Kvinnliga chefer förväntas fylla på fruktfatet | Kurera.se

Kvinnliga chefer förväntas fylla på fruktfatet

5 fakta från undersökningen

Källa: Ledarna 


• Inom kvinnodominerade arbetsområden har cheferna ansvar för betydligt större personalgrupper än inom mansdominerade.


• En större andel av cheferna inom kvinnodominerade yrken har högre utbildning än inom de mansdominerade.


• Omfattande personalansvar och lång universitetsutbildning lönar sig inte för chefer inom kvinnodominerade arbetsområden, jämfört med övriga arbetsområden.


• Kvinnor ges mindre inflytande ifråga om högre chefspositioner och i viss grad även budgetansvar.


• Chefer med personalansvar jobbar mer än chefer utan personalansvar.


• Inom kvinnodominerade yrkesområden förekommer ofta en mängd uppgifter som ligger långt från kärnuppdraget och som försvårar utövandet av ledarskap.


Att fylla på fruktfatet och byta tonern i skrivaren. Det är uppgifter som förväntas av dig som chef – i alla fall om du är kvinna.
Det visar en undersökning från Ledarna.

En könssegregerad arbetsmarknad där det ges olika förutsättningar att verka som chef.

Det är slutsatsen av Ledarnas nya rapport, som bland annat visar att  det inte lönar sig med vare sig en längre utbildning eller att ta personalansvar – åtminstone inte för kvinnliga chefer.

Dessutom förväntas de göra uppgifter långt från sina kärnuppdrag – som att fylla på fruktfatet eller byta tonern i skrivaren, vilket är enkel administration men något som både är tidskrävande och som försvårar utövandet av ledarskap.

 

Läs också: Höga krav på jobbet gör att kvinnor lägger på sig

Ju fler medarbetare desto fler arbetsuppgifter
Kvinnliga chefer har nästan dubbelt så stort personalansvar som sina kollegor inom mansdominerade branscher, och ju fler medarbetare en chef har, desto fler arbetsuppgifter utanför kärnuppdraget tycks läggas på dem, visar undersökningen.

Läs också: Rapport: Arbetsrelaterad ohälsa – inte ett ”kvinnoproblem”

Chefer inom mansdominerande yrken bättre förutsättningar
Chefer inom mansdominerande områden inom dessa sektorer har däremot ofta betydligt bättre organisatoriska förutsättningar för att utöva sitt chefs- och ledarskap.

– Jag är ändå lite förvånad över att mönstret är så extremt tydligt. I de synnerligen kvinnodominerade sektorerna har cheferna inte bara fler medarbetare, utan nästan dubbelt så många!, säger chefsekonomen Anna Thoursi till Arbetsliv och tillägger att sett till medianlönen verkar chefer inom kvinnodominerade områden inte få betalt för personalansvar och utbildning.

 

Läs också: Sjukskrivningarna bland chefer ökar

Grogrund för destruktiva strukturer
Att cheferna inte ges rätt förutsättningar gör det svårt att vara en bra och närvarande ledare.

Det är också en grogrund för destruktiva strukturer som att informella ledare utses - och även att cheferna bränner ut sig.

I rapporten konstaterar man också att stora delar av den offentliga sektorn står inför enorma utmaningar framöver, inte minst på grund av en växande andel äldre i befolkningen. Det betyder att man dels behöver rekrytera mer personal - men även behålla sina anställda.

Då är det helt nödvändigt att uppvärdera ledarskapets värde och betydelse, slår de fast.

Av Tina Harr


5 fakta från undersökningen

Källa: Ledarna 


• Inom kvinnodominerade arbetsområden har cheferna ansvar för betydligt större personalgrupper än inom mansdominerade.


• En större andel av cheferna inom kvinnodominerade yrken har högre utbildning än inom de mansdominerade.


• Omfattande personalansvar och lång universitetsutbildning lönar sig inte för chefer inom kvinnodominerade arbetsområden, jämfört med övriga arbetsområden.


• Kvinnor ges mindre inflytande ifråga om högre chefspositioner och i viss grad även budgetansvar.


• Chefer med personalansvar jobbar mer än chefer utan personalansvar.


• Inom kvinnodominerade yrkesområden förekommer ofta en mängd uppgifter som ligger långt från kärnuppdraget och som försvårar utövandet av ledarskap.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

 

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

 

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

 

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.