Bjud på hemlagat godis i jul! Dessa klassiska julkolor med en modern twist är sötade med kokossocker och honung istället för vitt socker. Några nypor flingsalt blir pricken över i!
”En av favoriterna, som alltid tar slut snabbt hemma hos oss, är denna julkola som man kan variera smaksättningen på från år till år. Frågar du oss är choklad och apelsin den absolut godaste”, skriver systrarna Linda och Malin Persson som skapat detta recept.
Linda är matkreatör och kock. Malin är kreativ influencer, inredningsstylist samt programledare och redaktör för Trädgårdstider i SVT.
Receptet är hämtat ur ”Systrarna Perssons högtider & vardagsfest” – i vilken vi får följa de kreativa systrarna genom årets alla små och större festligheter och högtider. De bjuder på en mängd växtbaserade recept som detta, samt tips och inspiration för att skapa en magisk stämning och vacker miljö, för både vardag och fest.
LÄS OCKSÅ: Miss Raw’s saffransbollar med gurkmeja
Så gör du kultricket!
Häll ner lite kola i ett glas kallt vatten. Stelnar kolan och du kan rulla den till en kula är den färdig. Känns kulan lite seg blir den aningen hårdare när den kallnar. Ju längre du kokar kolan desto hårdare blir den.
Ingredienser
Ca 6 långa kolastänger
½ dl kokosolja, smak- och doftfri
3 dl kokossocker
1 dl honung
2 msk kakaopulver
2 dl havregrädde
1 nypa salt
½ tsk vaniljpulver
1 msk apelsinzest (finrivet skal)
2–3 nypor flingsalt
LÄS OCKSÅ: Mjuk pepparkaka utan vetemjöl och socker
Gör så här
Smält kokosoljan i en kastrull och tillsätt kokossocker och honung. Låt puttra några minuter, tills kokossockret smält.
Tillsätt kakao och havregrädde och låt puttra ytterligare ca 30 minuter.
Tillsätt salt, vanilj och apelsinzest. Rör hela tiden så att det inte bränns vid.
Koka tills kolasmeten når en temperatur på ca 130 grader. Har du ingen termometer kan du göra kultricket.
Lägg ett bakplåts- eller nonstickpapper i en form och häll ut kolan på det.
Strö på flingsaltet. Låt kolan stelna i rumstemperatur och sätt därefter in den i kylen.
Klipp kolan med sax i önskade bitar, snurra dem för önskad form och rulla in bitarna i bakplåtspapper. Förvara i en glasburk med lock.
LÄS OCKSÅ: Jessica Frejs pigga recept till julbordet
Av Carolina Eriksson