Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Barn med konservburk mot örat

Bild lånad från Naturskyddsföreningen.

Hjälp till att begränsa hormonstörande bisfenoler

Idag används hormonstörande bisfenoler i kontakt med livsmedel, i kvitton och tandlagningar. Bisfenoler ska endast få användas om de genom grundliga vetenskapliga studier har bevisats ofarliga, menar Naturskyddsföreningen. Så är inte fallet i dag. Var med och påverka - skriv på namninsamlingen du också.

Bisfenol A är ett hormonstörande ämne som kan hittas på en mängd olika ställen – bland annat i konservburkar, kvitton och i det där vita som vi bland annat lagar våra barns tänder med.
Just nu utreder de svenska politikerna hur vi ska få mindre av miljögiftet bisfenol A i oss. Ett beslut om regleringar mot bisfenol A ska tas i januari. Nu har Naturskyddsföreningen startat en namninsamling som de kommer att lämna till miljöminister Åsa Romson inför beslutet.

Ulrika Dahl, chef för avdelningen miljögifter på Naturskyddsföreningen

Ulrika Dahl, chef miljögifter, Naturskyddsföreningen.

 

Påverkar utvecklingen av hjärnan
Bisfenol A har i djurförsök kopplats till negativa effekter som till exempel problem att få avkomma, men också visat sig påverka fosters utveckling av hjärnan samt visats störa beteendet hos de djur som fick ämnet i sig under fostertiden.
Idag används kemikalier som väldigt många är överens om är farliga. Så ska det självklart inte vara, menar Ulrika Dahl, chef för avdelningen miljögifter på Naturskyddsföreningen.
– Man hittar bisfenol A i 95 procent av befolkningen idag, alltså i princip alla. Det är bekymmersamt eftersom det är ett hormonstörande ämne. Vi vill komma ifrån det genom att uppmana politiker att reglera hela gruppen med bisfenoler, säger hon och fortsätter:

"Nu har vi chansen att stoppa hela bisfenolalfabetet"
Det är jättebra att utredningen görs men det är inte helt enkelt, menar hon. Det som politikerna missat i den nuvarande utredningen är att det finns ett helt bisfenolalfabet som man fortfarande vet väldigt lite om.
– Om det blir en reglering mot bisfenol A kan industrin, som lagstiftningen ser ut idag, i princip bara ruska lite på sig och använda en annan bisfenol som har liknande farliga egenskaper.
För även om en farlig kemikalie förbjuds finns det ofta en hög andra att välja från, ofta nästan identiska och misstänkt lika farliga.
– Det finns en mängd olika bisfenoler, åtminstone femton stycken som industrin potentiellt skulle kunna använda som ersättning till bisfenol A om det förbjuds. Två av de mer kända heter bisfenol S och bisfenol F och de har precis plockats upp på en lista över särskilt farliga kemikalier. Nu har vi chansen att stoppa hela bisfenolalfabetet, inte bara en enda.

Skriv på namninsamlingen du med
Naturskyddsföreningen vill att bisfenoler i till exempel livsmedel, kvitton och tandlagningar bara ska få användas om de genom grundliga vetenskapliga studier har bevisats ofarliga.
Håller du med? Då hittar du namninsamlingen här.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.