Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Fakta

Fakta GMO
GMO står för genetiskt modifierad organism och innebär organismer där man på ett målmedvetet sätt förändrat arvsmassan så att de får de egenskaper man vill ha.
Benämningen GMO avser oftast växter (till exempel majs, potatis och raps) men kan också avse djur och bakterier.
Vad gäller växter kan man till exempel göra dem resistenta mot bekämpningsmedel och skadeinsekter.
Ordet genmanipulation förekom i svensk massmedia för första gången 1977.
Källa: Wikipedia

Vem bestämmer om man får använda GMO i Sverige?
Det krävs tillstånd eller anmälan för all slags verksamhet med GMO, något som bland annat regleras i miljöbalken. I Sverige är ansvaret för GMO uppdelat på flera myndigheter beroende på vilken organism det gäller och hur den ska användas. Jordbruksverket är ansvarig myndighet för de flesta landlevande växter, djur och foder medan användning av GMO i livsmedel är en fråga för Livsmedelsverket.
Naturvårdsverket och Gentekniknämnden är myndigheter som bland annat har i uppdrag att ge råd om och samordna vad som händer inom området genteknik, men de har ingen beslutanderätt.

Snabb global ökning
Den globala ökningen av GMO-odlingen har gått mycket snabbt. Mellan 2002 och 2006 var ökningen 71 procent och inte mycket talar för att utvecklingen kommer att stanna av.
Odlingen av GMO-sorter ökar snabbast i utvecklingsländerna, särskilt i Brasilien (soja) och Kina (bomull.)
2007 kom halva världens bomullsproduktion från GMO-sorter.
Det är sannolikt att de flesta grödor som odlas i Sverige snart kommer att finnas som GMO och odlas globalt. Det gäller till exempel vete, korn, majs, havre, majs, ärter, potatis, lin, raps och betor.
I vad mån sorterna kommer att passa våra odlingsvillkor – eller svenska konsumenter – går inte att sia om.

Eko = GMO-fritt
Inom den ekologiska odlingen är det dock inte tillåtet att använda GMO.

GMO på världsmarknaden
År 2006 skedde 90-95 % av odlingen i USA, Argentina, Brasilien, Kanada, Kina och Indien. I Argentina stod genmodifierade grödor för cirka 50 % av den odlingsbara marken, i USA 30 %, Brasilien 19 % och Kanada 12 %.
Källa: Jordbruksverket

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap.
Skillnaden ligger i den 
genmodifieringsteknik som använts.
På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Med hjälp av en ny genmodifieringsteknik kallad CRISPR/Cas9 har nu svenska forskare skapat en GMO-potatis för stärkelseindustrin – utan att behöva addera livsmedlet några främmande gener.

Läs också: EU har godkänt en genmodifierad hybridmajs

 

Premiär för tillvägagångssättet
Mariette Andersson är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.
– Det är första gången CRISPR/Cas9-tekniken använts på det här sättet, berättar hon för Sveriges Radio.
Denna nya potatissort kan nu komma att ersätta den hårt kritiserade GMO-potatis som 2012 stoppades i EU.

Innehåller endast en stärkelsesort
Vanligtvis innehåller potatis två typer av stärkelse: amylos och amylopektin. Men nu har forskaren Mariette Andersson och hennes forskarteam vid Sveriges lantbruksuniversitet med hjälp av den så kallade gensaxen CRISPR/Cas9 stängt av den gen som ger upphov till en av stärkelsesorterna: amylos, vilket innebär att denna nya potatis innehåller nära 100 procent amylopektin. Amylopektin efterfrågas främst av livsmedelsindustrin, främst som konsistensgivare.

► Läs också: Tyskland på väg att förbjuda GMO

GMO-potatis med främmande gener förbjöds
På 1990-talet utvecklades potatissorten Amflora, som hade samma egenskap. Syftet även med den var att bara behålla en av de två stärkelsesorter som potatis vanligtvis innehåller. För att få fram så mycket amylopektin som möjligt var forskarna tvungna att blockera den gen som skapade amylos genom att introducera främmande gener, vilket innebar att Amflora klassades som en GMO-potatis. Potatissorten möttes av hårt motstånd från politiker och miljöorganisationer och 2012 förbjöds den inom EU. Det fanns en oro för att odling av Amflora skulle kunna vara skadlig för miljön.

► Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

Inget GMO-tillstånd behövs för odling
Denna nya svenskutvecklade potatissort producerar alltså samma resultat, med en ny teknik. Denna gång använder forskarna en så kallad gensax, vilket muterar bort den oönskade stärkelsen utan att behöva lägga till främmande gener. Det innebär att det inte heller krävs ett särskilt GMO-tillstånd för att odla potatisen.

Drivande företag planerar nu storskalig odling
Stärkelseföretaget Lyckeby Starch har varit med och drivit projektet och ser nu stor potential i potatisen.
– Lyckeby siktar nu på att driva projektet vidare mot storskalig odling och tillverkning av nya hållbara ingredienser till livsmedelsindustrin, säger Mathias Samuelsson på Lyckeby till Land Lantbruk.

► Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Välkomnar debatt
Forskarna meddelar att de välkomnar debatten med miljörörelsen. Lyssna till intervjun i Sveriges radio här.

Av Isabelle G Hedander

Referens: Plant Cell Rep DOI 10.1007/s00299-016-2062-3

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Fakta GMO
GMO står för genetiskt modifierad organism och innebär organismer där man på ett målmedvetet sätt förändrat arvsmassan så att de får de egenskaper man vill ha.
Benämningen GMO avser oftast växter (till exempel majs, potatis och raps) men kan också avse djur och bakterier.
Vad gäller växter kan man till exempel göra dem resistenta mot bekämpningsmedel och skadeinsekter.
Ordet genmanipulation förekom i svensk massmedia för första gången 1977.
Källa: Wikipedia

Vem bestämmer om man får använda GMO i Sverige?
Det krävs tillstånd eller anmälan för all slags verksamhet med GMO, något som bland annat regleras i miljöbalken. I Sverige är ansvaret för GMO uppdelat på flera myndigheter beroende på vilken organism det gäller och hur den ska användas. Jordbruksverket är ansvarig myndighet för de flesta landlevande växter, djur och foder medan användning av GMO i livsmedel är en fråga för Livsmedelsverket.
Naturvårdsverket och Gentekniknämnden är myndigheter som bland annat har i uppdrag att ge råd om och samordna vad som händer inom området genteknik, men de har ingen beslutanderätt.

Snabb global ökning
Den globala ökningen av GMO-odlingen har gått mycket snabbt. Mellan 2002 och 2006 var ökningen 71 procent och inte mycket talar för att utvecklingen kommer att stanna av.
Odlingen av GMO-sorter ökar snabbast i utvecklingsländerna, särskilt i Brasilien (soja) och Kina (bomull.)
2007 kom halva världens bomullsproduktion från GMO-sorter.
Det är sannolikt att de flesta grödor som odlas i Sverige snart kommer att finnas som GMO och odlas globalt. Det gäller till exempel vete, korn, majs, havre, majs, ärter, potatis, lin, raps och betor.
I vad mån sorterna kommer att passa våra odlingsvillkor – eller svenska konsumenter – går inte att sia om.

Eko = GMO-fritt
Inom den ekologiska odlingen är det dock inte tillåtet att använda GMO.

GMO på världsmarknaden
År 2006 skedde 90-95 % av odlingen i USA, Argentina, Brasilien, Kanada, Kina och Indien. I Argentina stod genmodifierade grödor för cirka 50 % av den odlingsbara marken, i USA 30 %, Brasilien 19 % och Kanada 12 %.
Källa: Jordbruksverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sänk stressen med hjälp av andningen

Mental hälsa

Karin Isberg är stressexpert och författare till boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del tre lär Karin ut hur man kan komma i balans med hjälp av sin andning:

Vi väljer bröd efter ålder och utbildningsnivå

Forskning

När vi väljer bröd i matbutiken så väljer vi dels det vi fick hemma som barn och dels efter den utbildningsnivå vi har. Bröd gjort på råg är hälsosammare än bröd bakat på vete. Yngre personer föredrar mindre hälsosamt bröd medan äldre väljer det hälsosamma brödet. Att byta vanor som vuxna är dessutom svårt. Det visar en ny avhandling om råg gjord vi Uppsala universitet.

