Groddat är godast

Vad är skillnaden mellan vegan och rawfood?

Det finns likheter mellan vegansk mat och rawfood mat men det är också några viktiga skillnader.
All rawfood mat är vegansk men all vegansk mat är inte rawfood

Vad är rawfood
Det är mat som inte har hettats upp mer än 45 grader ( lite olika skolor angående temperaturen, vissa hävdar bestämt att 43 grader är rätt andra säger 45 och ytterligare någon 48)  - just nu är det inte viktigt exakt temperaturen utan att maten inte har hettats upp.
Tänk att rawfood maten är vegansk, glutenfri och inte upphettad.

Några viktiga skillnader
Veganer äter pasta på mjöl
Rawfoodare äter "zoodles" ( svarvad zucchini)
Vegan äter bröd
Rawfoodare äter bröd om det inte innehåller gluten, inte varit upphettat mer än 45 grader
Vegan äter kokt, stekt och ugnsbakad mat
Det gör inte en rawfoodare.
Bönor, linser, ärtor med mera är en viktig näringskälla för en vegansk person då de innehåller mycket protein.
Den som äter veganskt kan gå och köpa en tetra med kikärter för att göra en hummus  (Bönor och annan mat i tetra eller konservburk är ju kokta och klara) För att göra en hummus rawfood så köper du torra kikärtor och blötlägger, groddar dem för att sedan mixa.

Veganen äter socker och godis ( gelatinfritt)
En som äter rawfood äter inte socker alls. För att söta maten används morötter, soltorkade tomater och i efterrätter banan, dadel, raw honung eller blötläggningsvatten från tex dadel

Kan jag använda all mat? 

Inom rawfood måste man lära sig varje livsmedel för sig ( eller fuska, det går ju också) om du tar fram en soyaflaska och tänker använda måste du lära dig om alla råvaror i den produkern inte är upphettat, vegansk och glutenfri. ( Soya var väl ett dåligt exempel, men tänk på allt du har hemma i skafferiet, vet faktiskt inte om just soya är rawfood. Jag tror att sojabönorna är fermenterade och inte kokta)

Vad behöver man för att laga rawfood?
Kom i håg att maten inte hettats upp så därför behövs ingen spis eller ugn.  - Det behövs ju när man lagar vegansk mat.
Man "lagar maten" genom att mixa, blötlägga eller torka.
Ofta står det att man behöver en höghastighetsmixer men det kan man ofta komma undan genom att blötlägga lite längre.  Dessutom är dessa maskiner inte så fasligt dyra längre och i mycket bättre kvalité än de var för 5-6 år sedan.  Men, lugn, man kommer långt på en stavmixer.

"hur gör jag såsen tjock"
Inom rawfood gör man såsen tjock genom att tillsätta en avokado eller nötter, (särskilt casewnötter)
Inom  vegan kan man köpa en produkt t ex en havregrädde.

Var hittar jag maten?

För en vegan finns det fullt med hel och halvfabrikat att ta hjälp av när maten ska på bordet. Den som äter rawfood får leta efter råvaror, för att skapa en rätt av. Det kan i början vara mycket att lära sig, för man behöva hitta andra sätt att laga maten och om livsmedel av hemliga egenskaper - som att caswenötter gör t ex soppor tjocka.
Kom i håg att eftersom den som äter rawfood inte får hetta upp maten, är de många livsmedel som "försvinner" men som en vegan äter.  T ex potatis, kålrot.
Palsternacka är gott att mixa och använda istället för couscous i en sallad.
Ta gärna ett varv i din butik för att se vilka råvaror som går att äta utan att värmas upp. Man måste lära sig att se sin butik med "nya ögon"

Vilken är snabbast?
När man kommit in i att laga rawfood är det absolut snabbast eftersom man lagar ofta för flera dagar framåt. Det blötläggs, torkas och mixas. Man kan behöva komma in i ett annat tänk, förståelse och då blir det en livsstil.

