Dags att plocka lingon – ett av de svenska skogarnas riktiga superbär med flera goda hälsoeffekter! Baka det här saftiga mörka lingonbrödet och njut till frukost eller mellis i höst.
Lingon är ett av våra svenska superbär som både visat sig kunna sänka blodsocker och insulinnivåerna i kroppen, skydda mot viktuppgång och fetma, samt ha antiinflammatoriska egenskaper.
”Det här brödet bakade jag ofta när jag hade mitt hemmabageri. Ett riktigt gott och saftigt bröd” försäkrar Annelie Andersson som skapat receptet, som också återfinns i hennes bok ”Blomster & bakverk” (Bladh By Bladh). Annelie Andersson driver även den populära bloggen med samma namn. Boken är säsongsbaserad och innehåller recept på både matbröd, bakverk och sötsaker.
Ingredienser
2 bröd
DAG 1
70 g (1 dl) rågkross
35 g (0,5 dl) hela linfrön
15 g (0,5 dl) vetekli
0,5 msk fänkålsfrön
0,5 msk salt
200 g (2 dl) vatten
115 g (1 dl) rårörda lingon, eller samma mängd frysta lingon för mindre sötma
DAG 2
25 g jäst
250 g (2,5 dl) kallt vatten
300 g (5 dl) siktat dinkel
270 g (4,5 dl) fullkornsdinkel
LÄS OCKSÅ: Våffelmackor med portabello och västerbottenost
Gör så här
DAG 1
Blanda allt det torra. Koka upp vattnet och slå över. Ha i lingonen och blanda om allt. Täck över och låt stå över natten.
DAG 2
Ta fram hushållsassistenten och lägg gårdagens skållning i degskålen. Smula ner jästen. Tillsätt vatten och sedan mjölet, lite i taget och arbeta med maskin på låg hastighet i 10 minuter. Jäs övertäckt i 1 timme.
Häll ut på bakbord och forma till två limpor som läggs på bakplåtspappersklädd plåt. Täck med bakduk och jäs i 45 minuter. Värm under tiden ugnen till 225°.
Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Svalna på galler utan bakduk.
LÄS OCKSÅ: Bakad rotselleri med rökt tofu och syrad lök
Av Carolina Eriksson