Livsmedelstillverkare i Sverige använder inte GMO-råvaror, menar Livsmedelsverket och hänvisar till en granskning som genomfördes 2016.
Däremot finns amerikanska produkter på den svenska marknaden där det inte framgår av märkningen att de innehåller GMO, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
Livsmedelsverket har tillsammans med nio kommuner undersökt i vilken utsträckning genmodifierade livsmedel förekommer på den svenska marknaden. Dessutom kontrollerades att produkter som innehöll GMO var korrekt märkta. Tretton majsprodukter, nitton sojaprodukter och två papayaprodukter från tjugo företag ingick i undersökningen som genomfördes 2016.
Produkter med mindre än 0,9 procent GMO-innehåll behöver inte märkas
I nio av trettiotvå prover hittades genetiskt modifierad majs eller soja. De nio produkterna kommer från USA. Sojan och majsen är riskbedömda och godkända för livsmedelsanvändning av EU, men produkterna som de fanns i var inte märkta med GMO. Produkter som innehåller mer än 0,9 procent GMO ska vara märkta med GMO.
– De kontrollerade svenska företagen har följt reglerna. De har också haft bra rutiner för att spåra och säkerställa att råvarorna inte innehåller GMO, säger Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.
Hårda lagar
EU har mycket hårda lagar kring GMO, skriver myndigheten vidare. Det ska garantera att de genetiskt modifierade livsmedel släpps ut på marknaden är helt säkra att äta. Innan ett livsmedel godkänns gör europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, en riskbedömning av livsmedlet.
Inom EU ställs också hårda krav på märkningen för att man som konsument ska kunna veta om en vara innehåller GMO, avslutar Livsmedelsverket.
Läs mer i Livsmedelsverkets publikationer Kontroll av GMO i livsmedel 2016 rapport nr 1 2017 (pdf) och Genmodifierad mat, GMO.
Mer läsning?
• Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd
• Tyskland på väg att förbjuda GMO
• EU har godkänt en genmodifierad hybridmajs
• Allt du behöver veta om GMO på två minuter!
• Genmanipulerad raps godkänd för odling inom EU
Av Redaktionen
Källa: Livsmedelsverket
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!