En liten pilotstudie på 100 covid-19 patienter gjord I USA visade att omega-3 fettsyror verkar kunna minska symtom på covid-19 och risken att dö var lägre hos de patienter som hade högsta nivåerna av omega-3-fettsyror i blodet.
Forskare runt om i världen letar efter behandlingar att lindra symtom vid covid-19 och kanske framförallt om vad som kan förebygga inflammatoriska reaktioner och cytokinfrisättning – det som beskrivs som cytokinstormar och drabbar lungorna.
Amerikanska forskare studerade 100 patienter som var inlagda vid Cedars-Sinai Medical Center från den 1 mars 2020 med bekräftad covid-19. De var övervägande män och över 70 år.
I studien berättar forskarna att 8 av 10 personer får relativt lindriga symtom när de drabbas av SARS-CoV-2 och att det gemensamma nämnarna i riskgrupperna för att få allvarliga symtom som kan leda till döden är äldre, män, kraftigt överviktiga, personer med högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, diabetes och andra kroniska medicinska tillstånd.
LÄS OCKSÅ: WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19
Modulera cytokinfrisättning
Allvarlig covid-19 hör delvis ihop med snabba förhöjningar av inflammatoriska cytokiner. I den lilla pilotstudien kunde man se att de långkedjiga omega-3 fettsyrorna DHA och EPA som finns i fiskoljor kunde modulera inflammatoriska reaktioner och cytokinfrisättning.
Slutsatsen forskarna drog var att de som hade högst omega-3 fettsyror i blodet hade mindre symtom och risken att dö var även mindre. Forskarna poängterar att studien ännu inte är granskad och ska alltså inte ses som råd för behandling av covid-19 sjuka.
Av Inger Palm
Källa: Blood omega-3 fatty acids and death from COVID-19: A Pilot Study