Annons

Låta katten sova i din säng – bra eller dåligt?

Tycker du det är mysigt när din fyrbente vän hoppar upp i sängen och sover med dig? Då är du nog inte ensam! Men det finns både för- och nackdelar för hälsan med att dela säng med din katt. Vi reder ut!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
21 januari, 2023
Låta katten sova i din säng – bra eller dåligt?

Tycker du det är mysigt när din fyrbente vän hoppar upp i sängen och sover med dig? Då är du nog inte ensam! Men det finns både för- och nackdelar för hälsan med att dela säng med din katt. Vi reder ut!

Alla katter är olika och medan en del kanske inte alls är intresserade av att sova med dig så vill andra vara så nära sin matte eller husse som möjligt när det är dags att sova. Och hunden som annars brukar kallas människans bästa vän, har en konkurrent när det gäller närheten till med sin ägare!

Och visst finns det fördelar med att somna bredvid sin älskade katt!

LÄS OCKSÅ: Forskare: Särskild blinkning hos katter är tecken på tillgivenhet

Fördelarna med att sova med din katt

  • Att klappa och gosa med din katt kan sänka dina stresnivåer.
  • Du kan känna dig tryggare med den uppmärksamma katten bredvid dig i sängen om du vanligen sover själv. Såväl fysiskt som emotionellt.
  • Att lyssna till och falla in i din katts rytmiska andning kan få dig att somna snabbare.
  • Som vi skrivit tidigare om så har katters spinnande också en lugnande och orossänkande effekt på oss.

Nackdelarna då?

  • Eftersom katten egentligen är ett nattjagande djur så är det inte säkert att den ligger lugn och stilla och sover hela natten. Din sömn kan därmed bli störd av en aktiv katt.
  • Många katter gillar att leka och busa, även på natten. Människofötter som rör sig under täcket kan mitt i natten bli oemotståndliga att attackera. Vilken kattägare har inte vaknat av en vass klo eller ett nafs i en fot eller tå som sticker ut under täcket?
  • Finns det fler sorters djur i familjen som också vill sova i din säng, en hund till exempel? En del katter bryr sig inte, medan andra kan börja se sovrummet som sitt territorium och blir arga om något annat djur vågar sig in där.

LÄS OCKSÅ: Kattägare lämnar hellre sin allergiske partner än katten

Annons

Utekatter kan bära på fler smittor

Har du en utekatt, som är växelvis inne och ute? Då kommer en rad andra aspekter in i bilden att ta ställning till, eftersom utekatter är exponerade för fler smittor och hälsofaror än innekatter.

  • På sommaren kan fästingar finnas i kattens päls och lättare vandra över till dig eller dina sängkläder.
  • Även andra insekter som kan ge kliande bett, som loppor och mygg, kan ta sig från kattens päls över till din säng och till dig.
  • Katten kan även bära på smittor från byten, som möss och fåglar, samt från andra katter som de mött ute. Alla dessa djur kan potentiellt vara överförare av virus, bakterier, parasiter och andra infektioner.
  • Är du allergisk mot husdjursmjäll som finns i katters päls, är det förstås inte heller en god idé att dela sänggkläder med din fyrbente vän.

Särskilt under sommarmånaderna är det alltså en god idé för dig som ändå vill sova ihop med din pälsprydde vän att kolla igenom kattens päls och hud noga. Samt att då och då kolla upp kattens hälsotillstånd hos en veterinär.

Har du en innekatt? Då kan det vara bra att veta att kattlådan också kan vara en källa till sjukdomar hos människor, som ringorm (en slags svampinfektion på kroppen) och tarminfektioner.

LÄS OCKSÅ: Sådan matte sådan katt?

Undvik närkontakt vid nedsatt immunförsvar

Det är framförallt barn och vuxna med nedsatt immunförsvar, oftast till följd av andra sjukdomar, som ska vara extra försiktiga med att sova nära sin katt. Risken är högre att de drabbas av en smitta överförd från djur.

Annons

Oavsett din egen hälsostatus är det bäst att låta bli att gosa med din katt om den visar tydliga tecken på sjukdom, som hår-/pälsavfall, hudutslag, nysningar, hostningar, kräkningar eller diarréer.

Men du behöver inte sluta att sova med din katt av rädsla för dessa hälsorisker! Bara att vara medveten om dem gör förhoppningsvis att du är mer uppmärksam på avvikande tecken på ohälsa hos din katt, som gör att du i längden kan fortsätta att gosa och mysa med den!

Källa: Healthline

Av Carolina Eriksson

Annons