Hjälp till att begränsa hormonstörande bisfenoler | Kurera.se
Barn med konservburk mot örat

Bild lånad från Naturskyddsföreningen.

Hjälp till att begränsa hormonstörande bisfenoler

Idag används hormonstörande bisfenoler i kontakt med livsmedel, i kvitton och tandlagningar. Bisfenoler ska endast få användas om de genom grundliga vetenskapliga studier har bevisats ofarliga, menar Naturskyddsföreningen. Så är inte fallet i dag. Var med och påverka - skriv på namninsamlingen du också.

Bisfenol A är ett hormonstörande ämne som kan hittas på en mängd olika ställen – bland annat i konservburkar, kvitton och i det där vita som vi bland annat lagar våra barns tänder med.
Just nu utreder de svenska politikerna hur vi ska få mindre av miljögiftet bisfenol A i oss. Ett beslut om regleringar mot bisfenol A ska tas i januari. Nu har Naturskyddsföreningen startat en namninsamling som de kommer att lämna till miljöminister Åsa Romson inför beslutet.

Ulrika Dahl, chef för avdelningen miljögifter på Naturskyddsföreningen

Ulrika Dahl, chef miljögifter, Naturskyddsföreningen.

 

Påverkar utvecklingen av hjärnan
Bisfenol A har i djurförsök kopplats till negativa effekter som till exempel problem att få avkomma, men också visat sig påverka fosters utveckling av hjärnan samt visats störa beteendet hos de djur som fick ämnet i sig under fostertiden.
Idag används kemikalier som väldigt många är överens om är farliga. Så ska det självklart inte vara, menar Ulrika Dahl, chef för avdelningen miljögifter på Naturskyddsföreningen.
– Man hittar bisfenol A i 95 procent av befolkningen idag, alltså i princip alla. Det är bekymmersamt eftersom det är ett hormonstörande ämne. Vi vill komma ifrån det genom att uppmana politiker att reglera hela gruppen med bisfenoler, säger hon och fortsätter:

"Nu har vi chansen att stoppa hela bisfenolalfabetet"
Det är jättebra att utredningen görs men det är inte helt enkelt, menar hon. Det som politikerna missat i den nuvarande utredningen är att det finns ett helt bisfenolalfabet som man fortfarande vet väldigt lite om.
– Om det blir en reglering mot bisfenol A kan industrin, som lagstiftningen ser ut idag, i princip bara ruska lite på sig och använda en annan bisfenol som har liknande farliga egenskaper.
För även om en farlig kemikalie förbjuds finns det ofta en hög andra att välja från, ofta nästan identiska och misstänkt lika farliga.
– Det finns en mängd olika bisfenoler, åtminstone femton stycken som industrin potentiellt skulle kunna använda som ersättning till bisfenol A om det förbjuds. Två av de mer kända heter bisfenol S och bisfenol F och de har precis plockats upp på en lista över särskilt farliga kemikalier. Nu har vi chansen att stoppa hela bisfenolalfabetet, inte bara en enda.

Skriv på namninsamlingen du med
Naturskyddsföreningen vill att bisfenoler i till exempel livsmedel, kvitton och tandlagningar bara ska få användas om de genom grundliga vetenskapliga studier har bevisats ofarliga.
Håller du med? Då hittar du namninsamlingen här.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare. 

 

“Hemundervisning – ett välbehövligt alternativ till skolan”

Gravid/barn

Sverige är ett av de länder i världen där det är svårast att få hemundervisa sina barn, ett strängt regelverk gör det i princip omöjligt och de som vill välja det alternativet ser sig tvingade att lämna landet. Många är skeptiska mot hemskolning men långt ifrån alla. Kurera har växlat några ord med den New Yorkbaserade svensken Jens Peter de Pedro som lobbar för en större pedagogisk mångfald.