Svensk forskning visar att personer som mår bra också drömmer mer positiva drömmar – och kan vara bättre på att reglera sina känslor. Våra drömmar är med andra ord en spegling av hur vi mår när vi är vakna.
Ja våra drömmar är en källa till ständig fascination och de rymmer alla känslor – från rädsla till glädje. I en avhandling från Pilleriin Sikka, forskare i kognitiv neurovetenskap vid Högskolan i Skövde, framkom det att det känslomässiga innehållet i våra drömmar återspeglar vårt vakna välbefinnande.
LÄS OCKSÅ: Ashwaganda – örten som kan ge hormonell balans och bättre sömn
Motsägelsefull forskning
För att förstå varför vi har känslofyllda drömmar, behöver vi förstå hur drömmarna fungerar. Men trots omfattande forskning har resultaten tidigare varit ganska motsägelsefulla. Enligt vissa teorier är drömmar något som hjälper oss att bättre tackla jobbiga händelser, eftersom vi i drömmarna simulerar hotfulla saker. Medan andra forskare menar att våra drömmar i stället helt enkelt återspeglar våra dagliga upplevelser och känslor.
Tidigare forskning har i stor utsträckning också koncentrerat sig på att undersöka drömmar hos personer som lider av olika former av ohälsa. Därför ville Pilleriin Sikka istället studera och undersöka drömmar hos välmående personer och undersöka om lyckliga personer har lyckligare drömmar.
Drömmar speglar vårt vakna tillstånd
I sin forskning har hon kommit fram till att de känslor vi upplever i drömmarna är kopplade till hur vi mår när vi är vakna. Resultatet visar att personer som mår bättre och har sinnesro, har fler positiva drömmar. Dessutom kan de vara bättre på att reglera sina känslor. Skövdeforskaren har även identifierat ett mönster av hjärnaktivitet som återspeglar ilska under drömmar. Resultaten visar att känslorna är kontinuerliga under både dröm- och vaket tillstånd, och har sin grund i vår förmåga att reglera känslor.
LÄS OCKSÅ: Så vaknar du pigg och utvilad
Var vi sover spelar roll
Avhandlingen visar att dessa oenigheter kommer av att man har använt olika metoder i studierna. Exempelvis har Pilleriin Sikka i sin forskning påvisat olika resultat vad gäller drömmar, beroende på om deltagarna sovit hemma eller i sömnlaboratorium. Hur vi studerar drömmar är alltså avgörande för resultaten. Olika metoder och tillvägagångssätt kan leda fram till helt olika resultat och slutsatser.
Av redaktionen/Carolina Eriksson