Lågkolhydratkost rekommenderas ofta av kostrådgivare som ett komplement till periodisk fasta, eller som ett sätt att bibehålla en sund vikt. De här kesoplättarna med bär är – trots sitt pannkaksliknande utseende – just kolhydratsnåla. Och en riktigt lyxig frukost!
”Kesoplättar är ett recept jag skapade och postade för elva år sedan och idag det är nog Sveriges mest populära och bevingade lågkolhydratrecept. Man kan göra så många saker med kesoplättar. Stek dem och servera med yoghurt/grädde och bär eller varför inte göra en Croque monsieur med dem?”, tipsar receptets skapare Åse Falkman Fredrikson i sin nya bok.
Hälsoresa ledde till kokbok
I ”Mina favoriter” (Tukan förlag) har hon samlat sina egna favoriter bland lågkolhydratrecept, sprungna ur hennes egen hälsoresa. Kesoplättarna går att tillagas i ugn, men Åse tycker att de blir som godast när de får stekas frasiga i kokosolja utan smak.
Ingredienser
1 portion
1 ägg
125 gram keso (½ liten burk)
3⁄4 dl msk fiberhusk
1 tsk kardemumma
½ tsk vaniljpulver
en nypa salt
1 msk kokosolja utan smak alt rapsolja
LÄS OCKSÅ: Glutenfria kokospannkakor med ricottatopping
Gör så här
Mixa allt utom kokosoljan med stavmixer och klicka ut 4 stycken plättar i en stekpanna med olja.
Stek på medelvärme en relativt lång stund tills undersidan är fint gyllengul och plättarna stabila nog att vända. Vänd några gånger.
Servera med bär och vispad grädde eller grekisk yoghurt, gärna blandat med mosade bär.
LÄS OCKSÅ: Proteinplättar med banan
Av Carolina Eriksson