Annons

Leila: ”Jag lovade att uppfylla mina drömmar”

Leila Söderholm var 38 år och trebarnsmamma när hon fick hon veta att hon hade tjocktarmscancer. Efter att chocken lagt sig bestämde hon sig för att vara i toppform inför operationen. I dag är Leila friskförklarad och hon brinner för att inspirera andra till god hälsa. En dröm hon har förverkligat är en årlig träningsresa till Dubai.

Redaktionen

10 september, 2017
Leila: ”Jag lovade att uppfylla mina drömmar”
Dela inlägget

Leila Söderholm var 38 år och trebarnsmamma när hon fick hon veta att hon hade tjocktarmscancer. Efter att chocken lagt sig bestämde hon sig för att vara i toppform inför operationen. I dag är Leila friskförklarad och brinner för att inspirera andra till god hälsa.

Mitt i livet och helt utan förvarning hände det overkliga. Träningsexperten och föreläsaren Leila Söderholm bokade ett läkarbesök efter att ha fått blod i avföringen och fick reda på att hon drabbats av cancer i tjocktarmen. Från en dag till en annan förändrades alla förutsättningar i Leilas liv.
– Jag hade haft en orolig mage under något år och jag blev alltid svullen efter att ha ätit. Dessutom hade jag ofta diarré. Men jag upplevde det som helt vanliga magproblem och tyckte att många i min omgivning hade liknande magåkommor. Jag var i mitt livs toppform och oroade mig inte för min hälsa. När läkaren berättade för mig att jag hade cancer i tarmen kom det som en chock. Jag mådde jättebra, hade tre små barn och var bara 38 år. Jag levde hälsosamt och skötte både träning och kost. Jag var ju definitivt inte en person som skulle få cancer, säger Leila.

Åkte på kryssning och dansade disko
När Leila fick cancerbeskedet var hennes yngsta barn två år och den äldsta sex. Men hon hade fått barnen tätt och dessutom två missfall där i mellan. En läkare berättade för Leila att immunförsvaret kan påverkas negativt av täta graviditeter och att cancern kan ha fått fäste under den perioden. Exakt varför cancer uppstår vet man inte, men forskning visar bland annat att när cellernas kraftstation, mitokondrierna, inte får tillräckligt med näring så kan de skadas och då kan en genetisk instabilitet uppstå. Celler med skadade mitokondrier kan omvandlas till cancerceller.
– Min läkare talade om för mig att jag hade 50 procent chans att överleva och oddsen att bli frisk från cancer är betydligt större om sjukdomen inte har spridit sig till fler än ett organ. Då kan den vara svår att stoppa. Jag hamnade i akut trauma och i ett känslomässigt svart och mörkt hål. Men efter några dagar släppte chocken och istället för att fokusera på cancern och det sjuka valde jag att tänka framåt och göra allt för att bli frisk. Jag åkte på kryssning och dansade disko med ungarna.

LÄS OCKSÅ: Vegokost minskar risken för hjärtsjukdom och cancer

Åt antiinflammatorisk kost
Jag blandade gröna hälsosamma drinkar och åt mycket bär, linser och inflammationsdämpande livsmedel. Jag gjorde upp ett träningsprogram och såg till att sova bra för att vara väl förberedd på operationen, berättar Leila.
Hon strålbehandlades fram till operationen, som skedda ganska snart efter cancerbeskedet. Tumören som avlägsnades från tjocktarmen var stor som en kiwi. Den lyckade operationen, som var omfattande och tog nio timmar, gav Leila en bättre prognos eftersom cancern inte hade spridit sig. Men konvalescensen var båda besvärlig och lång och hon levde i 2,5 år med nya operationer. Delar av tjock- och tunntarm avlägsnades och Leila fick stomipåse två gånger eftersom tarm och äggstockar spruckit. Vägen tillbaka var tuff, trots hennes unga ålder och hennes utmärkta fysik.

Annons

LÄS OCKSÅ: Därför är selleri effektivt mot cancer

Hälsoresa till Dubai
– Jag trodde inte att man kunde bli så sjuk och svag som jag blev. För att orka, fokuserade jag mig på att bli frisk genom att blogga och skriva artiklar om träning och hur man får inspiration. På så sätt blev min vardag ganska normal även om jag var väldigt sjuk. Trots att jag och min man Anders hade en stark relation och hade levt ihop länge så blev vår nya vardag en utmaning för oss båda. Plötsligt blev starka, vältränade och glada Leila en svag vårdtagare som inte kunde ta hand om sig själv och kanske inte skulle överleva. Än i dag förstår jag inte hur min man orkade. Han fick ju ta det övergripande ansvaret för våra barn samtidigt som han skulle sköta om sitt eget företag och sin fru, säger Leila.

