Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinnliga chefer förväntas fylla på fruktfatet

5 fakta från undersökningen

Källa: Ledarna 


• Inom kvinnodominerade arbetsområden har cheferna ansvar för betydligt större personalgrupper än inom mansdominerade.


• En större andel av cheferna inom kvinnodominerade yrken har högre utbildning än inom de mansdominerade.


• Omfattande personalansvar och lång universitetsutbildning lönar sig inte för chefer inom kvinnodominerade arbetsområden, jämfört med övriga arbetsområden.


• Kvinnor ges mindre inflytande ifråga om högre chefspositioner och i viss grad även budgetansvar.


• Chefer med personalansvar jobbar mer än chefer utan personalansvar.


• Inom kvinnodominerade yrkesområden förekommer ofta en mängd uppgifter som ligger långt från kärnuppdraget och som försvårar utövandet av ledarskap.


Att fylla på fruktfatet och byta tonern i skrivaren. Det är uppgifter som förväntas av dig som chef – i alla fall om du är kvinna.
Det visar en undersökning från Ledarna.

En könssegregerad arbetsmarknad där det ges olika förutsättningar att verka som chef.

Det är slutsatsen av Ledarnas nya rapport, som bland annat visar att  det inte lönar sig med vare sig en längre utbildning eller att ta personalansvar – åtminstone inte för kvinnliga chefer.

Dessutom förväntas de göra uppgifter långt från sina kärnuppdrag – som att fylla på fruktfatet eller byta tonern i skrivaren, vilket är enkel administration men något som både är tidskrävande och som försvårar utövandet av ledarskap.

 

Läs också: Höga krav på jobbet gör att kvinnor lägger på sig

Ju fler medarbetare desto fler arbetsuppgifter
Kvinnliga chefer har nästan dubbelt så stort personalansvar som sina kollegor inom mansdominerade branscher, och ju fler medarbetare en chef har, desto fler arbetsuppgifter utanför kärnuppdraget tycks läggas på dem, visar undersökningen.

Läs också: Rapport: Arbetsrelaterad ohälsa – inte ett ”kvinnoproblem”

Chefer inom mansdominerande yrken bättre förutsättningar
Chefer inom mansdominerande områden inom dessa sektorer har däremot ofta betydligt bättre organisatoriska förutsättningar för att utöva sitt chefs- och ledarskap.

– Jag är ändå lite förvånad över att mönstret är så extremt tydligt. I de synnerligen kvinnodominerade sektorerna har cheferna inte bara fler medarbetare, utan nästan dubbelt så många!, säger chefsekonomen Anna Thoursi till Arbetsliv och tillägger att sett till medianlönen verkar chefer inom kvinnodominerade områden inte få betalt för personalansvar och utbildning.

 

Läs också: Sjukskrivningarna bland chefer ökar

Grogrund för destruktiva strukturer
Att cheferna inte ges rätt förutsättningar gör det svårt att vara en bra och närvarande ledare.

Det är också en grogrund för destruktiva strukturer som att informella ledare utses - och även att cheferna bränner ut sig.

I rapporten konstaterar man också att stora delar av den offentliga sektorn står inför enorma utmaningar framöver, inte minst på grund av en växande andel äldre i befolkningen. Det betyder att man dels behöver rekrytera mer personal - men även behålla sina anställda.

Då är det helt nödvändigt att uppvärdera ledarskapets värde och betydelse, slår de fast.

Av Tina Harr


5 fakta från undersökningen

Källa: Ledarna 


• Inom kvinnodominerade arbetsområden har cheferna ansvar för betydligt större personalgrupper än inom mansdominerade.


• En större andel av cheferna inom kvinnodominerade yrken har högre utbildning än inom de mansdominerade.


• Omfattande personalansvar och lång universitetsutbildning lönar sig inte för chefer inom kvinnodominerade arbetsområden, jämfört med övriga arbetsområden.


• Kvinnor ges mindre inflytande ifråga om högre chefspositioner och i viss grad även budgetansvar.


• Chefer med personalansvar jobbar mer än chefer utan personalansvar.


• Inom kvinnodominerade yrkesområden förekommer ofta en mängd uppgifter som ligger långt från kärnuppdraget och som försvårar utövandet av ledarskap.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.