Under julen är det lätt hänt att båda det ena och det andra slinker ner i magen. En hel del stillasittandes i soffan och tallrikar som är lite mer välfyllda än vanligt, kan få även den mest stabila mage att reagera. Johanna Bjurström är näringsterapeut och tipsar om mat som är bra för tarmen.
Juletid och välfyllda julbord kan vara en utmaning för magen. Det är lätt hänt att det äts både lite för mycket och att en och annan onyttighet åker med. Efter tredje dagen med julmat och släkten är det nog många som känner sig lite väl fyllda och dästa.
LÄS OCKSÅ: 4 supertips för att slippa halsbränna och magont av julmaten
Grundorsaken är ofta inflammation
Många magproblem bottnar i en tarm som inte mår bra. Inflammation i tarmen kan orsaka läckage så att ämnen som inte ska nå blodbanan släpps igenom. Orsaken till en skadad tarm kan vara många. Felaktig eller en kost som du inte tål, antiinflammationshämmande läkemedel, överdriven alkoholkonsumtion och långvarig stress, kan vara några av bovarna.
Mat för tarmen
Mat som är bra för tarmen är mat som är antiinflammatorisk, näringsrik och som kan hämma tillväxt av farliga bakterier. Nedan följer några exempel på livsmedel som är bra att krydda julbordet med.
LÄS OCKSÅ: Goda bakterier ger en bättre mage – och en god jul!
Gurkmeja
Gurkmeja är rik på kurcumin och är en av de kryddor som har visat sig ha bäst effekt på tarmen genom sina inflammationshämmande egenskaper. Inflammation är en av de vanligaste orsakerna till magbekymmer.
Kokosolja
Kokosolja hjälper kroppen att läka en skadad tarmslemhinna och har en lugnande effekt på magen, under förutsättning att dosen inte överdrivs.
LÄS OCKSÅ: Hälsoeffekterna hos julens kryddor
Fermenterade livsmedel
Fermenterade livsmedel innehåller bland annat laktobacillibakterier och glutamin och har enligt forskning visat sig ha goda effekter för tarmhälsan. Ha för vana att äta lite fermenterade livsmedel till varje måltid. Surkål och kimchi är exempel på fermenterade livsmedel som är lätta att hitta i vanliga mataffärer. Begränsa dock ditt intag av kål till max ett halvt kålhuvud per dag då det kan påverka kroppens nivåer av jod.
Glutaminrik mat
Ät mat som är rik på glutamin. Glutamin hjälper levern att avgifta sig och ökar tarmens förmåga att ta upp näringsämnen genom att öka mängden enzymer. Glutamin finns i många livsmedel som till exempel kål, broccoli, rödbetor, persilja och spenat. Men tänk på att glutamin är värmekänslig och bästa källan är därför genom råa livsmedel. Glutamin ökar energiomsättningen i cellerna vilket hjälper en skadad tarm att reparera sig.
Mat som innehåller quercetin och bioflavonoider
Quercetin och bioflavonoider är ämnen som minskar inflammation i tarmen. Därför är det helt okej att frossa i mat som äpplen, hallon, blåbär, lingon, havtorn och grönkål. Du hittar även quercetin och bioflavonoider i mat som lök, broccoli, kapris och gräslök.
Av redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Johanna Bjurström är näringsterapeut och coachar, föreläser och utbildar människor inom hälsa och välmående.
Hon är även utbildad hudterapeut, homeopat, coach och PT inom funktionsmedicin och mikronäring. Själv titulerar hon sig som ”Din hälsohero”.
Johanna driver hemsidan och bloggen johannabjurstrom.se.