Annons

Livsmedelsverket gör tre klargöranden om kost

Med anledning av att det, under ett panelsamtal om mat och hälsa på källkritikens dag den 13 mars (som går att se på nätet), förekom påståenden som var felaktiga eller saknade vetenskaplig grund har Livsmedelsverket i ett pressmeddelande gått ut med några klargöranden gällande kostråd. Klargöranden handlar om jordnötter till spädbarn, kopplingarna mellan god hälsa och stort intag av frukt och grönt samt mellan rött kött och ohälsa.

Redaktionen

27 mars, 2017
Livsmedelsverket gör tre klargöranden om kost
Dela inlägget

Med anledning av att det, under ett panelsamtal om mat och hälsa på källkritikens dag den 13 mars (som går att se på nätet), förekom påståenden som var felaktiga eller saknade vetenskaplig grund har Livsmedelsverket i ett pressmeddelande gått ut med några klargöranden gällande kostråd.
Klargöranden handlar om jordnötter till spädbarn, kopplingarna mellan god hälsa och stort intag av frukt och grönt samt mellan rött kött och ohälsa.

I sitt pressmeddelande ”Felaktiga påståenden på källkritikens dag” skriver myndigheten så här:
”Eftersom dessa påståenden inte ifrågasattes eller bemöttes under panelsamtalet vill Livsmedelsverket göra några klargöranden”.
Här följer de deras klargöranden.

1. Jordnötter till spädbarn behöver inte längre undvikas

Livsmedelsverkets råd är att jordnötter kan introduceras i kosten under spädbarnsåret och att föräldrar inte behöver undvika att ge sina barn några livsmedel under spädbarnsåret av risk för allergiutveckling. Det kan vara bra att utsättas för olika livsmedel för att immunförsvaret ska utveckla tolerans mot dessa. Eftersom jordnötter lätt kan fastna i luftvägarna hos små barn är det dock viktigt att inte ge barn hela jordnötter, men finfördelade nötter går bra.

Länkar om bland annat jordnötter till spädbarn:
Pressmeddelande från Livsmedelsverket den 9 mars 2016: Ingen anledning att vänta med att ge ”allergena” livsmedel till spädbarn

2. Samband mellan rött kött och cancer

Det finns ett samband mellan konsumtion av rött kött och cancer. Att äta mycket rött kött (nöt, fläsk, lamm) och charkprodukter kan bidra till att öka risken för tjock-och ändtarmscancer. Därför är Livsmedelsverkets råd att inte äta mer än 500 gram rött kött och chark i veckan, vilket för många innebär en minskning. Charkprodukter ökar risken mer än rött kött.

Annons

Länkar om rött kött och cancer
• WHO klassade 2015 charkprodukter som cancerframkallande, och rött kött som troligen cancerframkallande: IARC Monographs evaluate consumption of red meat and prossed meat (WHO International Agency for Research on Cancer IARC) (PDF)
• Rekommendationer från WCRF: Animal foods – Limit red meat and avoid processed meat (World Cancer Research fund International, WCRF)
• Livsmedelsverkets underlag som utgår från WCRF:s underlag: Colorectal cancer-incidence in relation to consumption of read and processed meat

3. Mycket frukt och grönt ger lägre risk för sjukdom

Det finns belägg för att grönsaker och frukt är bra för hälsan. Människor som äter mycket grönsaker och frukt har lägre risk för några vanliga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom och cancer. Även om riskminskningarna är små, så gör de skillnad eftersom många människor drabbas. Grönsaker och frukt ger mycket av fibrer, vitaminer och mineraler som vi behöver för att kroppen ska fungera.

Länkar om grönsaker och frukt
• Livsmedelsverkets råd om grönsaker och frukt bygger på nordiska näringsrekommendationer, NNR 2012: NNR 2012
• Att äta mycket mat från växtriket bidrar till att minska risken för cancer enligt WCRF (World Cancer Research Fund): ”Eat more grains, veg, fruit and beans”
• Grönsaker och frukt lyfts fram som hälsosam mat i hela världen, skriver Livsmedelsverket och tipsar om en länk som visar hur kostråden ser ut i olika länder:
Food-based dietary guidelines (Food and Agriculture Organization of the United Nations)
• Slutsatsen är att grönsaker och frukt upp mot 800 gram per dag minskar risken för en rad sjukdomar och förtida död: Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality – a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies (International Journal of Epidemiology)

Relaterad läsning?
Livsmedelsverket lanserar nya kostråd för barn i förskolan
Livsmedelsverkets nutritionister: ”Förlegad kritik mot kostråden”
Idag lanserar Livsmedelsverket sina nya kostråd
Här är Livsmedelsverkets nya kostråd för vegetarianer
Ny riskvärdering efter info om föroreningar i oljor och livsmedel

Av Redaktionen

Annons

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Panelsamtalet som ägde rum den 13e mars 2017 finns att se här: Källkritikens dag – Myter och missuppfattningar om mat och hälsa (extern länk)

Annons