Tänk hela maten som en komposition med mycket färg, former och texturer.

Vilket är nyttigast?

Den som är DU mår bäst av anser jag vara nyttigast. Visst finns det inom rawfood forskning på enzymer och hur hela matsmältningsapparaten mår bättre när de får äta naturliga råvaror. Allt börjar i magen och hur hela du mår påverkas av vad du äter. Jag känner mig mer "nöjd" och hel. Jag har inget behov av att småäta på kvällen, jag har inget behov av socker eller andra sötsaker.  Vilket i sin tur gör mig mindre "däst"

Nyttigt är en ganska konstig fråga, tycker jag. Men jag tar upp det för folk undrar.

Rawfood är mejerifri men innehåller ofta och gärna nötter i recepten.

Maten ska inte vara ett straff eller en skuld - man ska inte äta något dåligt och sedan känna dåligt samvete och må dåligt över det. Jag kan ibland känna så med vegansk mat, man aldrig när jag äter rawfood. Jag är helt hel och helt komplett.

Glass, efterrätter och godis är enklast att göra och börja med. Sallader är ofta rawfood när man tänker på det.

Relaterade länkar

Fördelar med rawfood

Gör din egen nicecream på banan

Frukt och bär remmar / läder

Krämig och god grönkålssoppa rawoodstyle

Cashewnöts och olivtapenade

Chiapudding i vaniljsås 
( Den här minns jag, herregud vad god)

Blåbärsglass till lunch

Nötpesto med zucchinipasta



5 saker att göra på jobbet – hemma

Ok i dessa tider är det många som är hemma och jobbar och jag har märkt att en del uppfattar det som tråkigt och outvecklande och oinspirerande. Det blir lätt att man håller på med hemma saker, som att tvätta, städa och så.

Jag vill inte att vi ska göra revolt och skita i jobbet ni som har ett, men om det finns lite strötid då du inte vet vad du kan göra, för det händer alltid. Och då är det lätt att telefonen kommer fram som tidsfördriv.

Det kan ibland upplevas "som inte på riktigt" när man "bara jobbar hemifrån"  - men glöm inte att varje dag som går pågår ditt liv.
Du kan göra vad du vill, det är bara din inställning som sätter dina gränser. Det går självklart att träna även om man bara är på samma plats hela tiden. Du är ingen fånge i ditt hem, du har ju nyckeln till ditt hem.

För mig att det viktigt att gå och lägga sig nöjd, att man gjort allt man kan. Jag tror att känslor fastnar i ditt cellminne och allt bara samlas på hög inne i dig. När du går och lägger dig nöjd  - inte uttråkad eller rastlös hjälper det dig att neutralisera cellerna.

1 - Varje gång du sätter dig sätt dig 10 gånger. Detta mina vänner, kommer göra underverk för hela din kropp!

2 - Gör du montona uppgifter? Lyssna samtidigt på en pod eller på ett prat som för dig framåt. Allra helst något som stärker dig mentalt och där du hör saker som hjälper dig att vara den du är.

3 - Lär dig någonting i smyg. Vad gör du i smyg? Passar du på att äter godis när ingen ser? Jag tycker att det här i smyg är toppen, om det används på rätt sätt - vill säga.

4 - Skriv tacksamhetsdagbok! Sätt dig ner och gör det på riktigt, slappna gärna av och se till att du inte blir störd av telefonen. Detta kan låta så enkelt, banalt men det är ack så viktigt. Det är det som gör livet magiskt.  Ja, gör det på arbetstid - självklart.

5 - Kom i håg att det faktiskt är det lilla som gör det stora, det är det som du gör regelbundet som faktiskt gör skillnad. Bara det.



Tips!

Jag känner mig som Klotty! Fattar du, full av liv igen, lust och glädje. Livet är kul!

En sån enkel sak som att skölja näsan kan faktiskt skapa underverk i mitt liv. Från att ha gått i en halvmesär, småtråkig tillvaro till att älska livet. Förstår ni, vilket under denna lilla handling kan göra.

