Gör en god middagssoppa på korngryn, en viktig del av det nordiska köket. Lätt att laga och med härligt tuggmotstånd.
Fakta
Receptet kommer från Kureras blogg Groddat är godast.
https://kurera.se/groddat-ar-godast/.
Portioner: 3
Ingredienser
1 gul lök
1 morot
1 dl grovt riven zucccini
1 buljongtärning, ekologisk
8 dl vatten, kan behövas spädas efterhand
0,5 dl grädde
3/4 dl korngryn
Gör så här
Skala och hacka lök och morot och lägg i en kastrull med zucchini, med cirka hälften av vattnet (för att spara energi).
Låt koka mjuka.
Lägg i buljongen, låt koka upp för att sedan mixa slät.
Tillsätt resten av vattnet / grädden och korngrynen.
Koka på låg temperatur i cirka 30 minuter.
Späd med vatten om du vill ha en lösare soppa.
Servera med ett trevligt bröd.
Från bloggen: ”Har ni ätit korngryn? Korn är ett fiberrikt spannmål och dessutom är en viktig byggsten i det nordiska köket. Korn, Råg, Havre och Vete är det som odlas mest av i Sverige. Vill du inte koka soppa på kornet går det såklart bra att koka gröt istället (Koktid 30 minuter).”