Gnuggar du din frukt lite under vattenkranen i hopp om att bekämpningsmedlet ska försvinna?
Du är förmodligen långt ifrån ensam.
Synd bara att det på sin höjd sköljer bort lite synlig smuts – och inte alls hjälper.
Här är knepen som får din frukt ren.
Många verkar tänka att eftersom det inte syns finns det heller inte. För förvånansvärt många bryr sig inte om att tvätta frukt och grönsaker innan de äter dem, trots att dessa ofta är fulla av pesticider, smuts och bakterier.
Studier visar hur du får ren frukt
Men om du vill ta bort resterna av kemikalierna från bekämpningsmedel, emballage eller förorenade partiklar från luften måste du gå mer effektivt till väga. Gnugga frukten med en ren handduk och använd vinäger för att tvätta frukten helt ren. Och glöm inte att gnid och gnugga ordentligt samtidigt som du sköljer. Då får du bort fler pesticider från fruktytan, visar studier från Connecticut Agricultural Experiment Station, skriver iform.se.
Minskar bakterier och virus med 90-95 procent
Och använder du vinäger eller koksalt i sköljvattnet när du till exempel ska rensa jordgubbar eller tomater kan du reducera eventuella colibakterier, salmonella och virus med 90–95 procent, visar studier från University of Florida.
Få ytterligare tips i blogginlägget: Den giftiga vindruvan
Av Isabelle G Hedander