Annons

Koppling mellan lågt D-vitamin och livmoderhalscancer

Det finns en koppling mellan låga D-vitaminnivåer och HPV-virus hos kvinnor. Det visar en ny amerikansk studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Infectious Diseases.

Redaktionen

24 mars, 2016
Koppling mellan lågt D-vitamin och livmoderhalscancer
Dela inlägget

Det finns en koppling mellan låga D-vitaminnivåer och HPV-virus hos kvinnor.
Det visar en amerikansk studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Infectious Diseases.

Att ha tillräckliga D-vitaminnivåer har i studier visat sig skydda mot en rad tillstånd, inte minst infektionssjukdomar. Dock har inte vitaminets koppling till virusinfektion i livmoderhalsen, så kallat HPV-virus, studerats. Förrän nu.

Ju större brist, desto högre risk

Nu visar en nygjord amerikansk studie på en tydlig koppling mellan låga nivåer av D-vitamin och HPV-virus hos kvinnor i USA.
Studien fann att varje 10 ng/ml (nanogram per milliliter) minskning av D-vitaminnivåerna (av typen 25-hydroxyvitamin D, även kallat kalcidiol) innebar en 14 procents ökad risk att utveckla HPV-infektion bland sexuellt aktiva kvinnor.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: D-vitamin kan minska dina känslostormar vid PMS

Smittar via sexuellt umgänge

HPV, det vill säga humant papillomvirus, är den vanligaste sexuellt överförbara virusinfektion som finns. HPV-virus kan utvecklas från att vaginalt, analt och oralt umgänge med någon som bär på viruset.
Det finns över hundra variationer av HPV-viruset med ungefär 40 typer som kan ge infektion i den cervixvaginala regionen, vilket kan ge upphov till bland annat livmoderhalscancer.

Annons

Försvinner oftast av sig självt – men inte alltid

I de flesta fall försvinner HPV-viruset av sig själv utan att orsaka några problem – men ibland försvinner viruset inte och det är då som det kan leda till hälsoproblem, som till exempel genitala vårtor och cancer.

LÄS OCKSÅ: Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad

Rökning ökar risken för cellförändringar

Det går, menar Vårdguiden, att minska sin risken att utveckla HPV-virus. Detta kan då göras på framför allt tre sätt: Genom användning av kondom, genom att undvika att röka samt genom vaccination.
Vaccinet sägs skydda mot HPV-typerna 6, 11, 16 och 18, vilka är de fyra HPV-virustyper som är ansvariga för den stora majoriteten av all HPV-förknippad sjukdom (livmoderhalscancer orsakas av HPV 16 och 18 och genitala vårtor av HPV 6 och 11).
Ytterligare ett nytt vaccin för skydd mot nio HPV-typer godkändes i december 2014, rapporterar Vitamin D Council.
Idag rekommenderas även regelbundna kontroller för kvinnor i åldern 21 till 65 år, vilka har störst risk att utveckla livmoderhalscancer.

LÄS OCKSÅ: Före detta cancerforskare kritisk till vaccinet Gardasil

Påverkar immunförsvaret

Vitamin D spelar en stor roll för immunförsvaret genom att öka antalet anti-mikrobiella peptider samt genom att aktivering av så kallade mördar-T-celler för att upptäcka och förstöra invaderande patogener, det vill säga sjukdomsframkallande organismer. Därför gjorde forskare nyligen hypotesen att låg D-vitaminstatus kan kopplas till en ökad risk för HPV-virus.
För att testa sin hypotes undersökte forskarna data från den stora hälsostudien National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES 2003-2006). Vid tidpunkten för studien hade ännu ingen av HPV-vaccinerna introducerats.

Annons

D-vitaminstatus och infektion i livmoderhalsen

I en så kallad tvärsnittsstudie studerade forskarna totalt 2 353 sexuellt aktiva kvinnor med tillgängliga testresultat för såväl HPV-infektion i livmoderhalsen och för D-vitaminstatus. Deras analys fokuserade på tumörframkallande HPV-typer och då de fyra typer som kan förebyggas med vaccin (denna typ kallas även högrisk-HPV eller vaccintyp-HPV).

LÄS OCKSÅ: Misstankar om allvarliga biverkningar av HPV-vaccin

Resultaten i korthet

Det här är vad forskarna kom fram till, efter att ha justerat för ålder, etnicitet och civilstånd:

Ju lägre D-vitaminnivå – desto högre risk för livmoderhalscancer
Risken att drabbas av så kallad högrisk-HPV-infektion (som kan leda till tumör) ökar med 14 procent för varje 10 ng/milliliters minskning av D-vitaminstatus.

Nästan tredubblad risk hos kvinnor med svår D-vitaminbrist
Risken att utveckla någon av de tumörframkallande HPV-typer som kan förebyggas med vaccin var nästan tredubblad hos kvinnor med svår D-vitaminbrist (enligt definitionen nivåer lägre än 12 ng/ml) jämfört med kvinnor som hade högre D-vitaminnivåer (30 ng/ml eller högre).

Mer än fördubblad risk hos kvinnor med mindre D-vitaminbrist
Risken att utveckla någon av de tumörframkallande HPV-typer som kan förebyggas med vaccin var mer än fördubblad hos kvinnor med mindre D-vitaminbrist (definierad av nivåer mellan 12 och 19 ng/ml) jämfört med kvinnor med högre nivåer (30 ng/ml eller högre).

Mer än fördubblad risk hos kvinnor med låga nivåer D-vitamin
Risken att utveckla någon av de tumörframkallande HPV-typer som kan förebyggas med vaccin var mer än fördubblad hos kvinnor med lägre nivåer av D-vitamin (definierad av nivåer mellan 20-29 ng/ml) jämfört med kvinnor med högre nivåer (30 ng/ml eller högre).

LÄS OCKSÅ: Starkt samband mellan D-vitaminbrist och bröstcancer

”D-vitaminstatus kopplat till förekomsten av cervix-vaginal HPV”

Forskarna skriver i sin slutsats: ”Sammanfattningsvis stödjer resultaten från denna studie hypotesten att D-vitaminstatus, bedömd via mätning av 25(OH)-vitamin D-nivåer, är omvänt kopplad till förekomsten av cervix-vaginal (virusinfektion i livmoderhalsen. Reds anm.) HPV-infektion hos sexuellt aktiva kvinnor.”

Av Isabelle G Hedander

Källor:
• Shim, J. et al. The Association between Serum 25-hydroxyvitamin D and Human Papillomavirus Cervicovaginal Infection in Women in the United States. Journal of Infectious Diseases, 2016
• Oxford University Press för Infectious Diseases Society of America.
Vitamin D Council.org

Annons