Resultaten av en mindre, randomiserad och placebokontrollerad amerikansk studie, som presenterades i början av juni vid årsmötet för American Society for Nutrition, visade att små förändringar i våra matvanor kan göra skillnad för vår hälsa.
Kikärter sänkte kolesterol till normal nivå
Indika Edirisinghe, som är nutritionist vid Illinois Institute of Technology i Chicago och hans kollegor undersökte 72 personer med prediabetes och hur deras värden påverkades av att äta antingen 1 cup (ca 2,5 dl) kikärter, svarta bönor eller vitt ris varje dag i 12 veckor. I slutet av studien hade de totala kolesterolnivåerna hos kikärtsätarna sjunkit från cirka 200 till 186 mg/dl.
”Det kan verka litet, men det är faktiskt guld värt, säger Edirisinghe till tidningen Science News och menade att deltagarnas värden ”återvänder till den hälsosamma sidan” , då ett normalt kolesterolvärde hos vuxna anses ligga under 200 mg/dl.
LÄS OCKSÅ: Därför bör du frossa i hummus
Svarta bönor minskade inflammation
Personer i både kikärtsgruppen och den grupp som åt svarta bönor uppvisade också minskade tecken på inflammation i blodet.
Att lägga till mer baljväxter i sina måltider kan alltså vara ett relativt enkelt och billigt sätt för människor att göra något positivt för sin hälsa, inte minst för hjärta och kärl. Även om en del personer får gasig mage av att äta mer bönor och baljväxter så anpassar sig ofta tarmarna med tiden.
Källa: Science news