna och häll sedan upp på väl rengjorda flaskor eller burkar.
Fakta
Recept kommer från Mia Hagenmalm, en av Kureras matbloggare.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.