Annons
Annons

Livsmedelsverket lanserar nya kostråd för barn i förskolan

Mer grönt, mindre socker och mer lek med maten i förskolan. Nyttigt, miljösmart och kul! Så beskriver Livsmedelsverket sina nya uppdaterade råd gällande kost till förskolebarn, som de presenterar idag.

Redaktionen

16 september, 2016
Livsmedelsverket lanserar nya kostråd för barn i förskolan
Dela inlägget

Mer grönt, mindre socker och mer lek med maten i förskolan. Nyttigt, miljösmart och kul!
Så beskriver Livsmedelsverket sina nya uppdaterade råd gällande kost till förskolebarn, som de presenterar idag.

Livsmedelsverkets uppdaterade råd ”Bra måltider i förskolan”, som presenteras idag i samband med mässan MAT2016 i Växjö, bygger på Livsmedelsverkets kostråd ”Hitta ditt sätt – att äta grönare, lagom mycket och röra på dig”. I det 46-sidor långa dokumentet uppmanas förskolorna att se helheten och att använda måltiden som en resurs i det pedagogiska arbetet.

Läs också: Livsmedelsverkets nutritionister: ”Förlegad kritik mot kostråden”

Generaldirektören: ”Hoppas råden ska användas som stöd”
Livsmedelsverkets nya generaldirektör Annica Sohlström beskriver råden i dokumentets förord:
– Råden ”Bra måltider i förskolan” är avsedda som övergripande vägledning, stöd och förslag till hur man kan arbeta för att skapa matglädje och främja bra matvanor
i förskolan. Jämfört med tidigare version från 2007 är råden mindre detaljstyrande och lägger större vikt vid måltiden som helhet.
Hon fortsätter:
– Livsmedelsverket hoppas att råden ska användas i kommunerna och förskolorna som stöd i det viktiga folkhälsoarbetet att främja bra matvanor hos barnen i
förskolan. Att ge barnen en grund för bra matvanor är en satsning för framtiden.

Läs också: ”Kosten som kan underlätta för energibarn”

Forskning visar att barns matvanor och smakpreferenser grundläggs tidigt
Många barn äter frukost, lunch och flera mellanmål på förskolan – ofta mer mat än de äter hemma. Forskning visar att barns matvanor och smakpreferenser grundläggs tidigt. Förskolan kan därför på ett naturligt sätt ge alla barn, oavsett bakgrund, samma möjlighet till bra och hållbara matvanor och ett sunt förhållningssätt till mat. Inte bara genom att servera god och näringsrik mat, utan också genom att personalen aktivt använder måltidstillfällena i det pedagogiska arbetet.

Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Nutritionisten: ”Inte så svårt”
– Det finns mycket oro kring barns mat, men egentligen är det inte så svårt. Bra mat för barn är samma som bra mat för vuxna, det vill säga att äta mycket grönsaker och mindre sötsaker. Det ska förstås även gälla maten som serveras i förskolan, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett uttalande.

Skolverket: ”Vuxna är förebilder”
Lars-Åke Bäckman är utbildningsråd på Skolverket. Han poängterar de vuxnas viktiga roll.
– Vuxna är förebilder, de kan väcka nyfikenhet och göra mötet med ny mat lustfullt istället för läskigt. Förskolepersonalen sitter på några av de viktigaste nycklarna till att måltiden ska bli bra och att maten verkligen hamnar i barnens magar. De nya råden kan stötta och inspirera förskolorna att riva väggen mellan köket och det pedagogiska rummet, säger han i ett uttalande.

Läs också: Ny forskning: Tillskott med fettsyror gör att barn läser bättre

Rekommendationer kring enskilda produkter har tagits bort
”Bra måltider i förskolan” innehåller råd om hur förskolorna kan göra livsmedelsval som är bra både för barnens hälsa och för miljön och beskriver tydligare den vetenskapliga grunden för råden, beskriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Däremot har detaljerade rekommendationer kring exempelvis portionsstorlekar och enskilda produkter tagits bort.
– Vi vet att kostchefer och kockar oftast har kompetens att göra sådana avvägningar på ett sätt som är anpassat till deras verksamhet och råden ska inte begränsa i onödan, säger Anna-Karin Quetel.

Läs också: Näringsexperten: ”Även barn behöver vitaminer”

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Bra mat som hamnar i magen ger barnen energi att
utvecklas, leka och lära. Måltiderna på förskolan har
också goda möjligheter att främja bra matvanor och
en sund inställning till mat. Dessutom finns det
åtskilliga sätt att använda mat och måltiderna i det
pedagogiska arbetet.
Råden ”Bra måltider i förskolan” är avsedda som övergripande
vägledning, stöd och förslag till hur man kan
arbeta för att skapa matglädje och främja bra matvanor
i förskolan. Jämfört med tidigare version från
2007 är råden mindre detaljstyrande och lägger större
vikt vid måltiden som helhet. Vi uppmuntrar verksamheterna
att ”hitta sitt sätt” och förankra utvecklingsarbetet
i de lokala verksamheterna.
Måltiderna i förskolan omfattas av förskolans
styrdokument som skollag och läroplan. Därför har
Skolverket bidragit till de delar av råden som tar upp
hur måltiderna kopplas till förskolans pedagogiska
arbete.
Livsmedelsverket hoppas att råden ska användas i
kommunerna och förskolorna som stöd i det viktiga
folkhälsoarbetet att främja bra matvanor hos barnen i
förskolan. Att ge barnen en grund för bra matvanor är en satsning för framtiden.
Annica Sohlström
Generaldirektör
Livsmedelsverke

Annons
Annons