Idag, den 21 september, är det den internationella Alzheimerdagen. Under en dag får Alzheimers sjukdom en del av den välförtjänta och viktiga uppmärksamhet den behöver – världen över. Demens är en av vår tids stora folksjukdomar och i takt med att vi blir allt äldre drabbas fler och fler. Det finns vissa saker du kan göra för att minska risken att drabbas.
Drygt 150 000 svenskar lider av någon demenssjukdom i dag och 25 000 insjuknar varje år. Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen och står för 60 till 70 procent av alla fall. Om 50 år spås antalet Alzheimerpatienter ha ökat med 70 procent. Mellan två och tio procent av alla som drabbas av demens är under 65 år, men för varje fem år man lever över 65 fördubblas risken att drabbas. Alzheimers sjukdom är delvis ärftlig. Du löper alltså större risk att drabbas om den finns i släkten. Vilka gener du ärvt kan du inte påverka, men din livsstil spelar också stor roll.
Stora kostnader
Förutom det stora lidande som demenssjukdomarna för med sig innebär de stora kostnader för samhället. Redan 2005 kostade vård och omsorg till demenssjuka i Sverige cirka 50 miljarder kronor om året – tio miljarder mer än försvarsmakten. I andra västländer växer utgifterna för demensvården i samma takt. Enligt en studie genomförd i Storbritannien 2010 medför demenssjukdomar samhället lika stora kostnader som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och stroke tillsammans.
Det här kan du göra för att minska risken att drabbas av demens:
* Begränsa din alkoholkonsumtion.
* Se till att äta balanserat och välkomponerat.
* Motionera och håll vikten så att du undviker högt blodtryck, höga blodfetter och högt blodsocker.
* Utmana hjärnan och var mentalt och socialt aktiv.
(Källa: Hjärnfonden)
Av Emma V Larsson