Livet blir roligare när man andas ordentligt.



Tips och tricks i Coronatider – Hemester

Nu är det ju hög tid att planera sin semester och enligt rekommendation får vi bara förflytta oss två timmar från vår bostadsort.
Så hur ska vi tänka.

Jag tänker så här att de bästa stunderna och de bästa minnena och det bästa "allt" finns precis där vi bor och där vi är.

Det fina finns inom oss och precis runt oss - inte i GOA eller på en allincluvise i Grekland.

Har du...
Känt gräset på dina bara fötter, alltså känt, verkligen känt?
Har du sett sjärnhimlen? Alltså verkligen sett? En klar himmel? Har du lagt en pläd över dig i stolen på balkongen och sett?

Har du...
Tänt ditt triangakök i din tomt? i en park?
grillat marshmallovs över lågan?
( Jag har inget eget kök, men det fanns en snäll granne som ville låna ut sitt, men är nu själv beredd att lägga de pengar som krävs)

Jag tänker att man ska kunna vara på en och samma i flera timmar utan att bli uttråkad - Om man tänker så, vad behöver du ta med? Vad behöver du planera?
Mat? Dryck? Lekar? Något att göra?
Hur kan du få utevistelsen att räcka länge? Vad kan vi göra utan att få människor att längta hem sina elektroniska enheter?

TRÅKIGT för min tonåring? 

Ge barn, ungdomar och unga vuxna en meningsfull och ansvarsfull uppgift. Vad det kan vara beror ju på vad nu gör, men att hålla kartan om ni är ute och går, att hitta och samla ved till er brasa till kvällen?  Tänk om tonåringarna upplever det som tråkigt för att de "inte känner att de är delaktiga" att de blir utanför.  De är ju i en känslig ålder och då är det extra viktigt att tanka kärlek. Precis som att det är viktigt att få smälla igen dörren till sitt rum och skrika stick.

Andra konkreta tips:

  • Gör Bäst i Test -test Särskilt kul om du gillar det programmet och dess utformning. Gör eget eller hitta något som redan finns
  • Tälta
  • Lär dig vad man kan äta i naturen.

Vad ska du göra på din semester?

 



Tips och trix i coronatider – Skriv brev

"Åh vad glad jag blev för ditt brev", började hon sitt brev till Elsa

Det värmde mitt hjärta och jag hade gjort livet lite, lite, lite lättare för en farmor. Att vara instängd på ett ålderdomshem är jobbigt, att inte få träffa någon är jobbigare. Ett brev, ni vet papper i kuvert och frimärke gör skillnad för många. Särskilt äldre. Att facetajma och skyjpa kan många men långt i från alla. Alla skicka mail är det inte heller många som kan. Men att få ett handskrivet brev, riktat till sig personligen är riktigt meningsfull. Så fint. Det känns bra i mig att kunna värma ett hjärta, nu när jag inte kan hålla henne i handen.

 



Tips och trix i Corona tider – Gå till jobbet

Hej

Ingen bör nog ha missat att det har hänt något här i landet och världen den senaste tiden. Coronatider verkligen, många upplever detta som en stor kris och katastrof och andra tänker utanför boxen och hittar lösningar på allting.
Många är vi som jobbar hemma, visst det är väl asnajs ett tag, men inne på femte veckan börjar det blir lite tråkigt. Tappar allt med sociala kontakter och blir kanske lite väl bekväm vissa dagar. Då man bara träffas via en dataskärm blir saker och ting annorlunda såklart. Man behöver kanske inte duscha och göra sig i ordning varje dag, utan bara sätta på sig en hyggligt rent tröja, Det räcker.

Men för att inte tappa det helt ger jag nu ett bra tips för att kunna må bättre även i corona tider och även om du jobbar hemifrån.

Gå till jobbet!

