Erika Henevall, 22, fick soleksem redan som liten. Genom bra solskydd har hon klarat sig från solskador.
Som vuxen gillar hon att ligga i solen och har lärt sig att förebygga soleksemen med betakaroten.
Det är härligt med sol och snyggt med en solbränna, men Erika Henevall har inte riktigt ro att ligga för länge i solen. Delvis beror det på att hon får soleksem på bröstet, även om hon smörjer in sig med hög solskyddsfaktor.
– Tidigare så satt jag ibland med en handduk över bröstet för att undvika eksemen. Då kunde jag sola resten av kroppen, men det kändes ändå inte bra, säger hon.
LÄS OCKSÅ: ”Äntligen fri från soleksem!”
Vanligt med soleksem på bröstet
Då huden på bröstet är tunn så är det vanligt att få soleksem just där. Många får också soleksem på armarna och på låren. Erika beskriver det som att det blir som knottror på huden och att det gör ont. Om huden inte skyddas från solen så sticker och bränner det och man kan få riktigt elaka blåsor.
Erika, som är intresserad av både kost och hälsa, hade provat några olika betakarotenprodukter, vilket ger huden en mer gyllenbrun färg och skyddar den mot solen, innan hon testade kosttillskottet Jabushe Sun. Eftersom hon skulle åka till Egypten i februari förra året började hon ta tabletterna redan efter jul, tidigare än hon brukade.
– Jag märkte ganska snart skillnad och när jag väl var utomlands och i solen så blev jag brun mycket snabbare än jag blivit förut, säger Erika.
LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta betakaroten
”Känns som att huden har ett skydd i sig”
Numera planerar Erika sina solresor väl. Ett par, tre månader innan hon ska åka börjar hon ta kapslarna och när hon väl är på plats i solen så märker hon tydligt att hon inte bränner sig lika lätt som förr.
– Det är klart att jag bränner mig om jag sitter för länge i solen och får direkt sol på axlarna. Men det blir inte lika illa som innan. Det känns som om att huden har ett skydd i sig, säger hon.
Förra sommaren var en riktig drömsommar här hemma i Sverige, för alla som gillar sol och bad. Erika och hennes sambo var ute mycket, tältade och njöt av det varma vädret.
För att slippa bli besvikna om det blir en regnig sommar i år har Erika och hennes sambo redan börjat planera sommarens resor. Kanske går den till Turkiet.
– Jag börjar äta kapslarna ungefär tre månader innan vi åker så att jag hinner bygga upp ett skydd och få lite färg. Jag brukar hålla upp med dem en period på vintern, men jag vet de som äter hela året för att de vill se fräscha och lite bruna ut, säger Erika.
Och när hon nu förberett sig med betakaroten så slipper hon också soleksemen. Men det finns en annan fördel också.
– Jag ser resultat mycket snabbare nu. Om jag sitter två timmar i solen så får jag mycket finare färg än jag fick innan. Och inga soleksem som gör att jag behöver sitta i skuggan eller täcka mig.
LÄS OCKSÅ: Så skyddar du din hud i sommar – allt du behöver veta
Producerar melanin
I solljus producerar hudceller mer av ett ämne som kallas melanin, som tillverkas bland annat av aminosyran tyrosin. Att ta tyrosin kan därför hjälpa kroppen att producera melanin, vilket ger en finare och jämnare solbränna.
Omvandlingen av tyrosin till melanin sker med hjälp av vissa näringsämnen, särskilt C-vitamin, vitamin B6 och koppar. Att ta dessa näringsämnen kommer sannolikt att bidra till att förbättra din tolerans mot solen och minska risken för att bränna sig. C-vitamin och zink skyddar våra celler från oxidativ stress och gör att huden håller sig mjuk och elastisk. Tillskottet ska inte användas istället för solskyddsfaktor, utan som ett komplement.
Så får du en jämn och fin solbränna
• Håll huden mjuk och smidig. Ett enkelt sätt är att peela bort döda hudceller som finns i både ansiktet och på kroppen.
• Kroppen: Använd skrubbhandskar eller en borste som du antingen kan torrborsta dig med innan duschen eller en peelingkräm och vatten i duschen. Smörj in dig efteråt.
• Ansiktet: Använd inte för grovkornig peeling då huden i ansiktet är känsligare än på kroppen. Välj en skrubb som du försiktigt tvättar ansiktet med och smörj sedan in ansiktet med din vanliga kräm efteråt. Du kan också välja en kemisk peeling i form av en mask.
Den kemiska peelingen är inte en peeling med korn, utan mer som en slät kräm som du lägger på huden och låter sitta i upp till tjugo minuter. Peelingen kan vara stark, så tvätta bort om du känner att det börjar sticka och klia!
Använd inte kemisk peeling om du ska vara i solen kort tid efter behandlingen, eftersom du då kan få solskador.
Av Jessica Devert
Erika Henevall
Ålder: 22
Bor: Forserum
Gör: Jobbar som butiksansvarig i Piggabutiken där hon också gör fransbehandlingar, makeuprådgivningar och manikyr.
Familj: Sambo
Fritidsintressen: Allt inom kost, skönhet och hälsa. Tränar på gym, hänger med kompisar och sambon.
Allt om betakaroten
Källa: Kurera
Betakaroten är en viktig antioxidant och skyddar kroppen mot fria radikaler. En kost rik på betakaroten har kopplats till bland annat:
• Ett stärkt immunförsvar
• Ökar kroppens tolerans mot gifter
• Motverkar nattblindhet och ögonsjukdomar
• Skyddar huden mot solskador
• Främjar hudens pigmentering och bidrar på så sätt till en snabbare och bättre brun färg
• Främjar smörjningen av alla membran och stärker kroppens slemhinnor
Betakaroten finns i:
• Morötter
• Persilja
• Grönkål
• Spenat
• Mango
• Papaya