Annons

Höstmysig kantarellpytt med grönkål och hasselnötter

Svamp hör hösten till! Den här lättlagade pytten med lagrad ost och vitaminspäckad grönkål är gjord på matvete som är närproducerad och 100 procent fullkorn. Det gillar receptets skapare, dietisterna Johanna Andersson och Caroline Wilbois, extra mycket.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
22 oktober, 2021
Höstmysig kantarellpytt med grönkål och hasselnötter

Svamp hör hösten till! Den här lättlagade pytten med lagrad ost och vitaminspäckad grönkål är gjord på matvete som är närproducerad och 100 procent fullkorn. Det gillar receptets skapare, dietisterna Johanna Andersson och Caroline Wilbois, extra mycket.

”Denna pytt kan varieras i oändlighet, ha den som bas när det är dags för kylskåpsrens och lägg ner de grönsaker du hittar”, säger Johanna och Caroline och tillägger även att svampfond går lika bra att använda om du inte har miso hemma.

Receptet kommer från boken ”Grönare middagar” (Norstedts) som vill inspirera till matlagning som är både hälsosam, enkel och klimatsmart.Bokomslag "Grönare middagar"

Författarna understryker också att svensk ost är vad de helst lägger på mackan och har i maten.

”Det säkerställer en hållbar antibiotikaanvändning, bra djurhållning och biologisk mångfald”, skriver de.

Annons

LÄS OCKSÅ: Tröstsoppa för tunga dagar

Ingredienser

4 portioner
3 dl matvete
400 g kantareller, champinjoner eller trattkantareller
1 msk misopasta
200 g vaxbönor eller gröna bönor
200 g grönkål
1 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
1,5 dl riven Västerbottensost eller annan lagrad ost
1 dl rostade hasselnötter
3 klyftor vitlök
1 msk balsamvinäger
1 msk japansk soja
1 tsk torkad timjan
rapsolja att steka i
salt, peppar

LÄS OCKSÅ: Fem skäl att äta mer bönor

Gör så här

Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen.
Skala och skiva vitlöken tunt. Hetta upp en stekpanna med olja och stek vitlöken försiktigt.
Ansa kantarellerna och riv ner dem för hand i pannan. Stek tills de får lite färg. Tillsätt miso, balsamvinäger, soja och timjan.
Ansa bönorna och tillsätt i pannan. Riv grönkålen i mindre bitar och rensa bort den grova stjälken. Tillsätt grönkålen och låt allt stekas under ett par minuter.
Blanda majonnäs och senap.
Häll matvetet i stekpannan och tillsätt osten. Rör om och låt osten smälta. Smaka av med salt och peppar.
Toppa svamppytten med hasselnötterna och servera med senapsmajonnäsen.

LÄS OCKSÅ: Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne

Av Carolina Eriksson

Annons

Annons