 

Alltså, gör på samma sätt som du faktiskt hade gått till jobbet. Brukar du duscha? Väljer du omsorgsfullt ut kläder? Kammar du håret? Gör på samma sätt. Och glöm inte det viktigaste av allt: Gå till jobbet. Gå ut genom din ytterdörr och gå runt kvarteret, runt huset eller något annat som passar. ( Om du bor i lägenhet är det viktigt att du också lämnar ditt trapphus och kommer ut i friska luften)
Sedan kan du börja jobba. Du visar respekt för dig och ditt jobb genom att faktiskt göra denna enkla ritual och du bibehåller "ditt sunda förnuft" .

( Morgonstressen, är för mig ett minne blott, det kändes som evigheter sedan som vi alla skulle vara påklädda och klara en viss tid en viss plats. )

Det är så lätt att bli bekväm i allt detta och att göra detta enkla på morgonen är en bra rutin som får många att bibehålla en bra vana för en god livshälsa.

Vi hörs! Stay safe

Grattis på valborg förresten.



Hej igen

Det var länge sedan jag skrev något här, hej hej alla ny och gamla läsare. Jag har fått så många kommentarer och frågor på den här bloggen att jag drar igång den igen. Det är så roligt att många läser och följer mina recept och tankar kring livet. Tack, tack. Det värmer mig. Det är natuligtvis roligt även för mig att återuppta och grotta ner mig.

Detta blir ett kort och enkelt inlägg.



Vad är nyttigt?

Idag reflekterar jag lite över vad som är nyttigt. Jag såg att jag hade skrivit om det tidigare, tydligen en hjärtefråga för mig. Man får börja med att se personen i fråga VEM är det som frågar, tycker jag.

  • Är Broccoli nyttigt? Säkert svarar du ja på den frågan. Men blir Broccolin nyttig om personen går runt och småäter broccoli hela dagen utan att äta en riktig lunch?
    Eller är det nyttigare att faktiskt äta en riktig lunch, utan broccoli?
  • Är ekologiskt per automatik nyttigt? Nja
  • Är glutenfritt nyttigt? Nyttigare än mjölmat? Per automatik? Alltid ? För alla?
  • Är vegetariskt nyttigt?
  • Är kött nyttigt?

Generellt tycker jag att det som är nyttigt är:
80/20 80 % nyttigheter och 20% gottigheter Det är ett bra "recept" på att vara nyttigt.
Vet lagom - Det är lätt att bli fanatisk om man vet för mycket om näring, hälsa och friskvård

Här länkar jag några tidigare inlägg på samma tema
Jag hoppar av hälsokarusellen

Vem kan man lita på ?

Säg inget bara gör

Nyttigt godis?

Testa dig själv - vad är nyttigast?

Bättre äta godis än inget alls?  

Innehåller även lista på hur mycket socker barn kan äta i veckan

Rensa i skafferiet  - lista på bra råvaror

"Smoothies är för bantare" 

Vad är nyttigt - smoothie eller köpevälling?

Glad lucia på er!



Kan man tvinga någon att äta mat?

Nej, svarar du säkert. Men jag skulle ändå vilja uppmana till diskussion, för när alla vänliga uppmaningar eller andra lokrop har tagit slut och ändå ingen kommer och äter hur gör du då?  Jag tänker i hemmet i första hand.

Jag vill lyfta dessa punkter

  • Mat finns tillgänglig nära på 24/ 7 - så varför ska vi tvungas att äta när vi inte vill?
    Det är ju bara att gå och värma en Gorby när man själv vill?   Är det Ok?
  • Om inte alla äter samtidigt, kommer den som är hungrig styra agendan över dagen. Eller vad tror du?
    Jag är hungrig, jag vill äta nu. Nä jag ska inte gå ut, jag ska äta 
  • Det är lätt hänt att ditt hem förvandlas till en resturangverksamhet där någon alltid äter  och du blir kocken, servitrisen och  diskaren som Gud glömde när han skapade våra Fackförbund.
  • Den som är kock hemma hos dig, lagar mat som hen vill att alla ska äta. Tänk om det är så. Tänk om det finns en baktanke med maten, den maten kan vara bra för dig?  Tänk om den är "anpassad för dig" , tänk om den maten gör dig pigg,  fräsch och vital? Frisk och kry. Maten som lagas till dig är din medicin, så byt inte ut den mot något fryst.  Någon bryr sig om dig och vill att du ska bli frisk.

