Att plocka ätbara växter direkt vid en trafikerad motorväg är ingen bra idé.
Men funkar det att plocka nässlor i dikeskanten – eller blåbär på innergården?
Experten reder ut.
Samla växter är generellt sett bäst att göra vid varm, torr väderlek – på förmiddagen innan solen står som högst på himlen. Eller på eftermiddagen innan daggen börjar falla, berättar naturfilosofen och örtspecialisten Lisen Sundgren.
LÄS OCKSÅ: Maskros, brännässlor och kirskål – därför ska du äta ditt ogräs
Minst 50 meter från trafikerad väg
Dock bör man tänka till lite var man plockar sina ätbara växter för att undvika att få i sig onödiga gifter. Några rekommendationer är att plocka minst 50 meter från en trafikerad väg och på mark som inte är besprutad – som parker mitt i stan. Man bör även undvika att plocka på industriområden.
– Regeln att inte plocka precis vid vägkanten tillkom när man tillförde bly i bensinen, vilket man inte gör längre. Så det är lite sunt förnuft och upp till var och en hur försiktig man vill vara. Själv brukar jag ibland plocka växter på min systers innergård i stan, då den är skyddad mot vägen. Man kan ha som utgångspunkt att där du skulle plocka en tomat och äta, där kan du också plocka dina nässlor.
LÄS OCKSÅ: Fyll på med näringsämnen från nässlan
Påverkas på samma sätt som odlade grönsaker
När vi äter en tomat skär vi ofta bort den gröna lilla toppen, och äter vi en apelsin undviker vi att äta skalet där rester av besprutning främst sitter. Men hur bör vi tänka när vi äter vilda växter? De påverkas på samma sätt som odlade grönsaker av både luft, jord och vatten men generellt är det inte värre att äta vilda växter än köpta grönsaker, enligt Lisen Sundgren.
– Det är i roten som gifterna främst ansamlar sig. Men rötter ska man ändå inte riva upp i allmän mark. Sedan äter vi inte heller sådana stora volymer av vilda växter som av köpta grönsaker, säger hon.
Lisen Sundgren poängterar att vi måste ha tillit till kroppens förmåga att ta hand om vissa gifter, då det inte finns någon plats på jorden som är helt giftfri.
– Därför blir det än viktigare att ta hand om sitt matsmältningssystem och kroppens utsöndringsorgan, som levern, på bästa sätt så att kroppen får hjälp att rena sig själv.
Av Tina Harr