En kompost i hemmet är ett bra sätt att ta tillvara matavfall som annars hade hamnat i soporna. Men hur miljövänligt är det egentligen att kompostera? Lite sisådär visar det sig! Den japanska varianten bokashi är ett bättre alternativ.
Forskning visar nämligen att kompost släpper ifrån sig växthusgaser, som metan. Framförallt om den inte har skötts på rätt sätt, något som inte är helt enkelt. För att minimera mängden växthusgaser som släpps ut är det viktigt att se till att komposten inte blir för blöt och inte heller för varm. Kompost producerar nämligen mindre metangas när temperatur och fukthalt är låg. Saker som ökar värme och fukt – och därmed utsläppen– är när komposten fylls på med för mycket avfall på kort tid och att du rör om i komposten för ofta och mycket. I en familj kan det också vara bättre att fördela avfallet i flera behållare, då blir komposten inte lika aktiv och inte lika varm.
Genom att ta upp ta lite material ur komposten och krama det till en boll med handen kan du avgöra om den är för blöt eller ej. Kommer det ut vätska när du kramar, så är komposten för blöt.
LÄS OCKSÅ: Därför är det bra att vårt kycklingätande minskar
Komposten ingen klimathjälte – i Sverige
Evgheni Ermolaev har forskat i kretsloppsteknik vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). På sajten Forskning.se, svarar han så här på frågan om man kan kalla komposten för en klimatbov:
”Nej, kompost är en klimathjälte, men kanske inte i Sverige, där man kan utnyttja matavfallet bättre. Om man jämför utsläppspotentialen med deponi, vilket är en av de vanligaste metoderna för avfallshantering globalt, kan kompostering minska utsläppen 16 gånger./…./”
Han hänvisar till Naturvårdsverket som menar att kompost i hemmen även fortsättningsvis ska vara tillåtet, men att användandet inte behöver öka eftersom näringsämnena i avfallet ”bara” återanvänds, utan att man tar till vara på biogasen. Men använder du istället matåtervinningspåsar som bli upphämtade för återvinning i kommunen, blir det till biogödsel och biogas. Från 1 januari 2023, kommer det faktiskt bli obligatoriskt för hushåll i Stockholm att sortera sitt matavfall till återvinning. Redan idag är det obligatoriskt för storkök och restauranger.
LÄS OCKSÅ: 5 gamla grödor som är bättre för både miljön och hälsan
Japansk kompost bättre för klimatet
Det finns en typ av kompost som kan vara en bättre alternativ för klimatet. ”Bokashi” är en japansk kompostmetod som innebär att det organiska matavfallet blir fermenterat innan nedbrytningen av ditt avfall fortsätter under jord. En av få studier som har gjorts hittills om bokashi, visar att metoden kan binda mer kol i det nedbrutna materialet, om än kortvarigt.
Metoden går till så att man varvar hushållsavfall med en blandning av jästar och bakterier i en lufttät hink. Mikroorganismerna omvandlar matavfallet till jordförbättring som du sedan kan använda i din trädgård eller i krukor.
Enligt Evgheni Ermolaev släpper den, i jämförelse, snabba bokashiprocessen ut mindre växthusgaser än en vanlig hemkompost: istället för tre kilo koldioxidekvivalenter per person ger bokashi endast ifrån sig 86 gram!
LÄS OCKSÅ:Därför ska du gå i klimatvänliga skor
Bokashi – så här gör du!
* Varva ditt hushållsavfall med en blandning av jästar och bakterier i form av eget ymp, bokashiströ eller kli i en lufttät hink.
* När hinken är fylld låter du den stå och fermentera i rumstemperatur i två–tre veckor. Under tiden tappar du ur vätska ur hinkens botten då och då, som du kan använda som gödningsmedel till krukväxter eller i trädgården.
* När två–tre veckor har gått blandar du det fermenterade avfallet med jord och gräver ner det i ett trädgårdsland eller en pallkrage och täcker med ett lager jord.
* Efter ytterligare några veckor har det jästa materialet blivit näringsrik jord.
Av Carolina Eriksson