Kvinna stretchar

Träna säkert med aktiv återhämtning

Träning

Är du taggad på att komma igång med din träning men trött på segdragen träningsvärk och rädd för att dra på dig otäcka skador? I boken "Snabbare, starkare, friskare med integrativ idrottsnutrition", beskriver Peter Wilhelmsson hur du ska äta och ta hand om kroppen för att träningen ska bli ett rent nöje.

Honung

Biodlarna: ”Inhemsk honung gynnar vår miljö”

Eko/miljö

Med anledning av att den italienske munken Bernhard av Clairvaux dog den 20 augusti för 864 år sedan firar vi denna dag honungens dag. Han är nämligen biodlarnas skyddshelgon och även om vi i Sverige inte har någon stark relation till katolska helgon är det idag som honungen uppmärksammas även här. Bin är nödvändiga för en levande natur och ett fungerade jordbruk och på Kurera vill vi passa på att slå ett slag för dessa hårt arbetande varelser.

Ett par

Relationsexperten: Är du medberoende?

Krönikan

Ordet medberoende har de flesta människor hört och det nämns numera betydligt oftare än tidigare, men vad innebär det egentligen att vara medberoende? Det ger Kureras nya krönikör relationterapeuten och författaren Cornelia Södergren svar på.

Skydda levern med hjälp av rätt kost

Hälsa

Din lever behöver rätt kost för att orka med sitt viktiga utrensningsarbete. Det är lätt att kroppen överbelastas med kemikalier från maten och då hinner levern inte med. Om du äter för mycket socker kan det synas i ansiktet som blemmor och rodnader och kroppen brukar kännas svullen, trött och ibland får man värk. Sommaren innebär oftast excesser i sötsaker och det är okey så länger du inte tar med dig ovanorna in i vardagen. Här kommer tips på bra mat som stöder en frisk lever.

Fler får hjärtinfarkt på måndagar

Forskning

När stressen ökar tycks hjärtinfarkterna bli fler. Statistik visar att antalet infarkter skjuter i höjden under jul- och nyårshelgen men även på måndagar. Det visar en studie som nyligen publicerades i tidskriften American Heart Journal. Sifforna baserades på data från olika svenska register.

Ont i ryggen? Så blir du bättre

Hälsa

Svenskarna har i dag övervägande stillasittande arbeten. De leder till försämrad hälsa på flera sätt. Något som ofta ger sig tillkänna ganska snar är problem med ryggen. Monotona rörelser, dålig hållning och inaktivitet ger ryggont. Men det också lätt hänt att få ont i nacke och rygg på grund av flitigt användande av läsplattor och mobiltelefoner. Här får du några tips som lindrar värk i ryggen.

Gråhårig man speglar sig

Grått hår – en markör för god hälsa?

Forskning

Spanska forskare har genom att studera vildsvin kommit fram till att grått hår kan vara ett tecken på god hälsa. Länge har det betraktats som motsatsen och något som ska döljas till varje pris för att bibehålla ett ungdomligt och hälsosamt utseende. Men den grå manen kan nu istället visa sig vara en symbol för god hälsa – medan rödhåriga kan ligga lite mer pyrt till.

sittande kvinna

Enkla knep för att undvika stillasittande

Hälsa

Människan är skapad för rörelse. Att leva sitt liv med mycket stillasittande är inte naturligt för kroppen. I Sverige sitter vuxna i snitt åtta timmar per dag och bara hälften motionerar mer än 30 minuter i veckan. Att minska antalet stillasittande timmar från åtta till tre kan öka livslängden med två till tre år

Frukost

Ny forskning: ”Du beter dig som du äter”

Kost

Vad vi äter påverkar hur vi mår och beter oss mot andra, visar ny forskning. Tidigare har Kurera berättat om att socker visat sig vara en starkt bidragande orsak till psykisk ohälsa. I en artikel i Svt nyheter berättades det nyligen att vad vi äter i övrigt styr vårt humör.

Studie: ”Minskat köttintag – bra för tarmhälsan”

Kost

Nu kommer fler argument för att dra ned på köttkonsumtionen. En riklig köttkonsumtion har nämligen visat sig kunna ligga bakom divertikulit eller inflammerade tarmfickor. Sedan tidigare har rökning och stillasittande pekats ut som bovar men nu är det alltså biffen som sägs ställa till det.

