En härligt het rödbetssallad. Servera med valfritt tillbehör, till exempel pannbiffar som receptmakaren Mia själv valde att göra den här gången.
Ingredienser rödbetssallad (2 portioner)
3 stora rödbetor
Gör så här
Koka rödbetorna mjuka i litet saltat vatten ca 40 min. Du känner med en sticka när de börjar bli klara. Häll av vattnet och dra av skalet på rödbetorna medan de är varma. Skär i ganska stora bitar.
Ingredienser dressing
1 dl olivolja
2 tsk honung
1 stor vitlöksklyfta
2 tsk Sambal Oelek
1 krm finmalen havssalt
ca 1/2 dl solrosfrön eller hackade valnötter
Några nypor flingsalt
Salvia
Gör så här
Gör en dressing på olivolja, honung, pressad vitlök, sambal oelek och salt. Blanda det med de ännu varma betorna och vänd ner solrosfrön eller valnötter.
Strö över några nypor flingsalt och salvia. Låt stå och dra innan du serverar. Jag hade pannbiff till, men salladen går ju bra att ha till te x kyckling eller någon annan kötträtt. Ett alernativ till potatis, eller som ett gott tillbehör.
Kuriosa
Visste du att rödbetor innehåller höga mängder antioxidanter, folsyra, och påverkar det onda kolesterolet och höjer det goda? Den är dessutom lever och blodrenande och den innehåller anticancerogena ämnen som betacyanin och nitrat.
Fakta
Recept kommer från Mia Hagenmalm, en av Kureras matbloggare.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.