Ekologiskt mandelsmör (liksom smör på cashewnöt, jordnöt och hasselnöt) finns att köpa bland annat i hälsokostbutiker men vill man vara lite pysslig, kan man göra det själv. Sätt bara på hörselskydden innan du mixar, och gör det på dagtid så att du inte stör grannen. Och kom ihåg: det tar lite tid.
Ingredienser mandelsmör
5 dl ekologiska mandlar (eller använd cashew, jordnötter eller hasselnötter)
Gör så här
Jag brukar rosta mina mandlar i ugnen i cirka fem minuter på 225 grader. Tycker att det blir godare så.
Kör mandlarna i en mixer cirka fem minuter.
Stanna mixern och skrapa ner det som hamnat på sidorna. Upprepa samma procedur ytterligare cirka två gånger tills du sammanlagt mixat i ungefär 15 minuter.
Du ser när smöret är färdigt på att nötmassan först blir klumpig men att det börjar frigöras olja och smöret ska vara slätt, följsamt och glansigt när det är färdigt. Det är viktigt att det ser ut så, annars är det inte klart och kan behövas mixas ytterligare en stund.
Smaksätt med lite finmalen havssalt när smöret är färdigt.
Vill man ha en söt variant, till exempel till kakor, kan man när mandelsmöret är klart, tillsätta cirka två matskedar agavesirap. Naturell är den jättegod att ha i smoothies, på smörgåsen eller i matlagning. Och den håller flera månader i kylskåp.
Fakta
Recept kommer från Mia Hagenmalm, en av Kureras matbloggare.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.