Du kanske har prövat det mesta för att lindra besvären; vetekuddar, massage, kiropraktik, liniment, värktabletter, akupunktur…Men problemen med huvudvärk, käkvärk, nackvärk, öronsus eller tinnitus kvarstår eller återkommer.
En anledning till att en del av oss inte får bukt med dessa besvär är att vi inte är medvetna om att de faktiskt kan bero på spända käkar (helt eller delvis)! Vissa av oss biter omedvetet ihop käkarna när vi är stressade eller spända, eller gnisslar tänder på natten. Något som förstås även kan påverka tänderna negativt. Spända käkleder kan även leda till smärta i käken, nedsatt förmåga att öppna munnen samt knäppningar när man gapar.
Munnens insida behandlas
Även om det inte rör sig om så många totalt sett i landet, så är det allt fler massageterapeuter, kiropraktorer och naprapater som gör käkledsbehandlingar idag. Som komplement eller som fristående behandling till vanlig massage. Den hjälper till att släppa på spänningar i käkarnas tuggmuskulatur och kan se lite olika ut beroende vilken massageterapeut du går till. Käkledsbehandling påminner bitvis om en ”vanlig” nack-, rygg-, ansikts- och huvudmassage – men det annorlunda med just denna behandling är att även munnens insida masseras!
Jag bestämde mig för att testa en timmes käkledsbehandling hos massageterapeuten Maya Rotander på salong Altravita i Stockholm.
Jag får lägga mig på massagebänken i det behagligt upplysta och inredda behandlingsrummet där rogivande musik får en att slappna av, även vid en lätt nervositet. Men det visar sig inte finnas någon anledning att känna oro och nervositet, även om det är fullt förståeligt att vara lite spänd inför att få insidan av munnen masserad. Maya är lugn och förtroendeingivande och förklarar vad hon gör och varför, steg för steg.
Masserar utsidan av käken
Och den lite ”läskiga” insidan av munnen får vänta lite, för Maya inleder med en lätt massage av ansiktet för att nå käkledens muskler från utsidan, samt under hakan där musklerna inne i munnen fäster. Hon masserar sedan kraniets tuggmuskler, som hon når vid tinningarna, där det kan ömma och uppstå muskelknutor, berättar hon.
– När vi koncentrerar oss, exempelvis framför datorn, så åker tungan omedvetet upp i gommen och vi biter ihop tänderna. Men det bästa för att minska spänningar och värk är att låta munnen vara lite halvöppen, tipsar Maya som därpå tar på sig ett par tunna lila gummihandskar. Detta för att på ett hygiensikt sätt kunna massera käkmusklerna inne i munnen.
För nu är det dags, och jag tar ett djupt andetag.
LÄS OCKSÅ: Kurera testar gua sha – för känslig hy
Musklerna fäster i bakhuvudet
Dessa muskler går inte att nå på något annat sätt än inifrån munnen, förklarar Maya vidare. De styr stängning av munnen och nederkäkens sidledsrörelser och fäster dels bakom örat, dels bakom näsan och även framtill i käken.
– Jag ska massera de här musklerna både upptill och nertill i käken, så nu får du gapa stort, säger Maya och för in ett handskbeklätt finger i munnen.
En snabb association till att vara hos tandläkaren flyger genom huvudet, men försvinner snabbt. För det tandläkaren gör är något helt annat.
Masserar muskel vid bakersta tanden
– Nere i käken brukar muskeln inte vara lika spänd som där uppe, men är den spänd så kan det kännas ömt, förvarnar Maya när hon drar med fingret fram och tillbaka över muskeln.
Hon liksom gnuggar tandköttet, bredvid den bakersta tanden på ena sidan i nederkäken.
– Man kan se musklerna som två små strängar inne i munnen när man tittar sig själv i spegeln, längst bak både uppe och nere. Det brukar ge en ganska omedelbar effekt att massera där, det kan kännas som att det blir större inne i munnen där bakom tänderna. Att det liksom lossnar så att käken kommer lite längre ner, förklarar Maya.
Man kan dock bli lite öm på slemhinnan efteråt och vissa är mer känsliga än andra, berättar hon vidare. Sedan drar hon tummen fram och tillbaka med lätt tryck, som en solfjäder, över gommens mjuka del, för att få igång cirkulationen även där.
Massageterapeuten Maya Rotander utför käkledsbehandlingar på salong Altravita i Stockholm,
Klämmer runt kinden
Maya går vidare till kinden. Det är bitvis rätt ömt när hon nyper med fingret runt kindmusklerna på både in och utsidan och man kan få lite ”träningsvärk” där efteråt, säger hon. Men man känner verkligen att cirkulationen kommer igång i dessa muskler som är så ovana vid beröring. Lite grann ger kindmuskeln med sig och det känns lite ledigare i muskulaturen.
