”När stensoppen går till i skogarna är detta en klassiker. Enkelt och supergott. Kan också tillagas med torkad svamp och får då en djupare smak. Själv gör jag den helst på nyplockad stensopp. Du kan ha receptet som utgångspunkt och använda andra arter du hittar. Testa och krydda dig fram till din favoritkombination”, tipsar receptets skapare Lotta Ekberg.
Ingredienser:
4 portioner
1 liter färsk stensopp, finluden stensopp eller rödbrun stensopp
2 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
2 msk smör
4 dl grädde
1 dl hackad bladpersilja
salt och svartpeppar
1 dl riven parmesan
1 msk pastavatten
500 gram valfri pasta, färsk eller torr. Kokas enligt anvisningar på förpackningen.
Gör så här:
Rensa och dela den färska svampen i mindre bitar. Hetta upp i en stekpanna och låt vätskan ånga av. Ställ åt sidan.
Hacka lök och vitlök och fräs mjuka i smör utan att de får färg.
Tillsätt svamp, hälften av bladpersiljan och det mesta av grädden.
Koka ihop cirka 5 minuter, späd eventuellt med mer grädde om det blir för tjockt.
Blanda svampsåsen med en matsked pastavatten och nykokt valfri pasta.
Strö över parmesan och resten av persiljan, servera direkt.
Variationstips! Skippa grädden och gör en renare pastarätt med knaperstekt svamp, lök och riven ost!
Foto: Karolina Olson Haglund

Receptet kommer från ”Våra bästa matsvampar” (Semic) av Lotta Ekberg.