Idag är Leila friskförklarad
Fem år efter cancerbeskedet friskförklarades Leila och i dag är hennes jobb som tränare och föreläsare än mer viktigt eftersom hon brinner för hälsa och välmående och vill inspirera andra till ett sunt och friskt liv. Något hon lovade sig själv om hon överlevde, var att trotsa sina rädslor och våga uppfylla sina drömmar. En av dessa drömmar var att anordna hälsoresor till Dubai, en resa som görs i november varje år då vädret är som bäst.
– Där sätter jag ihop en verktygslåda som består av mina favoritträningspass, mina bästa övningar och hur man mentalt lurar sig själv att genomföra träningen när man inte orkar och vill. Deltagarna får också lära sig om kost och hälsosam mat. Eftersom vi tar med en grupp på 100 personer så har jag med naprapaten och triathlonproffset Gunnar Söderström och yogaprofilen Annette Lefterow. På så sätt täcker vi in det mesta som har med hälsa och träning att göra, säger Leila.

Träning ska vara enkelt och roligt
Det som genomsyrar Leilas förhållningssätt till träning är dels att fysisk aktivitet inte ska vara jobbigt eller tidskrävande och dels att hon delat med sig av hur man lurar sin hjärna att träning är kul, speciellt de dagar man bara vill ligga hemma i soffan och ta det lugnt. Hon jobbar själv dagligen med motivation och fokus och erkänner glatt att hon med största sannolikhet skulle falla in i en slöare lunk om det inte var så att hon lurade sig själv att träna. För de verktyg som Leila jobbar med är för att motivera människor att träna när livet känns tungt. Till exempel om man varit sjuk, gått igenom en skilsmässa eller har det besvärligt på jobbet och känner sig både ledsen och trött.
– Man identifierar vilka hinder som finns, river murar och förbereder sig väl. För mig handlar träning bland annat om att skapa rutiner och att varje dag fatta beslut som är bra för hälsan. Jag stiger upp tidigt och min dag börjar med att jag dricker en halv liter vatten. Sen äter jag en frukost som alltid består av keso, apelsin och valnötter. Efter det är det dags för träning. Jag älskar att träna i naturen, det är helt oslagbart. Men mina pass är aldrig långa. Jag tränar max 20 minuter men är noga med att få upp pulsen, säger Leila.

Varierar övningarna efter fröutsättnigarna
De styrkeövningar Leila gör beror på var hon är. Hon kan stå hemma i badrummet och göra benböj, träna armar mot en bänk vid en busshållplats och springa uppför en trappa istället för att gå eller ta rulltrappan. Men för att komma i form måste man också rensa i kylskåpet och börja med att slänga det man inte kan låta bli att äta och sedan tillföra det som är nyttigt. Och för att få en snabb och synbar effekt måste man, förutom at träna och äta bra, ha koll på sömnen, på sina relationer, stress, arbetssituationen och gärna sätta upp mål som man känner att man klarar av att följa. Minst fem av dessa punkter bör alltid fungerar för då klarar man sig bra, menar Leila.

Annons

LÄS OCKSÅ: Ät dig frisk – med antiinflammatorisk mat

Svenskarna tränar mest i hela världen
– Lite motion är bättre än ingenting alls. Vi svenskar tränar faktiskt mest av alla i hela världen men vi sitter också mest, vilket beror på att vi har stillasittande jobb. Att resa på sig varje timma påverkar oss mer än vad man kanske tror. De allra flesta har inte tid att gå på gym och lägga flera timmar i veckan på att träna där. Det jag lär ut är att ta chansen till alla träningstillfällen, allt från den enklaste vardagsmotionen som handlar om att gå och sträcka på sig till att göra ett program på 15 minuter hemma i vardagsrummet eller ute i naturen. Små korta tillfällen av fysisk aktivitet en eller flera gånger per dag gör större skillnad för hälsan än träna hårt på gymmet två gånger i veckan, säger Leila.

Jobbar heltid inom hälsa
Sedan tio år tillbaka jobbar Leila heltid med sitt hälsoföretag. Hon jobbade tidigare inom byggbranschen men hennes kunskap och erfarenhet som tränare och föreläsare har blivit så efterfrågat i dag att hon nu får tacka nej för att hinna med.
– Att ha haft cancer och överlevt har gett mig styrka och under mina föreläsningar använder jag mig mycket av skratt, glädje och komiska situationer för att förmedla mitt hälsobudskap. Att träna och få blodsmak i munnen är något vi trott varit bra men modern forskning visar att vardagsmotion och korta pulshöjande pass ger ännu bättre resultat. Jag tror inte på pekpinnar och att driva sig själv för hårt. Det orkar man inte med till slut. Det som inte gör ont och som är kul skapar en positiv känsla och något man vill fortsätta göra. När det tar emot måste man lura sig själv att hitta drivkraften. Det finns hur många knep som helst att ta till och jag har nog blivit expert att erbjuda enkla lösningar på svåra situationer, avslutar Leila.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Leila om träning, kost och välmående

Finns alltid i kylen:
Keso, valnötter och apelsin som jag äter till frukost varje dag.

Gör en ledig dag:
Umgås med min familj. Jag passar på att träna medan resten av familjen sover. Och jag gillar att vara ute mycket.

Favoritplats:
En plats vid havet här ute på Lidingö där vi bor.

Tränar:
Korta effektiva pass utomhus som varar max 15-20 minuter.

Annons