Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kinesiskt nyårsfirande ställs in på flera platser på grund av coronaviruset

Råttans år

Det kinesiska nyåret inträder någon gång i slutet av januari och början av februari. I den kinesiska folktron och mytologin finns tolv olika djurtecken. Dessa djur ingår i den tolvåriga cykeln i den kinesiska månkalender och har firats i Kina i över 5000 år. I år är det råttans år och råttor anses nyfikna, smarta och kvicktänkta. De är mångsidiga och tycker om resor och äventyr. De charmiga råttorna är kreativa och gillar att samarbeta och vara sällskapliga.

Under helgen skulle råttans år firas i Kina men nu ställs firandet in på många platser på grund av rädsla för spridning av de fruktade coronaviruset. För att stoppa spridningen av viruset har 18 städer hittills satts i karantän och skolor stängs. Antalet insjuknande ökar snabbt och imorse rapporterades 41 personer ha dött på grund av coronaviruset. Hongkong klassificerar virusutbrottet som nödläge.

Det som skulle bli årets höjdpunkt, firandet av det nya året och inträdet i råttans år, har istället blivit en akut nödlägessituation runt om i Kina. Det fruktade coronaviruset identifierades i staden Wuhan i början av året. Ett karantänssjukhus byggs just nu med plats för 1000 personer i staden Wuhan, för att kunna ta hand om de smittade.

 

18 städer har satts i karantän, skolor stängs och Hongkong klassar situationen som ett nödläge. Flygplatser, tåg- och busstationer har fått utökad beredskap då hundratusentals kineser reser kollektivt för att fira nyår. Men på flera håll har festligheter ställts in för att förhindra fortsatt spridning av coronaviruset som denna gång tros ha kommit från ormar.

LÄS OCKSÅ: Så kan du minska smittspridningen

Allvarliga luftvägssjukdomar
Delar av den kinesiska muren har stängts, så även den förbjudna staden i Peking samt Disneyland i Shanghai. Löpartävlingen Standard Chartered Hong Kong Marathon som skulle ha körts den nionde februari i år och som hade ett startfält på cirka 70 000 deltagare har ställts in.

Den här gången tros smittspridningen ha börjat på en marknad i staden Wuhan, från djur till människa. Coronaviruset orsakar luftvägsbesvär och de med bakomliggande sjukdomar drabbas allvarligast och riskerar att dö. I dag har sju coronavirus identifierats som kan smitta människor och ge varierande symtom. Det två varianterna av coronavirus, SARS och MERS är de virus som orsakar allvarliga luftvägssjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Global varning för dödligt virus

Tvätta händerna ofta
Den senaste epidemin av coronaviruset som drabbade hela världen med start i Kina var SARS som fick sitt utbrott under 2003 till 2004. Då rapporterades över 750 dödsfall och cirka 8 000 insjuknade. Dock var 20 procent av de drabbade sjukvårdspersonal. Smittan tros ha kommit från fladdermöss. Att viruset inte spreds vidare berodde sannolikt på bättre hygien och ett internationellt smittskyddsarbete.

 

För åtta år sedan upptäcktes mers, en variant av coronaviruset som spred sig på den arabiska halvön. MERS orsakar svår lunginflammation och komplikationer som njursvikt. Spridningen av detta virus pågår fortfarande.

För att skydda sig mot coronavirus ska man tvätta händerna ofta och försöka att inte röra vid sitt ansikte och förstås undvika att komma nära sjuka människor. Viruset har en inkubationstid på två veckor.

Av Inger Palm

Källa: Expressen och Folkhälsomyndigheten


Råttans år

Det kinesiska nyåret inträder någon gång i slutet av januari och början av februari. I den kinesiska folktron och mytologin finns tolv olika djurtecken. Dessa djur ingår i den tolvåriga cykeln i den kinesiska månkalender och har firats i Kina i över 5000 år. I år är det råttans år och råttor anses nyfikna, smarta och kvicktänkta. De är mångsidiga och tycker om resor och äventyr. De charmiga råttorna är kreativa och gillar att samarbeta och vara sällskapliga.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.