Så bevarar män självständighet och hälsa långt upp i åldern

Forskning

Hur gör man för att kunna klara sig själv och vara någorlunda frisk högt upp i åldern? En studie på män födda mellan 1920 och 1924 där man utvärderat dem sex gånger sedan 1970 gav tydliga besked. Rök inte, ät inte för mycket och när du väl äter, välj en medelhavsliknande kost. Då har du goda chanser att bli gammal och dessutom bevara din självständighet långt upp i åldern.

Sötpotatis

Aminosyra kan förebygga ALS och alzheimer

Naturlig hälsa

Kan lösningen på gåtan ALS finnas i sjön? Sjukdomar som ALS, och alzheimer gäckar oss fortfarande och än finns inga effektiva mediciner mot dessa svåra åkommor men nu verkar forskare vara en lösning på spåren. Algblomningen i Östersjön har länge varit ett problem och man har sedan tidigare kunnat konstatera att gifterna kan orsaka bland annat leverskador.

Hälsosam mat, nötter, lax. olivolja och avokado

Träna hållbart med antiinflammatorisk mat

Träning

En hälsosam kost är en av förutsättningarna för en hållbar livsstil – särskilt för återhämtning i samband träning. En felaktig kost sänker kroppens pH-värde och ökar risken för oxidativ stress, inflammation och skador. Därför är det viktigt för den som tränar att stödja kroppen med antiinflammatorisk kost och extra intag av antioxidanter.

Rhesusapa

Återhållsam diet kan ge ett längre liv

Forskning

LCHF i all ära men för den som vill addera år till livslängden är det svältkost som gäller. Eller kalorirestriktion som det också kallas och då inte i vanlig viktväktarbemärkelse utan helst ska man hålla nere kaloriintaget under 1000 kilokalorier om dagen skriver KIT.

Hormonstörande ämnen i vanliga hudvårdsprodukter

Skönhet

Att välja hudvård och make-up med naturliga ingredienser har aldrig varit viktigare. Inte sedan barockens tid med sitt blysmink har väl det vi applicerar på kroppen för att bli mjuka och vackra varit mer fyllt med diverse mer eller mindre farliga ämnen. Om inte annat finns det betydligt fler skadliga ämnen att välja på i morden tid.

johanna bjurström

Skydda dig mot allergier genom att ta hand om din tarm

Krönikan

Allergi kan uppkomma genom att bakterier och parasiter tar sig in i mage och tarm, där de skapar föruttnelsebakterier. Detta kan leda till nedsatt immunförsvar med trötthet, allergier, akne, eksem, olika tarmproblem och autonoma sjukdomar som följd. Väl fungerande mage och tarm är oftast liktydigt med god hälsa. Här delar jag med mig av mina bästa tips för en frisk tarmhälsa och ett starkt immunförsvar.

Kirurgi – värsta placebon

Hälsa

Saknar kirurgi bevisad effekt? Ja i alla fall i vissa fall menar den austaliensiske kirurgen Ian Harris som i sin bok ”Surgery, The Ultimate Placebo: A surgeon cuts through the evidence” uttrycker stark skepsis mot flera typer av kirurgi, dels för att undersökningar visar att många ingrepp har mindre effekt av än vad som påstås.

Kökssvamp

Därför ska du inte mikra din disktrasa

Forskning

Kökets måsten för rengöring - disktrasan och skrubsvampen är svåra att klara sig utan när det gäller att hålla rent på diskbänk och arbetsytor. Något som är viktigt för att hålla god hygien men hur fräscha är de egentligen?

Pannkaor med bär

Glutenfria pannkakor med sommarbär

Recept

Supergoda, nyttiga och näringsrika är dessa naturligt glutenfria fullkornspannkakor från Nillas Kitchen. Varför inte göra dem till frukost i helgen. Smeten är gjord på havremjöl och fullkornsrismjöl.

Högintensiv träning – så funkar det

Träning

Trött på långa löprundor? En ny träningsform kan ge ny inspiration, kanske är det dags att prova en mer tidseffektiv metod när träningen drar igång igen i höst.  Högintensiv träning eller HIIT som det förkortas är en explosiv träningsform som bland annat kickstartar kroppens förbränning.