Ju mer tillsatt socker vi äter desto mindre av viktiga näringsämnen som mineraler, C och D-vitamin får vi i oss visar en ny studie från Lunds universitet.
Högt intag av socker är kopplat till sjukdomar som karies, fetma, diabetes och hjärtkärlsjukdomar. I en ny studie från Lunds universitet har forskare studerat effekten av tillsatt socker i relation till intaget av mikronutrienter i form av vitaminer och mineraler.
EFSA ser över beslut
Rekommendationerna för hur mycket tillsatt socker vi bör äta varierar mellan olika länder. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör socker begränsas till tio procent av det totala energiintaget. EFSA den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har tidigare ansett att det saknas tillräckligt med vetenskapligt stöd för att sätta en övre gräns, men ser nu över sina rekommendationer.
LÄS OCKSÅ: Forskare: “Ät mest av det som är nyttigt”
Socker är inte nödvändigt
På Lunds universitet har man studerat vilken betydelse det tillsatta sockret har sett till den totala kostkvaliteten. Då tillsatt socker inte finns naturligt i mat och dryck, utan tillsätts under tillredningen är det inte nödvändig del av kosten.
LÄS OCKSÅ: Studie visar – du kan sova dig fri från sockersuget
Studier på nordbor saknas
Tidigare studier har funnit starka samband mellan ett ökat intag av tillsatt socker och minskat intag av vitaminer och mineraler, trots det saknas studier gjorda på vuxna nordbor. Syftet med den aktuella studien som baseras på data från två stora befolkningsstudier har därför varit att undersöka förhållandet i den svenska befolkningen. Mängden tillsatt socker varje person åt uppskattades genom att mäta den totala mängden sockerarter – huvudsakligen glukos, fruktos och sackaros – i kosten som helhet och därefter dra ifrån mängden sockerarter från intag av frukt och bär, fruktjuice och grönsaker som är de största källorna till naturligt förekommande socker.
LÄS OCKSÅ: Vad du äter påverkar din sömn
Hoppas bidra till nya rekommendationer
Deltagarna delades in i sex grupper baserat på hur mycket av energiintaget som utgjordes av det tillsatta sockret. Därefter jämförde de med intaget av nio olika mikronutrienter; kalcium, folat, järn, magnesium, kalium, selen, vitamin C, vitamin D och zink. Forskarna observerade ett omvänt förhållande mellan intaget av tillsatt socker och det dagliga intaget av alla nio vitaminer och mineraler, ju mer tillsatt socker deltagarna åt, desto mindre vitaminer och mineraler åt de.
Forskarna hoppas nu att deras iakktagelser ska vara ett värdefullt bidrag till den samlade vetenskapen som ligger till grund för ändrade kostrekommendationer i framtiden.
Av redaktionen
Källa: Lunds universitet