Annons

Livsmedelsverket: ”Ofarligt med bekämpningsmedel i jordgubbar”

I veckan publicerades insändaren ”Den förgiftade jordgubben” i Värmlands Folkblad. Många har delat och diskuterat inlägget där jordgubben beskrivs som en riktig giftcocktail. Men Livsmedelsverket menar att resterna av bekämpningsmedel är ofarliga.

Redaktionen

19 juni, 2014
Livsmedelsverket: ”Ofarligt med bekämpningsmedel i jordgubbar”
Dela inlägget

I veckan publicerades insändaren ”Den förgiftade jordgubben” i Värmlands Folkblad. Många har delat och diskuterat inlägget där jordgubben beskrivs som en riktig giftcocktail. Men Livsmedelsverket menar att resterna av bekämpningsmedel är ofarliga.

Rune Lanestrand är småbrukare och känd som provokativ debattör inom jordbruksfrågor. I insändaren ”Den förgiftade jordgubben” skriver han om ett av Sveriges mest besprutade livsmedel, jordgubben. Han hänvisar till siffror från Livsmedelsverkets provtagning där inte mindre än 83 procent av all jordgubbsprover innehöll giftrester. I något prov fanns upp till tio olika kemikalier.

Giftrester i svenska jordgubbar
Och siffrorna stämmer. I rapporten från 2010 konstaterar Livsmedelsverket också att det är de svenskodlade jordgubbarna som innehåller mest kemikalierester. Hela 96 procent av de svenska proven innehöll resthalter. Motsvarande siffror var 62 procent för EU-gubbar och 78 procent för jordgubbar från länder utanför EU.

Långt under gränsvärdena
Med mängden bekämpningsmedel var liten. Den högsta halten av ett bekämpningsmedel som uppmättes bland de svenska jordgubbarna var 6 procent av gränsvärdet. Motsvarande för utländska jordgubbar var 18 procent.

”Mer nyttigt än farligt”
Kurera ringde upp Anneli Widenfalk, riskvärderare och toxikolog på Livsmedelsverket.
Stämmer det att jordgubbar är ett av de mest besprutade livsmedlen?
– Ja, jordgubbar är känsliga för svamp- och mögelangrepp och växer under en kort säsong. Därför besprutas de en del. Man bör dock vara medveten om att det är skillnad på hur mycket som sprutas på och hur mycket som finns kvar på bären när de plockas och äts, säger Anneli Widenfalk.

Annons

Era stickprovsmätningar av jordgubbar från 2010 och 2013 visade att så gott som alla stickprover av svenska jordgubbar innehöll rester av bekämpningsmedel. Kan man verkligen betrakta det som nyttigt?
– Ja, det är vår bedömning. De effektiva analysmetoderna som finns i dag gör att vi hittar otroligt låga halter. År 2013 var medelhalten som mest två procent av de tillåtna gränsvärdena. Jordgubbar innehåller så mycket hälsosamma ämnen att nyttan vida överstiger eventuella risker.

– Gränsvärdena för bekämpningsmedelsrester är dessutom satta med stor säkerhetsmarginal, understryker Anneli Widenfalk. De är satta så lågt att det i normala fall inte ska innebära någon hälsofara även om bekämpningsmedelsrester i ett livsmedel överskrider gränsvärdena.

I dag pratas det mycket om att gränsvärden för kemikaler inte tar hänsyn till ”cocktaileffekten” – det vill säga den stora mängd kemikalier vi utsätts för varje dag. Har de här gränsvärdena satts med hänsyn till cocktaileffekten?

– Nej. I dag finns ingen etablerad metod för att göra sådana beräkningar. Inom EU håller man på att ta fram gränsvärden med sådan hänsyn.

– Livsmedelsverket har däremot gjort riskbedömningar av kombinationen av olika kemikalierester som kan finnas i jordgubbar. Enligt de beräkningarna skulle ett litet barn kunna äta fyra kilo jordgubbar varje dag hela året utan några hälsorisker kopplade till kemikalierna.

Av: Maja Sönnerbo

 

Annons

Annons