Saffran ger bra effekt om man tillfälligt känner sig ur balans, är nedstämd, trött, hängig och orolig.
Flera studier, bland annat en färskmetaanalys baserad på fem studier, visar att extrakt från saffran kan lindra depressionssyndrom lika bra som läkemedel – men utan biverkningar.
Utöver mineraler som magnesium och vitaminer som till exempel B1, B2, B3, B6, B12 och D3, vilka alla har kända humör- och känslohöjande effekter – har man i studier även sett antidepressiva effekter av saffran.
Nu har intresset för växtbaserade humörhöjare ökat stort i USA och Europa, inte minst inom forskningsvärden.
► Läs också: Vältränade muskler ett skydd mot stress och depression
Färre biverkningar
Saffran har i tusentals år använts mot nedstämdhet, depression och som stämningshöjare i Iran, Irak och inom den kinesiska traditionella medicinen.
Nu visar flera studier, bland annat en färsk metaanalys baserad på fem studier, att extrakt av saffran kan lindra depressionssymtom lika bra som SSRI-preparat. Den enda skillnaden är att saffranextrakt ger färre och mildare biverkningar.
► Läs också: Må bra med saffran – en naturlig stämningshöjare
Jämförs med SSRI-preparat
I de studier som gjorts på saffran har man jämfört ett standardiserat saffranextrakt, samma koncentration som finns i Saframyl, med SSRI-preparat och placebo hos patienter med medelsvår depression. Resultaten visar att saffran har liknande effekt som SSRI-preparat både vad gäller tid och effekt men med skillnaden att saffran ger färre och mildare biverkningar.
Patienterna som fick saffranextraktet blev dessutom gladare, positivare, mindre negativa och hade mindre humörsvängningar. Något placebogruppen och SSRI-gruppen inte upplevde.
► Läs också: Nära samband mellan D-vitaminbrist och depression
Safranal – det aktiva ämnet i saffran
Produkter med extrakt av saffran, som till exempel produkten Saframyl, rekommenderas för att uppnå en känslomässig balans och positiv sinnesstämning. Vid nedstämdhet och depression bör man konsultera sin läkare innan användning.
Den aktiva substansen i saffran heter safranal och är det ämne som studierna baserades på.
OBS! Mår man mycket dåligt bör man kontakta läkare eller psykiatrin för att diskutera situationen. Det går även alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Så fungerar SSRI-preparat
Fördelar: Om man mår riktigt dåligt och inte orkar handskas med vardagen eller har råkat ut för en akut chock hjälper medicinen till att bryta det negativa tillståndet.
Nackdelar: Det tar cirka en månad innan effekten kommer. Först blir man sämre innan man börjar må bättre. Du kan känna dig känslomässigt avtrubbad, det vill säga, medicinen gör att du varken känner glädje eller sorg. Den som tar medicinen under längre tid måste successivt öka dosen för att få samma effekt. Vissa hävdar att medicinen är beroendeframkallande medan andra hävdar det motsatta. Utsättning och nedtrappning av medicinen kan ge depressionsåterfall. Biverkningarna kan vara svåra.