Att ta ett varmt bad kan ha fler gynnsamma effekter på hälsan än att vi kopplar av och blir rena. Ett bad kan nämligen sänka blodsockret och öka kaloriförbränningen, detta enligt brittiska studier som visade att en timmas bad ökade energiförbrukningen med hela 80 procent.
Men både tid och temperatur spelar in, männen som undersöktes badade i 40 gradigt vatten i en timmas tid något som kräver både uthållighet och tålamod, ljummet vatten antas ge mindre effekt.
Värmechock
Anledningen tror forskarna vara så kallade heat shock proteins eller värmechock proteiner enkelt översatt. Dessa uppstår i kroppen vid träning och annan upphettning som höjer kroppstemperaturen. Proteinerna tillverkas av kroppens celler som en respons på stress. I långa loppet kan de bidra till att öka insulinets verkan och förbättra blodsockerbalansen.
LÄS OCKSÅ: Studie visar – du kan sova dig fri från sockersuget
Kan hjälpa diabetiker
Diabetiker har visat sig ha färre av dessa proteiner och forskarna tror nu att passiv uppvärmning, alltså sådan som uppstår utan kroppslig ansträngning kan hjälpa de med typ 2 diabetes att hålla sockernivåerna i schack samt att det kan bidra till allmän viktkontroll.
LÄS OCKSÅ: Varning för vardagsmotion och andra floskler
”Sluta inte träna”
Det betyder dock inte att man ska byta ut motionen mot bad. För även om männen i studien förbrukade i genomsnitt 140 kalorier så bränner man 630 kalorier vid cykling motsvarande tid. Istället rekommenderas bad till de som av olika anledningar inte kan motionera. I de fallen kan bad utgöra ett alternativ.
Av redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!