Sedan går hon vidare till att justera själva skallbenet en aning. Maya tar tag runt överkäken och ruckar lite lätt på den, om än marginellt, för att lossa spänningar i de små muskler och ligament som finns mellan skallens olika ”bitar”. För ja kraniet består av olika delar, precis som jordklotets kontintentalplattor.
LÄS OCKSÅ: KURERA TESTAR: Kan rött ljus mildra min värk?
Stretchar underkäken
Sedan ”stretchar” hon underkäken genom att lägga tummen på nedre tandraden när jag gapar och så trycker hon nedåt medan jag ska hålla emot med samma tryck, i tre omgångar. Samma sak på andra sidan. Det är som en klassisk avslappningsövning, där man först spänner och sedan slappnar av i en muskel.
Maya lämnar sedan käken för att istället massera muskelfästena på övre delen av bröstets framsida, som ofta är spända. Dessa muskler blir ofta för korta när man sitter mycket vid datorn med armarna framför sig, och det kan bland annat leda till värk i nacken och bakhuvudet. Även halsens sidomuskler får sig en omgång eftersom dessa, som fäster uppe vid örat, faktiskt kan ligga bakom problem med tinnitus.
Slutligen får jag lägga mig på mage när Maya masserar ryggen och sätesmusklerna, samt bakhuvudet. Och det är en betydligt mer välkänd procedur, där det verkligen går att slappna av och bara njuta.
Kureras reporter Carolina blev överraskad av resultatet.
Hur det kändes och hur jag mådde:
Det hela är för den ovana en lite märklig upplevelse som ibland gör lite ont, men också ger en skön känsla av lättnad när muskler som man inte ens tänkte på att man hade – än mindre var spända –faktiskt och äntligen släpper! För mig som har mycket spänningshuvudvärk och nackvärk var det spännande att få se resultatet.
Så hur mådde jag efteråt?
- Omedelbart efteråt var jag öm i kinderna och i tandköttet långt bak i käkarna. Och jag blev lite torr i munnen. Det kändes lite ömt och konstigt att äta saker som krävde mycket tuggkraft precis efteråt.
- Tröttheten kom som ett brev på posten, vilket ju är vanligt när man triggat igång muskler som sällan får massage. Jag var trött resten av dagen (var på en morgonbehandling).
- Men redan efter någon dag var ömheten borta – och fantastiskt nog även spänningshuvudvärken och nackvärken som jag får så ofta! Trots att jag var i en hektisk period både på jobbet och privat (vilket i princip alltid brukar innebära problem med värk), så lös värken med sin frånvaro!
- Inte nog med det: två små ömmande ”miniknölar” som jag hade upptäckt den senaste tiden, både i bakhuvudet bakom höger öra och på ena axelns framsida (som jag trodde var ganglion eller i värsta fall något annat hemskt) försvann också!
Så: den lite udda känslan av att bli masserad på insidan av munnen vägs med råge upp av den otroliga effekten efteråt. Redan efter ett tillfälle dessutom. Så jag vill gärna göra om det, när/om jag får besvär igen!
Vad är käkledsbehandling?
- Käkledsbehandling bygger på så kallad kraniosakral terapi. Den har i Sverige tagits fram av kiropraktor Anna Jonasson i Sverige som har jobbat med behandlingen i 20 år.
- Den kan förutom spända och värkande käkar lindra huvudvärk, förbättra sömnen samt minska öronsus och tinnitus.
- Käkledsbehandling kan gå till på lite olika sätt. Syftet är dock alltid att mjuka upp såväl käkledsmuskulaturen som nacke och axlar.
- Behandlaren masserar, stretchar och pressurbehandlar musklerna i nacke, hals, axlar, käke, kindben, inne i munnen och ibland även på huvudet. Behandlaren har handskar på händerna när hen masserar med fingrarna på insidan av kinderna.
- Vanligtvis tar käkledsbehandling cirka en timme.
Hur ser en typisk patient ut?
– De vanligaste patienterna är personer med huvudvärk eller tinnitus, inte sällan både och. Det är inte ofta man kopplar ihop dessa problem, men de hänger ihop, säger massageterapeut Maya Rotander, som själv haft problem med spänningshuvudvärk och blivit hjälpt av käkledsbehandling.
Kan behandlingen göra att man får mer ont eller blir mer spänd?
– Första gången brukar kännas bra, medan andra gången kan ge en liten dipp i form av mer huvudvärk. Men sedan blir det bra; spänningarna lossnar och värken släpper efter tredje gången. Detta är dock baserat enbart på min erfarenhet och av vad jag har hört av personer som fått behandlingen, säger Maya.