För fem år sedan fick Linda Malm problem med grusiga ögon. Linserna skavde och det kliade i öronen. Förra året provade hon ett extrakt gjort av barken från en marin tall. Då upphörde hennes allergi omedelbart.
Nu börjar en besvärlig tid för alla pollenallergiker. Rinnande ögon, snuva och nysningar är de vanligaste symtomen på pollenallergi. När andra sitter på utecaféer och kan njuta av solen eller tar en promenad när lövsprickningen kommer, kan en del ha så svåra problem att det till och med är svårt att vistas utomhus.
Precis som en del upplever att den konventionella pollenmedicinen fungerar bra, kan andra känna sig trötta och hängiga och helst undvika den typen av allergiläkemedel.
Linda Malm i Örnsköldsvik blev pollenallergisk för fem år sedan. Hennes föräldrar är både gräs- och pollenallergiker, så Linda var förvånad att hon själv inte blev allergisk förrän i 40-årsåldern.
– Jag fattade först inte vad det var som hänt. Mina ögon skavde och var grusiga. Jag bytte linsmärke efter linsmärke men fick ingen förbättring. Det kliade också i öronen, och så var det varje vår. Det fortsatte sedan under sommarhalvåret innan symtomen gradvis upphörde under hösten, berättar Linda Malm.
Hennes mamma trodde att Linda hade blivit känslig för pollen och bad henne prova receptfri pollenmedicin, men det förändrade ingenting.
För drygt ett år sedan flyttade Linda från Göteborg till Örnsköldsvik för att få ett lugnare liv. Problemen i ögon och öron flyttade med.
– I min släkt finns det problem med högt blodtryck. Min lillasyster fick en hjärtinfarkt när hon bara var 38 år. Jag blev rekommenderad av en vän att ta pycnogenol som är ett extrakt utvunnet från en marin tall. Det är egentligen något de flesta tar för allergibesvär, men jag tyckte inte att jag hade något att förlora eftersom jag tog reda på att pycnogenolen gör att kärlen blir avslappande, men också att extraktet kan sänka blodtrycket och förebygga blodproppar, säger Linda.
LÄS OCKSÅ: Katter kan bli allergifria i framtiden
Ger inga biverkningar
Ingenting hände med Lindas blodtryck, men däremot försvann problemen med grusiga ögon och kliande öron.
– Jag tänkte inte på det först. Det tog nog hela sommaren och ända fram till hösten förra året innan jag upptäckte att jag inte hade besvär längre. Då förstod jag att det måste ha varit barkextraktet som hjälpt mig, säger Linda.
Barkextraktet kommer från den franska strandtallen Pinus pinaster. Extraktet har en kraftfull antiinflammatorisk effekt som hindrar histaminerna att frisättas och därför uteblir allergin. Det fungerar som ett naturligt antihistamin som stoppar allergiska reaktioner innan de bryter ut, och utan att ge några biverkningar.
Extraktet är väldokumenterat och det finns runt 400 publicerade analyser och studier. Bland annat visade studier att extraktet har en bra effekt på pollen- och gräsallergi, men också vid astma.
Analyser har visat att det är flavonoiderna i pycnogenol som blockerar frisättningen av histamin i mastcellerna. Dessa är viktiga för de inflammatoriska reaktioner som utgör en del av kroppens försvar mot infektioner och andra angrepp. I mastcellen finns små blåsor som innehåller signalsubstanser som kan frigöras och starta en inflammatorisk reaktion. När histaminet stannar kvar i mastcellerna orsakar de ingen skada i kroppen.
LÄS OCKSÅ: Naturligt antihistamin dämpar allergi och astma
Fem olika användningsområden
Pycnogenol är ett mångsidigt ämne som har fem olika basmekanismer. Det är en stark antioxidant, den har en antiinflammatorisk effekt, den skyddar bindväven genom att återskapa elasticiteten, den ökar kväveoxidproduktionen vilket är bra för hjärta- och kärl och den sänker blodsockret.
– Jag gjorde uppehåll under vintern med barkextraktet, men har börjat igen. Jag har haft problem med domningar i armen och handen på nätterna, men när jag tar de här tabletterna så försvinner domningarna efter några dagar. Jag har också fått ett bättre kolesterolvärde och jag tror att det är kopplat till det här extraktet, säger Linda.
En allergiattack är en jättesnabb inflammatorisk reaktion. Finländaren Jarmo Hörkkö, som är expert på det inflammationshämmande barkextraktet menar att de hämmar allergi nästan lika snabbt.
– Om du känner att din pollenallergi är på väg att bryta ut, så ta fyra-fem tabletter och tugga dem ordentligt innan du sköljer ner dem med vatten. Då stoppar du upp processen på fem till åtta minuter. Men det bästa är att börja med pycnogenol en tid innan pollensäsongen startar. På så sätt förebygger man allergi, säger Jarmo Hörkkö.
Av Inger Palm
Linda Malm
Ålder: 45 år.
Bor: Lägenhet i Örnsköldsvik.
Gör: Jobbar i en hund- och kattbutik.
Familj: Bor tillsammans med sönerna Joel, 14 år och Tor, 7 år.
Så mår jag bra: Läsa en god bok. Ska börja träna boxning med äldsta sonen. Är ute på promenad varje dag med hunden Happy som är en bullterrier och som självklart får följa med till mattes jobb.
Pycnogenol
Är namnet på ett extrakt utvunnet ur en marin tall.
Ger oftast effekt efter några dagar, men ett gott råd är att starta innan eller direkt när pollensäsongen sätter i gång.
Kan lindra astma, men det tar ofta några veckor innan svullnaden i lungorna går tillbaka. Astmatiker brukar känna av sina problem ännu mer av pollen.