Receptet kommer från ”En grön jul” av Malin Landqvist, en kokbok full med goda vegetariska recept för adventstider och jul.
Ingredienser:
Cirka 15 bitar
300 g hackad, fryst grönkål
200 g kavring
75 g smör eller kokosolja
2 gelatinblad (eller motsv. mängd agar agar)
2 rödlökar
4 dl valfri crème fraiche
200 g naturell färskost
2 krm riven muskotnöt
1 msk sötstark julsenap
2 krm nymalen vitpeppar
ev 1 kvist färsk grönkål
3 msk olivolja
½ ekologisk citron, finrivet skal och saft
ev ½ dl rostade valnötter
1 tsk salt
Gör så här:
Tina grönkålen och krama ur den väl. Mixa kavringen till smulor. Smält smör eller kokosolja och mixa ihop med smulorna. Tryck ut dem väl i en form med löstagbar kant, cirka 20 × 30 cm.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Skala och hacka den ena rödlöken riktigt smått.
Värm 1 dl crème fraiche i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i den varma crème fraichen.
Rör ihop resten av crème fraichen väl med färskost, grönkål, hackad rödlök, muskot, senap, salt och peppar i en bunke. Tillsätt den varma crème fraichen under omrörning. Bred ut blandningen väl i formen. Ställ kallt att stelna i cirka 4 timmar.
Skala och skiva den andra löken. Repa av en rejäl kvist färsk grönkål om det finns, ta annars persilja eller dylikt.
Vänd runt allt i en skål med lite olja, citronskal och citronsaft. Salta och peppra lätt.
Toppa cheesecaken med lökblandningen och strö gärna över rostade valnötter.
Tips! Riven pepparrot är gott att toppa cheesecaken med.
Foto: Susanna Blåvarg
TESTA OCKSÅ: Grönkålssallad med vattenmelon, avokado och oliver
Receptet kommer från ”En grön jul” av Malin Landqvist (Bokförlaget Max Ström).