Annons

Julkola med choklad, apelsin och havssalt

Bjud på hemlagat godis i jul! Dessa klassiska julkolor med en modern twist är sötade med kokossocker och honung istället för vitt socker. Några nypor flingsalt blir pricken över i!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
22 december, 2022
Julkola med choklad, apelsin och havssalt

Bjud på hemlagat godis i jul! Dessa klassiska julkolor med en modern twist är sötade med kokossocker och honung istället för vitt socker. Några nypor flingsalt blir pricken över i!

”En av favoriterna, som alltid tar slut snabbt hemma hos oss, är denna julkola som man kan variera smaksättningen på från år till år. Frågar du oss är choklad och apelsin den absolut godaste”, skriver systrarna Linda och Malin Persson som skapat detta recept.

Linda är matkreatör och kock. Malin är kreativ influencer, inredningsstylist samt programledare och redaktör för Trädgårdstider i SVT.

Receptet är hämtat ur ”Systrarna Perssons högtider & vardagsfest” – i vilken vi får följa de kreativa systrarna genom årets alla små och större festligheter och högtider. De bjuder på en mängd växtbaserade recept som detta, samt tips och inspiration för att skapa en magisk stämning och vacker miljö, för både vardag och fest.

LÄS OCKSÅ: Miss Raw’s saffransbollar med gurkmeja

Annons

Linda och Malin Persson är aktuella med boken ”Systrarna Perssons högtider & vardagsfest” (Polaris fakta).
Fakta

Så gör du kultricket!

Häll ner lite kola i ett glas kallt vatten. Stelnar kolan och du kan rulla den till en kula är den färdig. Känns kulan lite seg blir den aningen hårdare när den kallnar. Ju längre du kokar kolan desto hårdare blir den.

Ingredienser

Ca 6 långa kolastänger
½ dl kokosolja, smak- och doftfri
3 dl kokossocker
1 dl honung
2 msk kakaopulver
2 dl havregrädde
1 nypa salt
½ tsk vaniljpulver
1 msk apelsinzest (finrivet skal)
2–3 nypor flingsalt

LÄS OCKSÅ: Mjuk pepparkaka utan vetemjöl och socker

 

Gör så här

Smält kokosoljan i en kastrull och tillsätt kokos­socker och honung. Låt puttra några minuter, tills kokossockret smält.
Tillsätt kakao och havre­grädde och låt puttra ytterligare ca 30 minuter.
Tillsätt salt, vanilj och apelsinzest. Rör hela tiden så att det inte bränns vid.
Koka tills kolasmeten når en temperatur på ca 130 grader. Har du ingen termometer kan du göra kultricket.
Lägg ett bakplåts­- eller nonstickpapper i en form och häll ut kolan på det.
Strö på flingsaltet. Låt kolan stelna i rumstemperatur och sätt där­efter in den i kylen.
Klipp kolan med sax i önskade bitar, snurra dem för önskad form och rulla in bitarna i bakplåts­papper. Förvara i en glasburk med lock.

LÄS OCKSÅ: Jessica Frejs pigga recept till julbordet

Annons

Av Carolina Eriksson

Annons