Kan man tvinga någon att äta mat, kan man tvinga någon att lyssna på musik, kan man tvinga någon att klä på sig, att åka vagn. Nä det kan man ju inte.  Eller? Nej. Hunger borde väl komma inifrån och inte ett tvång utifrån. Men å andra sidan kan vissa människor, som har en hunger som kommer plötsligt, behöva en ledande hand och faktiskt "tvingas" äta på regelbundna tider för att få ordning på sitt eget autonoma system. En kollega till mig var lite ovan med att äta lunch, men tvingade sig själv. Hon glömde bort det, struntade i det eller bara jobbade över lunchen och åt inte. Hon fick sätta en klocka för att faktiskt gå och äta. Detta hjälpt faktiskt, trots att Charlotte alltid var glad och sällan lockades av klockan tre Kexchokladen.

Ett jämnare system inne i dig

Att äta - vissa kan behöva lite extra hjälp med att komma ihåg -  är en grundförutsättning för att din kropp ska fungera som den ska.

 

Din kropp behöver din hjälp att kunna hjälpa dig.

 

Jag tipsar om liknande inlägg

7 anledningar till att äta innan du är hungrig   

Att orma



En svensk klassiker – Kåldolmar, potatis, sås

Hej igen.

Det har varit tyst ifrån mig på länge, jag vet. Saken är att jag har fått en anställning och har därför inte lika mycket tid kvar. Jag jobbar på Östermalms Saluhall och hänger där om dagarna. Det är en jättelyxig och fin atomsfär. Just nu är hallen i en barack på torget men ändå.

Maten som serveras i hallen är så kallad "god mat", mycket smör, grädde och framför allt mycket kött. Jag blir naturligtvis inspirerad och vill göra något eget av den svenska klassikerna som finns där.
Kåldolmar, kroppkakor köttbullar med potatis, gräddsås och lingonsylt, pressgurka och så mycket vidare. Jag tänker med detta skapa en ny kategori: En svensk klassiker men mycket nyttigare och vegetariskt.
Det är så himla mycket kött i hallen:D

KÅLDOLMAR med Vilt ris och grönsaker

1 vitkåls huvud
Lossa försiktigt bladen så att de blir så hela som möjligt. Koka upp en stor kastrull med vatten. Lägg i bladen så att de blir mjuka. Koka 2-3 minuter , låt rinna av.  Lägg åt sidan Räkna med att det blir ett blad per dolme, och räkna med cirka 2-4 per person. 

Fyllning

1 lök, fint hackad
2 morotter, fint hackad
1 brk krossade tomater
grönsaksfond
Vitlök
ev vatten
Kokt vilt ris, t ex från Saltå Kvarn - 2-3 matskedar per dolme

Gör så här

Fräs löken och morot mjuka i olja tillsammans med vitlök. Tillsätt sedan tomaterna och fonden, mer vitlök och smaka av med salt och peppar. Låt puttra tills allt är mjukt.

Lägg upp vitkålsbladen och lägg i 2-3 matskedar kokt ris i botten, lägg över såsen. Vik igen vitkålsbladet och "lås" eventuellt med en tandpetare, eller lägg skarven nedåt.
Grädda i ugnen cirka 10 minuter, allt är egentligen redan klart.

Servera med kokt potatis, gräddfil och lingonsylt.

Lycka till. Snart kommer ett nytt recept i samma kategori. Vill ni ha kroppkakor eller "kött"bullar med potatis, lingon och gräddsås först? Det är de recept som jag redan nu kommer på, men bara en kort promenad runt i hallen gör mig mycket inspirerad av att göra på "mitt sätt"