Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Frusen savoykål i närbild

Kom igång med din vinterodling

Fortsätta odla på höstkanten - ända fram till mitt i vintern? Inga problem enligt trädgårdsexperten Johannes Wätterbäck.
– Man kan nästan tala om en vinterodlingsrevolution, säger han.

Intresset för att odla har vuxit sig allt starkare på senare, särskilt nu i coronatider. Men bara för att vi går mot kallare tider är det inget som säger att du behöver lägga trädgårdshandskarna på hyllan - tvärtom. Ett effektivt sätt att förlänga säsongen och få chans att njuta av egenodlade grönsaker även när det är mörkt och kallt ute är att odla vintertid.

LÄS OCKSÅ: Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

"Vinterodlingsrevolution"
Trädgårdsexperten Johannes Wätterbäck som driver bloggen Farbror Grön har själv vinterodlat alltifrån morötter och palsternackor till sallad och spenat sedan 90-talet, och pratar om en

Trädgårdsprofilen Johannes Wätterbäck

Trädgårdsprofilen Johannes Wätterbäck Foto: Theres Lundén / Farbror Grön

 

vinterodlingsrevolution.
– Intresset har vuxit enormt de senaste åren. Om vi backar 100 år så handlade det om att överleva vintern och då körde man på säkra kort. Nu har matkulturen förändrats drastiskt och vi äter inte längre bara ärtor, rovor och potatis utan provar oss fram i snabb takt.
Det mesta av vinterodlingen görs på våren och sommaren genom att så extra frön och plantor tidigt. Men om man inte varit så förutseende är det simpelt att komma igång även nu på höstkanten.
Och det enklaste sättet att kickstarta sin vinterodling är helt enkelt att strunta i att höststäda, tipsar Johannes Wätterbäck.
– Låt spenaten, salladen, grönkålen och brysselkålen stå kvar. Blir det en mild vinter kan du skörda i princip allt som står där under hela vintern, bara genom att låta naturen ha sin gång. Blir det en snörik vinter blir det som ett täcke som isolerar och skyddar växterna.
Sedan kan du också strö ut egna fröer för att skörda tidigt i vår.
– Jag sår bland annat rädisor, daggkål och ruccola  ​i våra växthus under februari och får en jättetidig skörd i april-maj, som är väldigt efterlängtad.

LÄS OCKSÅ: Vi blir lyckligare av att påta i jorden

Så i frusen jord
I januari är det dags att att vinterså perenna växter, alltså fleråriga växter, som rudbeckior, primula och vivor.
– Genom att använda en säck tinad planteringsjord kan du så exempelvis ​i pallkragar med frusen jord. Rotfrukter, dill och persilja passar att så mitt i vintern. Ett snötäcke på grönkål eller broccoli både skyddar och isolerar ända fram till i februari om du låter dem stå kvar.
I februari kan du börja så de flesta kryddorna, sallat och kål. I mars kan du även börja förkultivera tomaterna i växthus utan värme eller extrabelysning, enligt Johannes Wätterbäck som brukar ”vattna” sina tomatplantor med snö.
– De här plantorna får ett försprång då de får det bästa ljuset när det inte är några löv på träden. Växterna växer långsamt till en början då inga skadedjur är vakna och de blir både kompakta och vackra. Se bara till att sätta in lite extra värme om det blir under nollgrader på nätterna.

LÄS OCKSÅ: Trädgårdsexperten: Därför ska du ta in dina gröna tomater

Kan man vinterodla i hela landet?
– Jag har inte odlat i nordligaste zonen, men har man växthus föreställer jag mig att det är fullt möjligt. Då det kan vara 30 grader på dagen och 20 minus på natten så kan man dock behöva en fläktkamin. Men mitt tips är att lära känna den zonen du odlar i, alltid tänka i flera steg och även ha en plan b och c.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.