Försäljningen av antibiotika för djur i Sverige har minskat med cirka två tredjedelar sedan början av 1980-talet. Det visar ny statistik från Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA.
Det är framförallt användningen av antibiotika med ett bredare spektrum som har minskat, visar rapporten. Den rapporterade försäljningen av antibiotika som ska användas till djur var 2019 9 601 kilo varav nästan 60 procent var penicillin med smalt spektrum. Penicillin används främst för att behandla nötkreatur, grisar och hästar.
LÄS OCKSÅ: Förbud mot cancerframkallande kemikalier på gång
Stora skillnader mellan länder
År 2010 rörde sig den totala mängden såld antibiotika om 14 117 kilo. Europeiska läkemedelsmyndigheten sammanställer och rapporterar statistik över försäljning av antibiotika för djur i Europa, där man kan se stora skillnader mellan olika länder. Sverige, Finland, Island och Norge har de lägsta siffrorna.
LÄS OCKSÅ: Tillverkning av våra mediciner förorenar indiska vattendrag
Det som är utmärkande i våra nordiska länder är också att penicillin är det antibiotikum som dominerar. Det har ett smalt spektrum och påverkar därför inte antibiotikaresistensläget så mycket.
Antibiotika förbjudet som tillväxtökning
I många andra länder används dock antibiotika fortfarande utan veterinärmedicinska skäl i foder för att öka djurens tillväxt, något som varit förbjudet i Sverige sedan 1986 och inom EU sedan 2006.
Generellt används antibiotika till djur i Sverige väldigt lite i internationell jämförelse, vilket är resultatet av hårt arbete från flera myndigheter, djurägare och akademi genom åren, och det minskar risken för utveckling och spridning av resistenta bakterier.
Källa: Fakta från SVA ”Antibiotikaförsäljning i Sverige, 2019
Av Carolina Eriksson