I 25 år har Karolina Stenqvist haft problem med magen. Hon blev alltid svullen efter maten och led av förstoppning och magknip. För två år sedan provade hon att dricka koncentrerad ostvassle som är rikt på kroppsegen mjölksyra, vilket är basen för bra maghälsa.
– Ingenting fungerade förrän jag provade detta. Magen blev helt bra och effekten kom snabbt, säger Karolina.
Magproblem är vanligt. Varannan svensk har återkommande besvär. De vanligaste symtomen är smärta, magknip och uppblåsthet i kombination med att magen är trög. Så var det också för Karolina Stenqvist.
Varför magen började krångla när hon blev vuxen, det vet hon inte. Hon var alltid frisk som barn.
► Läs också: 5 saker alla borde veta om magen
Mamma hittade lösningen
– Jag hade magknip nästan varje dag trots att jag levde hälsosamt och tänkte på vad jag åt. Jag tyckte att gjorde allt jag kunde för att må bra i magen. Till slut accepterade jag att min mage var känsligare än andras och att det skulle förbli så, berättar Karolina.
Men det gjorde inte Karolinas mamma Eva, som jobbar med kosttillskott och växtläkemedel.
– Mamma kom hem med alla möjliga produkter men det var inte förrän jag började dricka ostvassleprodukten Molkosan som det började hända något, berättar hon.
”Märkte skillnad nästan med en gång”
Hon fortsätter:
– Jag tog två teskedar i ett glas vatten på morgonen och märkte skillnad nästan med en gång. Efter någon vecka fungerade magen perfekt. Det kändes som rena rama himmelriket att jag äntligen fick tömma tarmen varje dag, säger Karolina.
► Läs också: Uppblåst och gasig? Kalcium och bakterier kan vara lösningen!
Kan äta det mesta utan att magen protesterar
Mår inte mage och tarm bra kan det orsaka stora problem med hälsan. I många år trodde Karolina att de var normalt att det gick flera dagar mellan toalettbesöken.
– Bajsdiskussioner är ju inte precis något man har på lunchen på jobbet. Det var först när min sambo och jag diskuterade barnens toalettvanor som det gick upp för mig att min mage inte fungerade så bra. Det låter ju inte klokt så här i efterhand men så var det faktiskt, säger Karolina och skrattar.
► Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fiber hjälper vid IBS
Kan idag äta allt utan att få problem
Innan Karolina började med ostvassleprodukten försökte hon plocka bort mycket av de råa grönsakerna hon åt för att se om magen skulle bli bättre, men det fungerade inte heller.
– Det spelade egentligen ingen roll vad jag åt. En liten tårtbit och en bulle kunde skapa samma kaos i magen som en pizza på fredag kväll. När magen reagerade på maten kändes det som om jag ätit en tegelsten. Då blev jag förstoppad i flera dagar, säger Karolina och tillägger:
– I dag kan jag äta både pizza och tårta utan att få problem.
Förbättrar tarmflora och matsmältning
Effekten av ostvassle är minskad gasbildning, en sundare tarmflora och därmed en förbättrad matsmältning, vilket i sin tur avhjälper förstoppning, svullnad och magknip.
– Ingenting fungerade förrän jag provade detta. Magen blev helt bra och effekten kom snabbt, berättar hon.
► Läs också: Enzymer – för fungerande matsmältning och bättre hälsa
Gjorde uppehåll – då strejkade magen
Men det fanns en tid då magproblemen var sekundära. Karolina blev mamma sent i livet och har två barn. Vid båda graviditeterna fick hon havandeskapsförgiftning och blev svårt sjuk.
Som om det inte var nog med dramatik gjorde Karolina en upptäckt på nyårsafton förra året, precis efter att hon avslutat årets sista spinningpass: en knöl på stjärten. I panik ringde hon vårdcentralen men fick vänta tills veckan därpå för ett besök hos doktorn. Analysen på födelsemärket visade att det var hudcancer och Karolina fick en snabb tid för operation.
► Läs också: Problemmage? Experten tipsar om hur du får tillbaka balansen
”Aldrig mått så här bra i hela kroppen någon gång i mitt vuxna liv”
Karolina berättar om tiden som följde.
– När jag fick cancerbeskedet tänkte jag att nu när jag överlevt havandeskapsförgiftningarna, fått ordning på magen och äntligen kommit i bra fysisk form efter mina graviditeter ska jag väl ändå inte dö, säger hon och tillägger:
– Men allt gick tack och lov bra. Jag har nog aldrig mått så här bra i hela kroppen någon gång i mitt vuxna liv. För ett år sedan gjorde jag uppehåll med Molkosan men då kom magproblemen tillbaka. Så något uppehåll blir det inte mer.
Av Inger Palm
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Karolina Stenqvist.
Ålder: 45 år.
Familj: Sambon Fredrik, barnen Annie och Oskar.
Bor: Täby norr om Stockholm.
Yrke: Ekonomiansvarig.
Nio saker mjölksyrad ostvassle gör:
1. Bidrar till en bra miljö i tarmen.
2. Bidrar till bättre matsmältning.
3. Ökar insulinkänsligheten.
4. Stabiliserar blodsockret.
5. Underlättar tömningen av tarmen.
6. Förlänger mättnadskänslan.
7. Reglerar vätskeöverskottet.
8. Förbättrar näringsupptaget.
9. Reglerar pH-värdet i mage-tarm.
Hjälp vid viktnedgång
Molkosan är mest känt som grunden i en bra maghälsa. Men den schweiziske hälsopionjären Alfred Vogel, som är pappa till produkten, rekommenderade den till sina patienter som ville gå ner i vikt.
Ostvassle sänker och stabiliserar insulin- och blodsockernivåerna. Det gör att mättnadskänslan förlängs och sötsuget dämpas. Ostvasslen har också en lätt vätskedrivande effekt.
Drycken innehåller den kroppsegna mjölksyran L+ som gynnar uppkomsten av de goda bakterierna i tarmen. När det råder balans mellan de goda och onda bakterierna fungerar matsmältning och näringsupptag som de ska och det i sin tur underlättar en viktnedgång.
Studier
Det finns flera studier som bekräftar att hälsopionjären Alfred Vogels teorier om Molkosan var rätt. I en studie fick friska försökspersoner äta en kolhydratrik kost. De som tog ostvasslen 15 minuter innan måltiden hade en ökad insulinkänslighet och ett stabilt blodsocker.
En liknande studie gjordes 2008 där även diabetiker deltog. Försökspersonerna fick äta rent socker eller en kolhydratrik måltid. Effekten på blodsocker- och insulinnivåerna var lika tydliga i båda grupperna oavsett i vilken form kolhydraterna intogs.
Vid två andra tillfällen undersökte man hur ostvasslen påverkade mättnadskänslan när deltagarna åt bröd och grönsaker. Studierna visade att drycken gav en förlängd mättnadskänsla. Forskarna tror att mjölksyran i ostvassla, som också ger en sund tarmflora samt normaliserar produktionen av de hormon som styr mättnadskänslan.
Fri från laktos
Molkosan är koncentrerad och mjölksyrejäst ostvassle och innehåller inte mjölkproteiner och mjölksocker (laktos), vilket gör att laktosintoleranta inte bara tolererar produkten utan också mår riktigt bra av att dricka den. Den är dessutom riktigt näringsrik tack vare att den framställs från den mjölk som kommer från kor som betar på alpernas sluttningar där gräset är ekologiskt odlat.